Via Nikolaos, Armstrongeconomics.com | Wereldwijd is iedereen ervan overtuigd dat het gedaan is met de dollar en dat de wereld reservemunt langzaam maar zeker zal afglijden. Waar echter niemand rekening mee houdt, is de globale schuldenbubbel in dollars en hoe deze schuldenbubbel kan leiden tot een sterke stijging in de dollar. In de jaren ’80 verkochten Australische banken massaal leningen in Zwitserse franken, die gretig aftrek vonden omdat de rente op deze leningen veel lager was dan op leningen in Australische dollars. Toen begon de Australische dollar te zakken en de Zwitserse frank te stijgen en de verliezen voor mensen en bedrijven met een lening in Zwitserse franken stapelden zich op. Talloze faillissementen waren het gevolg.

dollar schulden

Op dit moment is er een vergelijkbare beweging zichtbaar: omdat de rente op dollarleningen laag is, wordt er massaal geleend in dollars. Dit is een globale trend, maar vooral in Europa en Azië wordt er gebruik van gemaakt. Aangemoedigd door super lage rentes en analisten die de ondergang van de dollar voorspellen, denken mensen en bedrijven dat ze én een lage rente betalen én straks terug kunnen betalen in dollars die veel minder waard zijn.

Anders gezegd

Iedereen die in dollars leent, heeft een shortpositie op de dollar en vertrouwt erop dat de dollar zal dalen ten opzichte van de eigen munt. Globaal is er een bubbel ontstaan in dollarschulden, waarbij iedereen er vanuit gaat dat de dollar zal instorten en dat ze daarvan zullen profiteren. Onder het ‘easy money’ regime van de Federal Reserve is het logisch dat velen het rentevoordeel aantrekkelijk vinden. Wat echter niet wordt beseft, is dat er een massief valutarisico op de loer ligt: namelijk als de lokale munt gaat dalen ten opzichte van de dollar.

In deze omstandigheden is het volstrekt onjuist om te denken aan hyperinflatie van de dollar. Weliswaar heeft de Federal Reserve in de afgelopen jaren met QE 1, QE 2 en QE 3 in totaal meer dan $ 3 biljoen geprint, maar in een Amerikaanse economie die werkt met een grote hefboom is dat bedrag niet voldoende om de kredietcontractie op te vangen. Sterker nog, de Fed is per saldo een stuk conservatiever in hun monetaire beleid geweest dan de rest van de wereld, niet in het minst vergeleken met de ECB.

Een mogelijk scenario ziet er als volgt uit

  1. De schuldproblemen in Europa en Japan worden groter en groter;
  2. Dit leidt tot een massale kapitaalvlucht naar de dollar, waardoor de dollar en de Amerikaanse aandelenmarkt sterk gaan stijgen;
  3. De hele wereld, die een verdere daling van de dollar verwacht en short zit op de dollar, wordt door de sterke stijging van de dollar totaal verrast;
  4. Shortposities worden teruggekocht, hetgeen de stijging van de dollar alleen maar verder aanwakkert.

Vergeet niet

De massa heeft altijd ongelijk. En de massa verwacht een ondergang van de dollar. Er is dus een bubbel in dollar shortposities en dat zal de brandstof zijn die de rally in de dollar verder zal aanwakkeren. In 1985 hebben we een vergelijkbare sterke stijging gezien van de dollar, omdat iedereen er in de wereld van overtuigd was dat het gedaan was met de dollar. En hoe negatiever het sentiment over de dollar toen werd, des te meer bleef de munt stijgen.

Hoe zal dat gaan aflopen volgens Martin Armstrong? Hij denkt dat het volgende kan gebeuren:

  1. Washington zal de sterke stijging van de dollar kunnen interpreteren als een valutaoorlog;
  2. De Federal Reserve zal de rente gaan verhogen, om dollarleningen met lage rente tegen te gaan;
  3. Verder zal de Amerikaanse regering protectionistische maatregelen gaan treffen om de eigen economie te beschermen;
  4. Dit alles zal de stijging van de dollar alleen nog maar verder aanwakkeren, net zoals gebeurde met de Australische dollar (zie voorbeeld aan het begin van dit artikel) en tijdens de Grote Depressie;
  5. Daarna zal de overheidsschulden crisis door de rentestijging in volle hevigheid losbarsten.

Via Nikolaos (Bron:  armstrongeconomics.com)

9 reacties

  1. De dollar gaat inderdaad in waarde stijgen. Niet alleen door de punten die in dit artikel worden genoemd, maar vooral ook door de vondst van schaliegas en schalieolie in de VS. De energie importen van de VS gaan hierdoor verder afnemen, sterker nog, over enkele jaren zal de VS zelf exporteur worden van energie. Dit betekent dat er minder dollars in omloop komen in de rest van de wereld. Een waarde stijging van de munt ligt dan voor de hand.

  2. Goed artikel!

    Fundamenteel komen we altijd weer bij de wet van vraag en aanbod terecht. Enerzijds zijn er landen die onderlingen producten willen ruilen zonder de dollar anderzijds zijn er partijen die hoe dan ook weer hun geld in dollars gaan omzetten bijvoorbeeld niet dat de dollar zo sterk is maar juist omdat de andere valuta zo zwak zijn.
    De waarde van een valuta wordt bepaald door vraag en aanbod, de rente die een centrale bank verstrekt, economische ruilverhoudingen en zo zijn er nog wel een paar factoren.
    Bij de waarde van een aandeel wordt de onderliggende waarde bepaald wordt door de dividend die een bedrijf uitkeert en de toekomstige verkopen van een bedrijf.
    Een paar jaar geleden nog maar waren aandelen zwaar en zwaar overgewaardeerd.
    Net als huizenprijzen die nog altijd zwaar en zwaar overgewaardeerd zijn.
    Dus oude economische onderliggende variabelen die de waarde van een valuta, aandeel of huis bepaalden, zijn allang niet meer geldig.

    Met de wereldwijde afschrijvingen op leningen die banken nog altijd op de balans hebben staan, de vraag uitval van de westerse economieën die nog niet 1 op 1 opgevangen worden door de brics-landen zijn de financiele partijen opzoek naar die valuta die de grootste kans hebben hun waarde te behouden.
    De yen is geloof ik toch wel op zijn retour omdat de stimuleringsmaatregelen die de centrale bank van japan neemt er volledig op gericht zijn om de yen in waarde te laten dalen. Japan kan hierdoor goedkoper exporteren maar die financiele partijen die yen op hun bankrekening hebben staan, willen dit gaan omzetten in een valuta die nog wel enigszins zijn waarde behoudt.
    Vaak komen ze dan bij de grotere valuta terecht als de euro en dollar.
    Ik geef toe dit is kiezen uit twee kwaden maar het zal dan toch wel weer eens de dollar kunnen gaan worden.
    Gewoon alleen al vanwege het feit dat de onroerend-crisis die de VS inmiddels grotendeels achter de rug heeft pas net in europa is begonnen.

  3. Zoals gewoonlijk weer een goed stuk van Martin Armstrong, maar wel gezien vanuit de Amerikaanse positie. Armstrong heeft m.i. gelijk met het dollarverhaal zolang de dollar inderdaad zijn tot nu toe belangrijke rol kan blijven spelen. Zelf ben ik geneigd meer en meer te geloven dat het op korte termijn nog wel zo kan gaan als Armstrong zich heeft voorgesteld. Maar op langere termijn lijkt het me een Utopie.

  4. Armstrong is volkomen de weg kwijt. Ongedekte fiatvaluta’s stijgen nooit in waarde, ze dalen meer of minder hard t.o.v. elkaar.

