Het jaar is goed begonnen voor goud. In 2015 is de goudkoers al bijna $100 gestegen, wat neer komt op een rendement van zo’n 8%. Ook in 2014 steeg de goudprijs fors in de eerste maanden van het jaar. Toen begon goud op $1205 per troy ounce om vervolgens in medio maart naar $1382 te stijgen. In de maanden daarna en tot met december in 2014 daalde de prijs onder de $1200.
Goud in 2015
In 2015 zijn we gestart op $1184 per troy ounce. Inmiddels staat de goudprijs op $1278 per troy ounce. De koers van goud staat nu een jaar lang op gelijk niveau waarmee de daling, die 3 jaar duurde, ten einde lijkt. Maar dat zal moeten blijken. De onrust in Oekraïne is wat naar de achtergrond geschoven maar is nog verre van opgelost.
Rusland en goud
De sancties die het Westen aan Rusland heeft opgelegd spelen een grote rol. Rusland neemt steeds meer afstand van de Dollar door meer deals af te sluiten in andere valuta en dollarreserves af te bouwen. Daarnaast koopt de Centrale Bank van Rusland maandelijks veel goud op. De reserves zijn goed voor plaats 5 op de lijst van landen met de grootste officiële goudreserves. Lees verder op Goudvergelijken.nl
Grappig,eerst moest iedereen geld en goederen hebben,nu is het opeens goud en zilver geworden.
Laten mensen zich steeds weer een nieuwe heuvel opjagen?
Blijven we toch steeds maar achter dat gouden kalf aan rennen?
Het is alleen een ander straatje,met dezelfde soort huizen.
Maar ja,de toren van Babel is nog niet af.
De Babylonische spraak verwarring is nooit weg geweest en wordt sterker gemaakt.
Als de dorstige meute bij de waterput aankomt,zullen ze elkaar de kom water uit de handen trekken en elkaar vertrappen, omdat het dierlijke nog de overhand heeft.
Het blijft maar om geld,goud,zilver,bezit,zekerheden en angst draaien.
Foute insteek,er is van alles in overvloed als je de goede kant opkijkt en geen troebel zicht hebt.
als de ECB aankondigt dat ze massaal geld gaan bijdrukken, dan zou het heel vreemd zijn als de goudprijs niet omhoog zou schieten.
Tegen de zomer wordt de goudprijs weer gewoon naar beneden gemanipuleerd met vers gedrukt geld.
Ik wil nog niet echt enthousiast over de prijsontwikkeling in dollars over goud worden, maar er heeft zich tussen 6 en 16 januari een omkeer voorgedaan in het langjarige gemiddelde (nu 1276). Ik heb hier al eens eerder op gewezen bij vorige behoorlijke prijsstijgingen, maar toen bleef het ver bij dit langjarig gemiddelde vandaan (toen 1480) bij een prijs van $ 1380. Nu doet zich dus echt deze situatie voor. Zolang we nu dus maar boven $ 1276 blijven zal dat gemiddelde dus zeer langzaam maar zeker stijgen. Een snelle doorbraak naar bijv. $ 1350 kan het momentum zeker versnellen en ikzelf zou me pas prettig voelen als dat langjarig gemiddelde boven die $1350 kan blijven want dat is dan een stijging van ca. 4-5 t.o.v. het dieptepunt van 1276. Dan lijkt de weg naar boven inderdaad open te liggen.
Veel zal afhangen van wat de dollar verder gaat doen. Je zou zo zeggen dat die snelle opmars van de laatste 8 maanden, zo’n 30% t.o.v. de Euro, toch wel weer eens even onderbroken zal worden met heel waarschijnlijk onmiddellijke invloed op de goudprijs. Dus in die zin gezien heeft Draghi met zijn aankondiging wel degelijk invloed op de goudprijs d.m.v. de dollar.
Nog even voor de goede orde ik hou geen goud aan voor speculatieve doeleinden, maar als er zich al een gelegenheid zou voordoen, dan zitten we nu op een mogelijk omslagpunt en zoiets heeft zich zeer lange tijd niet voorgedaan. Dit alles is geschreven puur vanuit technisch oogpunt.
Eigenlijk is het wachten nu op David P uit Europe, zoals hij vaak genoemd wordt op KWN news. En eerlijk gezegd verwacht ik dat hij hier binnenkort ook wel mee aan zal komen. Hij werkt ook graag met het langjarig gemiddelde, net zoals Armstrong trouwens, maar die is een andere mening toegedaan en drijft helemaal op de zgn. kracht van de dollar als wereldreservemunt. En dat is nou precies, waar velen hun twijfels over hebben. Armstrong echter niet.
Overigens moet ik me excuseren, want er zijn wat rommelige getallen genoemd. Ik sprak van een 30% dollarstijging t.o.v de Euro, bedoeld werd hier 20-30%. De 1276 staat wel, maar moet als een niveau gezien worden en niet als absoluut getal. En dat niveau zal zich de aankomende tijd echt wel wat naar boven bewegen. Hoeveel, is nu nog onvoorspelbaar, immers onder de 1276 zal het niveau ook nog wel wat stijgen, maar niet met diezelfde kracht. Daarboven bestaat de kans en die lijkt me steeds groter te worden, dat het momentum zal gaan toenemen. Is er een verdere terugval mogelijk? Ja, natuurlijk bestaat die kans. Technische analyse is wat anders dan absolute voorspellingen en dient als hulpmiddel om trends te onderkennen. En dan vooral trendomslagen.
Nou, daar is ie dan David P op KWN.