Biflatie.nl en Goudportal.nl spraken in een uniek interview met Gerald Celente, de oprichter van het Trends Research Institute, over een eventuele depressie, de goudprijs, de world reserve currency, de valutaoorlog, geldcreatie en de rellen in Tunesië. De voorspellingen van deze beroemde Amerikaanse trend forecaster, die de huizencrisis en de kredietcrisis van tevoren voorspelde, zijn niet bepaald rooskleurig.
Beste meneer Celente, u heeft het vaker in interviews gehad over een nieuwe depressie. Waarom denkt u dat dit daadwerkelijk gaat gebeuren?
Celente: ‘De enige manier waardoor we de financiële crisis kunnen overwinnen is door producten weer in eigen land te gaan produceren. De westerse economieën zijn een ‘service sector society’ geworden. Je hebt echter voor duurzame ontwikkeling meer nodig dan alleen een service sector. De westerse economieën moeten dus meer producten in eigen land gaan fabriceren. Laat ik een voorbeeld geven. In de jaren 90 was er een wereldwijde recessie. De opkomst van internet heeft ons daar uit geholpen. Niemand had toen een computer, dus moesten al deze producten ontworpen, gemaakt en gedistribueerd worden. Zoiets hebben we nu ook nodig. We kunnen de problemen niet oplossen door het creëren van meer digitaal krediet. Daarmee is de Europese Centrale Bank nu de staatsobligaties van de zwakke eurolanden aan het opkopen.’
De goudprijs lijkt wat in te zakken en staat momenteel rond de $1360,-, hoe denkt u daarover?
‘Ik ben in 1978 begonnen met het handelen in goud. Toentertijd bewoog de goudprijs 25 cent op een dag. Mijn eerste goudaankoop deed ik voor $168,75 per ounce. Hoe hoger de goudprijs, hoe groter de fluctuatie. De goudprijs zou zo maar een aantal maanden kunnen gaan dalen. De lange termijn visie blijft echter positief, zo lang de centrale banken in Europa en Amerika geld blijven creëren uit het niets. zal het edelmetaal blijven stijgen. Al het geld wordt minder waard. Het maakt voor mij niet uit of ik nu uit de euro en dan in de dollar stap of vice versa, de munten zijn allebei even zwak.’
Momenteel is de dollar nog de world reserve currency, maar hoe lang blijft dit het geval? China is met de Yuan aan een opmars bezig.
‘De valuta van China voegt zich naast de dollar, de euro en de yen. China is momenteel na Amerika de grootste economische macht ter wereld. Terwijl Europa en Amerika (de zogenaamde debtor nations) momenteel schuldenproblemen hebben, heeft China nog 3 biljoen dollars in de schuur liggen. Momenteel bevinden we ons in een valutaoorlog, zoals de Brazilaanse minister van financiële zaken, Manteiga (lees ook: ‘Brazilië: Handelsoorlog op komst’, al eerder aangaf. Als we kijken naar de geschiedenis kan een valutaoorlog uitlopen in een handelsoorlog en die handelsoorlog kan dan escaleren tot een wereldoorlog. Dit is een oud patroon wat we al eerder hebben meegemaakt. Een maand geleden waren er rellen in Engeland en ook de jongeren in Italië en Griekenland gaan de straat op om te protesteren tegen de werkloosheid en de banken. Ook in Turkije en Tunesië zie je steeds meer riots. De revolutie is begonnen.’
Denkt u dat ook de betere economieën in de eurozone, zoals Duitsland, Nederland en Frankrijk te maken krijgen met deze problemen en rellen?
‘Ja, door het grote verschil tussen de armen en de rijken…’
Binnenkort deel twee van het interview.
Wat een interessant stuk, ben benieuwd naar deel twee.
Stoer dat jullie hem konden strikken voor een interview!
Zo, hoe hebben jullie dat geregeld!? Mooie uitspraken van Gerald. Moet je altijd wel met een korrel zout nemen. Toch zat hij in 2007 al goed met de kredietcrisis. Hopelijk wordt het geen toekomst zoals hij voorspelt. Dat de waarde van de dollar en de euro aan het zakken is kan je ook zien aan de waarde ten opzichte van de canadese dollar of de australische, staan allebei op zeer hoge niveaus. Er zal een dag komen dat china de reguleringen rond de yuan moet gaan loslaten, want een vrije markt kan je dit niet noemen, mag maximaal 0,6% per dag stijgen volgens mij.
Een sterkere yuan is onvermijdelijk, ze kunnen niet eeuwig hun munt manipulatief laag houden. Uiteindelijk heeft dit natuurlijk wel weer gevolgen voor de wereldeconomie, want die zal afnemen als de yuan sterker wordt.
Historisch!
Hierna W.K Eichelburg van Hartgeld?
Die 3 biljoen van China is slechts papermoney. De voedselinflatie wordt daar oncontroleerbaar en dan hebben we het nog niet eens over de huizenzeepbel die al deze reserve’s met gemak kunnen laten verdampen.
Geweldig inniatief; anyway.
Een goed intervieuw
Zijn reactie lijkt veel op de bevindingen van Eric Mecking in zijn boek deflatie in aantocht.
waar hij ook een depressie in aankondigt
dit herstel zal tijdelijk zijn. only time will tell
We leven echt in apocalyptische tijden waarin wereldwijd dingen gebeuren die in de Bijbel voorzegd zijn. Deze natuurrampen, oorlogen, economische en sociaal-maatschappelijke problemen zijn teken van de naderende Wederkomst van de Heer Jezus Christus. We moeten vooral naar de situatie van Israël t.o.v. de andere landen in het Midden-Oosten kijken.
Voor meer info aangaande de eindtijd en de Wederkomst:
http://www.franklinterhorst.nl/inhoud.html
http://www.janvanbarneveld.nl
het is ook allemaal zeer absurd aan het worden. Gisteren zag ik in de supermarkt tomaten liggen uit pakistan. Goedkoper als onze eigen tomaten.
Volgens mij zijn jullie de eerste nederlanders die Celente interviewt.