De laatste tijd passeert de ene na de andere crisis de revue. Ach, we wennen er aan en tot nu valt Nederland er niet van om. Dat is althans de indruk bij de massa want het leven van alledag gaat gewoon door alsof er niets aan de hand is. Dus lijkt alle ophef over de stikstofproblematiek, de immigratiecrisis, energie- en gascrisis, corona, enzovoort een tikkeltje overdreven, want er is helemaal geen werkloosheid. Sterker nog, er zijn juist tekorten aan arbeidskrachten waardoor immigranten en vluchtelingen goed van pas komen om banen op te vullen. Moeten er wel snel meer woningen worden gebouwd en boeren hun grond afstaan. Het is maar vanuit welke invalshoek je er tegenaan kijkt.

Geheime thermostaat

Natuurlijk valt er wat te doen aan de intensieve veehouderij en beperking van de ammoniakuitstoot, maar het is absurd om in een land waar boeren voorop lopen met verduurzaming van intensieve veehouderij deze vervolgens weg te jagen naar landen die veel minder duurzaam zijn. Nederlandse boeren waren al jarenlang gedwongen te innoveren waarvoor ze flink moesten investeren maar gelukkig de Rabobank aan hun zijde vonden. Nu wordt plotsklaps vanwege EU-afspraken(of is het de Agenda 2030?) met de botte bijl gehakt en gaat een behoorlijk deel van de agrarische sector en het weide- en polderlandschap naar de knoppen. De vraag is in hoeverre de economische gevolgen in de modellen van het Ministerie zijn meegerekend. Voedselprijzen gaan nu al door het dak. De praktijk is veel weerbarstiger dan de modellen van het RIVM en andere overheidsinstituten die adviseren op basis van theoretische aannames. Ook wordt de discussie over de invloed van “onze” stikstofuitstoot op de opwarming van het klimaat onvoldoende gevoerd. Opwarming en afkoeling wisselen elkaar door de eeuwen heen af waarbij het klimaat geen rekening houdt met de mens. Waarom gaan wij dat andersom nu wel doen? Heeft de elite misschien een geheime thermostaat uitgevonden?

Asfalt en beton

Zo rijzen er allerlei vragen over vreemde en verwarrende ontwikkelingen. Regeringen hebben de laatste jaren zoveel wet- en regelgeving opgelegd en versnelde wetswijzigingen doorgevoerd inzake een pandemie, monetaire en geopolitieke ontwikkelingen waardoor we als polderbewoners een beetje de weg kwijt raken. Wat blijft er over van ons schilderachtige landschap als zoveel boerderijen en vee plaats moet maken voor andere economische activiteiten zoals woningbouw en de energietransitie. De zonneweiden en windturbines zijn velen een doorn in het oog. Als steden aan elkaar gebouwd worden met beton en asfalt zullen daar de zomerse temperaturen niet te harden zijn. In overbevolkte metropolen moeten alle ‘hokken’ worden voorzien van airco’s omdat beton en asfalt de warmte vasthouden. Zal er in de Hollandse polder over tig jaren tussen beton en asfalt nog een grasspriet zijn te zien? Weilanden worden zonneparken om “groen” te leven. Bij dat idee spring ik op rood. Nou ja, met wat windturbines er tussenin ziet het er minder eentonig uit. Het is wennen, onze nakomelingen weten niet beter. Waar maak ik mij druk om, verderop woedt een oorlog.

Oorlogsgraven

Zoals het nu lijkt lopen met “Poetins vredesmissie” de spanningen in Europa alleen verder op. Steeds meer analisten zijn bevreesd voor verdere escalatie in Oekraïne. Vredesbesprekingen zijn er niet en EU-lidstaten doen hun best om de wapenindustrie nieuw leven in te blazen. Daar zit een flink verdienmodel in want er wordt ontiegelijk veel verknald. Stiekem hoop ik dat mijn pensioenfonds via een omweg belegt in de wapenindustrie, dan zou er wellicht een extra pensioenverhoging in zitten naast de huidige verhoging door de gestegen rente. Door de oorlog en sancties zal de inflatie hard blijven oplopen. In stilte hoop ik dat het daarbij blijft. Inflatie geeft financiële pijn maar als overmoedige Europese Commissarissen en Ministers keihard gaan roepen dat de oorlog daar ook “onze” oorlog is dan zou de economische pijn kunnen veranderen in lichamelijk letsel met afgerukte ledematen en haastig aangelegde oorlogsgraven. Velen wenden zich af van de oorlog terwijl we juist druk moeten uitoefenen om vredesbesprekingen te eisen. Met de falende politiek in de laatste coronajaren lijkt dat ijdele hoop. “Ons Kabinet” staat verder weg van de burger dan ooit. Er zijn andere belangen van een hogere orde die belangrijker zijn dan het gemopper in de polder. In deze podcast legt Rob de Wijk, deskundige op het gebied van internationale betrekkingen en veiligheidszaken, haarfijn uit hoe gevaarlijk Europese politici handelen. Kan iemand Rutte en Ursula wakker schudden…

GW

24 reacties

  1. Hmm, de afgelopen 2 jaar was ik een wetenschapontkenner en bejaardenmoordenaar. Laat ik de mensen die het stikstof “probleem” (m.i. complete waanzin maar ok) niet serieus nemen dan maar wetenschapontkenner en natuurmoordenaar noemen. Middels verdeel en heers krijgt de roverheid ons wel klein, lang leve de modellen. Overigens, schattig dat er nog zoveel van mening zijn dat je de waanzin van de overheid kunt stoppen door een beroep te doen op de (grond)wet.

