De geruchten waarover we onlangs schreven over PayPal en Bitcoin worden meer en meer bewaarheid. Op 20 maart 2020, vlak voor de deadline die de Europese Commissie stelde voor feedback, stuurde PayPal haar een brief. Daarin staan verschillende concrete aanwijzingen dat de betaalprovider ook in deze business wil. Haar honderden miljoenen particulieren en handelszaken toelaten rechtstreeks bitcoin te kopen. ´There are fundamental principles we believe should underpin the development of any EU framework for crypto-assets´.
Geen vertrouwen
Wie in ieder geval meer digitale munten kopen zijn de inwoners van Hongkong. De nieuwe wet die China aanzienlijk meer macht geeft in de regio, is immers ingegaan op 30 juni jl. Niet alleen vrezen de inwoners dat de vrijheid van meningsuiting in het gedrang komt. De wet laat het bestuur van Hongkong ook toe tegoeden te bevriezen en confisceren. Uiteraard officieel alleen wanneer er criminaliteit in het spel is. Maar wat als de wet nogal ´breed´ wordt toegepast? Onder ´nationale veiligheid´ kan immers heel wat vallen. ´“Many people don’t believe they can trust the government or banks to keep their assets safe anymore,” said Brian Yim, a university student in the UK whose family is still in Hong Kong. Yim says people he knows are trying to buy crypto assets in Hong Kong. “If the Hong Kong police and government consider you as a national security suspect, they can seize your assets and even just take them,” he said´.
Democratie…wanneer het uitkomt
Tit for tat is een Engelstalig gezegde dat zoveel betekent als: oog om oog, tand om tand. Jij doet mij iets naars aan, en ik doe jou ongeveer hetzelfde aan. Buiten dat is het de titel van een kortfilm van Stan Laurel en Oliver Hardy. Uit 1935, en nog steeds even hilarisch. Minder grappig is de vete tussen de Verenigde Staten en China. Door de Amerikaanse administratie begonnen omdat het land zich benadeeld achtte economisch. Er startte alras een kleine handelsoorlog tussen beide landen; klein omdat die al bij al nog binnen de perken bleef. Door de sterkere wettelijke greep van China op wat het als zijn bezit beschouwt, Hongkong, vindt Washington het tijd om de vete een trapje hoger te brengen. De VS vinden dat de rechten van de inwoners geschonden worden, en zijn sowieso altijd al een voorvechter pro democratie geweest. Wel louter als opportunist – wanneer het goed uitkomt. Over Saoedi-Arabië bijvoorbeeld hoor je nooit een Amerikaanse president, hoewel daar toch ook geen vrije meningsuiting geldt. Wel het stenigen van ook vrouwen, de handen afhakken van dieven en andere barbaarse toestanden. Dura lex, sed lex.
Sancties
In ieder geval voelt Washington zich geroepen de burgers van Hongkong te verdedigen. Om in recordtijd en unaniem door Republikeinen en Democraten goedgekeurd ook een nieuwe wet te stemmen. Deze verbiedt het banken onder haar supervisie nog zaken te doen met…alle Chinese financiële instellingen of bepaalde financiële instellingen? Dat is niet helemaal duidelijk, en voor interpretatie vatbaar. Hongkong is daarbij een belangrijk financieel centrum op zich. ´The bill calls for sanctions on Chinese officials and others who help violate Hong Kong’s autonomy, and financial institutions that do business with those who are found to have participated in any crackdown on the city.´ Wordt ongetwijfeld vervolgd…
wordt ongetwijfeld vervolgd…
daar waren we al bang voor
Ok, Hong Kong hoort en is oorspronkelijk Chinees grondgebied.
Door de oud-kolonistische landen iets versnipperd.
Taiwan, door een afvallige generaal gesticht met hulp van het westen, behoord eveneens aan China.
Het zal allemaal een geheel gaan vormen op termijn.
Hopelijk zullen de chinezen minstens net zo veel vreugde houden als de afgelopen 20 jaar of meer, dat is ook goed voor ons.