Dat overheden de afgelopen jaren actief een oorlog aan het voeren zijn, is voor de meeste insiders wel duidelijk. Er zitten echter ook minpunten voor diezelfde overheden aan dit beleid van valuta-oorlogen. Jim Rickards, goudexpert en auteur van het nieuwe boek ‘Currencywars’, wijst op deze gevaren.
Nu de Amerikaanse overheid samenwerkt met grote banken die enorme short posities in goud en zilver bezitten (zoals JPMorgan en HSBC), betekent dit ook dat de opkomende markten voor spotprijzen hun bankkluizen kunnen vullen. Rickards beschrijft onder meer hoe Rusland en China allebei op hun eigen manier hun voorraden aan het uitbreiden zijn.
Rusland koopt elke maand een vaste hoeveelheid aan goud. China daarentegen heeft meerdere anonieme fondsen die op eigen wijze een onbekende hoeveelheid goud opkopen om de nationale belangen te dienen. Daarom zijn de cijfers van het World Gold Council over de goudvoorraden nooit helemaal objectief. Wat wel vaststaat is dat centrale banken voor het eerst in 20 jaar weer netto kopers zijn geworden in plaats van verkopers. Dit komt dus door de al eerder genoemde economieën als Rusland en China, maar ook in Mexico, Zuid-Korea en Thailand wordt weer veel goud gekocht. Lees verder op Goudvergelijken.nl
Zo hadden we op 28 Oktober het artikeltje met de kop:
“Edelmetalen stijgen flink door Europa-deal” (http://www.biflatie.nl/artikelen/46-edelmetalen/18522-edelmetalen-stijgen-flink-door-europa-deal)
Als het vertrouwen (in Europa) zou stijgen dan zou het koopgedrag van goud dus toch eerder minder worden ?
Dus: gerelateerd aan dit artikeltje: In Europa kopen we vertrouwen (de deal) maar overheden gaan meer en meer over op het kopen van goud.
Ra ra ra ? Zoek de logica !