    1. “Bommen voor de vrede… en leugens om het geld… wij moeten betalen… ook al had je niets besteld… nog dichter bij de afgrond, nog dichter bij het vuur en het wordt alleen maar erger met het uur” De Dijk – Dansen op de vulkaan
      Ook nu nog actueel
      Als je het nu nog steeds niet door hebt, dan spoor je niet 🙂

    1. Ook bedrijfswinsten 2e kwartaal naar de top. Betaald door inhaaldrang en koopkrachtverlies van de consument. Klatergoud duurt niet lang. Als de kip met e gouden eieren is geslacht gaat de ‘gulle’ hand weer resoluut op de knip. En ‘hosanna’ slaat om in ‘R.I.P.’

      1. Inderdaad, zo’n uitschieter wijst op hoge volatiliteit. Er zijn genoeg signalen die wijzen op een fikse daling. Zal mogelijk een koude winter worden, zowel letterlijk als figuurlijk. Teveel escalaties zo kort elkaar zal de sociale onrust aanwakkeren. Geeft omwentelingen in regeringen en daarmee spanningen binnen de EU en de eurozonelanden. Macron wankelt en Rutte gaat wankelen.

        Als de maatregelen rondom corona opnieuw worden opgeschaald wordt dat de druppel die de emmer doet overlopen. De docu staat bij mij vanavond op het programma. Het zijn juist deze wijze heren die de media over het hoofd zien. Bewust of onbewust? Ik denk bewust.

        1. De economie kan nog alle kanten uit. Geen recessie, een milde recessie, depressie… Het blijft een evenwichtsoefening. De inflatie is eerder het gevolg van een gebrek van aanbod dan van een overdreven vraag. Als de krapte van het aanbod wegsmelt dan zal ook de inflatie verminderen. Komt er een zwarte zwaan het evenwicht verstoren? Wie zal het zeggen? https://email.slimbeleggen.net/t/ViewEmail/r/A43AFD34591602592540EF23F30FEDED/CA3CE8F8BB5B14CD1A01488700E2614F?alternativeLink=False

          1. De barometer van de economie staat nog steeds op ‘recessie’. Het is aan de consument (en uiteraard diens mogelijkheden) om diepte en duur te bepalen.
            In het huidige (grotendeels schijn-) klimaat van krapte wordt door veel (bedrijfs-) partijen grof geld verdiend. Gezien de teruglopende koopkracht van burgers is dat tijdelijk.

            T.a.v. de conjunctuur speelt de voortzetting van de Trumpiaanse handelsoorlog ten bate van de Amerikaanse economie. Tegen Rusland, maar vooral tegen China.
            Het laatste gaat vooral in de EU echt pijn doen. Veel West-Europese concerns zijn voor hun winstgevendheid en concurrentiepositie, zelfs ook voor een (aanzienlijk) deel van hun omzet, afhankelijk van China.
            De G7 (uiteraard zonder China) timmert (op basis van in het Westen algemeen aanvaarde ‘mensenrechtenprincipes’) aan een handelsboycot jegens China.
            De gevolgen daarvan – vooral voor de EU – zullen duidelijk zijn: echte krapte en nog veel hogere prijzen voor dagelijkse huis-, tuin- en keukenbenodigdheden, maar bijv. ook voor (micro) elektronica, medische- en voedingsmiddelen, textielproducten en auto’s.
            De vraagzijde haakt goeddeels af, zeker bij de luxe producten. Samen met de invloed van de stijgende rente en het afremmen van centrale hulp zal niet te ontkomen zijn aan een neerwaartse spiraal die veel bedrijven en werkgelegenheid zal opslokken.

      2. Brengt het ons tot nieuwe inzichten, een nieuw elan? Of is het de zoveelste herhaling van al die geleerden en quasigeleerden, regulier of alternatief, die ons een spiegel meenden te moeten voorhouden, in een eindeloze optelsom van gemaakte fouten en gemiste mogelijkheden?

        En dan hebben we het nog ‘maar’ over een virusrealiteit die we liever niet accepteren, omdat die teveel inbreuk maakt op onze manier van leven.

        Maar alles is relatief. Het gesteggel rond ‘Covid’ wordt tot een achterhoedegevecht bij het besef dat de mens nog nooit zo dicht bij zijn totale vernietiging door een kernoorlog heeft gestaan als nu. Waarschijnlijk zeggen we pas: “Dat willen wij niet”, als een raket letterlijk in onze achtertuin explodeert.

        De hooggeleerden hier schijnen te hopen dat de menselijke mentaliteit zal zorgen voor een oplossing en de weg zal vinden naar een betere wereld.
        Welnu, ik wens hen daarbij veel sterkte.

        1. Citaat: “De hooggeleerden hier schijnen te hopen dat de menselijke mentaliteit zal zorgen voor een oplossing en de weg zal vinden naar een betere wereld.”

          Uiteindelijk zal het boerenverstand zegevieren, pas nadat de chaos is aangeharkt: https://www.telegraaf.nl/nieuws/1511727982/maandag-wilde-boerenacties-in-nederland-in-de-middag-gaat-het-losbranden

          Wat ik bedoel is dat ons tijden staan te wachten van meer verdeeldheid, tweedeling, massavorming met uitsluiting, polarisering en (boeren)opstand met uiteindelijke val van het Kabinet.

          (Overigens gisteren mijn gazonnetje gemaaid, daarom zeer geschikt voor noodlanding verdwaalde raket)

          1. Wat ik bedoel: ‘Zuerst kommt das Fressen, dann kommt die Moral’.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: