Het Credit Suisse Wealth Report geeft ontluisterende informatie. Ondanks een decennium van negatieve returns op aandelen en het klappen van de huizenbubbel is de globale welvaart sinds het jaar 2000 “more than doubled“, tot het duizelingwekkende bedrag van 241.000 miljard dollar. Maar wat blijkt : de ongelijkheid tussen de 1 % haves en de 99 % have nots is nog vergroot.
Een gemiddelde zegt niks
De gemiddelde welvaart per huishouden op aarde is 51.600 USD. Dit cijfer verhult uiteraard de grote delen van de wereld waar mensen met een dollar per dag moeten rondkomen en andere delen zoals in New York, VS, waar vlot 1 miljoen dollar wordt neergeteld voor een appartement.
Twijfelachtig
Zo neemt de studie aan dat we er met z’n allen van midden 2012 tot midden 2013 met 4,9 % op vooruit gegaan zijn. Hm…niet wat de makers van Biflatie betreft in ieder geval, u wel misschien?
Verbijsterend : de 1 %
De helft van de wereldbevolking heeft slecht 1 % van de welvaart in handen. De rijkste 10 % bezit 86 % en de top 1 % rijksten bezitten 46 % van ’s werelds welvaart. De grootste concentratie rijkdom vind je in Noord-Amerika, Europa en delen van Azië.
En waar denkt u in welke categorie u valt?http://www.givingwhatwecan.org/why-give/how-rich-am-i
Voor de aardigheid heb ik bovenstaande link eens ingevuld. Looxcie. Ik schrok me rot. Dat had ik nooit verwacht.
Een calculator die de verdeling van de rijkdom van de wereld berekent zal met een Hollands nettoinkomen altijd aangeven dat we bij de rijken der aarde behoren. Echter wordt hier aan een belangrijk element voorbij gegaan. Behalve de kosten van levensonderhoud zijn in NL vooral de woonlasten extreem hoog. Daarnaast hebben we te maken met de grote verleiding doordat in een westers welvaren land werkelijk alles te koop is. Hierdoor geven veel mensen meer uit dan er binnen komt met alle gevolgen van dien. Een flinke toename van oninbare schulden met ontiegelijk veel schuldenleed, zoals echtscheidingen, brugspringers en noem maar op. Is dat ook westerse welvaart? Gemeten naar wereldse normen mogen we dan rijk zijn maar de schuldenberg die we met z’n allen hebben gemaakt wordt vergeten hierin mee te rekenen. Onze welvaart is gebouwd op schuld. Als deze calculator daar op aangepast wordt ziet de verdeling van rijkdom er mogelijk heel anders uit.
Mij ging het meer om de aantallen mensen en de mediaan van het verhaal. Die zullen echt nog wel anders liggen en pas dan kan je zien hoe ernstig het eigenlijk is. 1 miljoen mensen met $ 1 + 1 mens met 1 miljoen $ geeft al een heel ander beeld van de situatie. Het was een wereldvergelijking en niet zozeer waaruit die welvaart bestaat. Dat neemt niet weg dat jouw benadering ook ongetwijfeld terecht zal blijken te zijn.
Die test neemt niet de kosten van het levensonderhoud in beschouwing. Zelfs met een bijstandsuitkering (10.000 euro per jaar) zit je volgens die test in de top van de wereld qua welvaart. Terwijl iemand in Nederland wel veel meer uit moet geven aan huisvesting, zorg, energie en voedsel dan iemand uit Mali. Om maar te zwijgen over de hoge belastingen.
Lees op mijn vakantieadres dit artikel en moet daarbij denken aan een eerder artikel op deze site waar op diverse manieren wordt uitgelegd dat het groeiende verschil tussen arm en rijk uiteindelijk desastreus zal eindigen. Een heel realistisch verhaal met opmerkelijke vergelijkingen en zeer actueel.
http://biflatie.nl/artikelen/economisch/groeiend-contrast-tussen-arm-rijk-verergert-recessie/
En hoe zit het met de gedetailleerde welvaart?
Dan valt vermoedelijk zo’n 90% van de wereldbevolking af, want die hebben niets. Die 90% is natuurlijk wel wat overdreven, maar ongetwijfeld valt er wel e.o.a. statistiek te produceren, waaruit dit zonneklaar zal blijken.