    Het enige dat de VS tegenwoordig nog produceert en exporteert zijn schulden. Het land is volkomen de vernieling in geholpen door de financiele industrie en haar zucht naar oorlogen.

    De EU heeft tenminste nog een overschot op de betalingsbalans en daar draait het om.

  5. een kanttekening: de vraag naar dollars is altijd al groot geweest omdat grondstoffen in dollars afgerekend dienden te worden.
    Steeds meer landen, opkomende economieën, rekenen af in onderlinge valuta’s wat de dollar beetje bij beetje buitenspel zet.
    Indien de rente zal stijgen dan is ook een fors aanbod van (laag renderende) dollar/US obigaties denkbaar…dat kan je zien als een vraag naar USdollar, maar is feitelijk een wissel van dollar waarde naar dollar en lijkt me derhalve dollarkoersneutraal. De rente zou daardoor kunnen accelereren met gevolgen voor de betaalbaarheid van de Amerikaanse staatsschuld.

    Tegeltjeswijsheden als ‘de meerderheid verwacht een instort vd dollar, dus gebeurt dat niet’ kan op korte termijn zichtbaar zijn in handelsbelanggerelateerde bewegingen, maar uiteindelijk betwijfel ik of dat zo steekhoudend is. Iedereen verwacht ook een einde vd Euro, dus gebeurt dat niet???

    Buiten beschouwing is ook de mogelijkheid van valutarisicoafdekking gelaten…iemand speculeerde met 900mln op een ondergang vd Euro…mogelijk betreft dat slechts een indekking tegen valutarisico en niet een actie van iemand die gokt op een ‘zekere’ ondergang vd Euro.

    1. Als de Fed de rente verhoogd heeft de amerikaanse regering per direct een tekort van je jawelste en moeten ze nog meer lenen. Is dus absoluut geen reeele optie want dan moet er nog veel meer geld bijgedrukt gaan worden en wordt de dollar juist niet meer waard.

      De dollar is ten dode opgeschreven maar de VS heeft heel veel trucjes achter de hand gehad om dit te verblomen en wellicht hebben ze er nog een paar meer.

  6. Ik blijf toch bij de tekst van Middelkoop:
    Ondanks deze ontwikkelingen zullen de begrotingsproblemen van de Verenigde Staten dit jaar meer op de voorgrond treden. Het feit dat de Amerikaanse centrale bank nu meer dan 75% van alle Amerikaanse staatsobligaties opkoopt, zal druk op de dollar blijven houden.
    http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/redactie/column/middelkoop/2013/articles/china-koopt-veel-goud-om-yuan-sterker-te-maken.xml

    Wellicht dat het moment van de fed om de rente te verhogen meer dichterbij is dan we nu kunnen indenken. Alhoewel de inflatie die men creeert met die lage rente doet alle schulden weginflateren en de deflatie op huizen en dergelijke stoppen want heel veel spaargeld van mensen die 1 ton of meer hebben, verdwijnt naar de bakstenen.
    Vooralsnog worden alle macro-economische doelstellingen van ben bernanke gerealiseerd.
    Maar het moment om de inflatie uit de economie te weren zoals men in de jaren 80 deed, komt wel met rasse schreden dichterbij.

    1. als spaartegoeden e.d. vd banken in bakstenen gaat zitten, ofwel de creditzijde vd bankbalans wordt kleiner, dan onstaan er toch wel wrijvingen tussen de ratio’s…

      Daarbij betekent inflatie niet per definitie dat schulden kleiner worden….door sterk stijgende rentes nemen ze misschien juist toe!

      Alles hangt af van de inkomstenkant; als die flink toenemen (vorm van loon/winstinflatie) dan pas kunnen schulden sterker afnemen. Als alles duurder wordt(levensmiddelen) dan blijft er minder over voor andere zaken zoals schulden aflossen. We hebben daarbij te maken met dalende lonen(excl.topbankiers) en groeiende werkeloosheid, wat de verhoudingen er niet beter op maakt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: