De spotprijs van goud steeg 27 juli naar het hoogste punt ooit, genoteerd in Amerikaanse dollars. In euro was het record reeds eerder dit jaar gebroken. Net als in allerlei andere fiatmunten overigens. Hebben we u dit voorspeld of hebben we u dit… voorspeld? Maar… de dollar goudkoers op een record – of is het de dollar tegenover goud die op een dieptepunt staat? Dat vertrouwen in – voorlopig nog – de wereldreservemunt die de Amerikaanse dollar is, taant reeds sedert jaren. Die dollar zal het onzalige lot delen van alle wereldreservemunten in de geschiedenis. De dollar op weg naar wereldreservemunt-af? In ieder geval is het voor de Verenigde Staten imperatief om die status zo lang mogelijk te behouden. Want wereldreservemunt-af zal onherroepelijk´s lands economie zien decimeren. De Great Depression van de jaren´30 zou er niks bij zijn.

Goudprijs stijgt in alle fiatmunten

´Bullion is surging on a broadly weaker dollar, US-China tensions and negative real yields, FXTM analyst Lukman Otunuga said. Buying sentiment towards the precious metal is through the roof, with further gains expected in the medium to longer term, he added.´ De redenen worden hier inderdaad correct opgenoemd. Minder vraag naar de Amerikaanse dollar/een lagere dollar ten opzichte van andere valuta en natuurlijk ten opzicht van goud. De oplopende spanningen tussen de VS en de zo benoemde Nieuwe Vijand (of oude vijand) China. Waarover we onlangs nog schreven op Biflatie.

De netto rente op de dollar is negatief geworden. Of dit het einde van de dollar als wereldreservemunt bespoedigt? Bespoedigen altijd; die rit naar beneden, naar compleet verlies van vertrouwen is definitief ingezet, zeker. Maar vergeten we niet dat de meeste buitenlandse schulden in dollar noteren. En er dus dollars nodig zijn om die af te betalen, of tenminste de rente af te lossen. Wel is het zo dat, zoals geachte collega Gerrit Welbergen net terecht stelde: Vertrouwen komt te voet, maar gaat te paard. Het duurt lange tijd voor je vertrouwen wint, maar dat kan wel heel snel verdwijnen. Wat duidelijk is, is dat het institutionele geld goud gevonden heeft, kijk bijvoorbeeld eens naar de Goud ETF inflow. Gedekt door fysiek. Honderden tonnen goud zijn erbij gekomen.

Wat is geld nog waard?

Wanneer er 1200 dollar aan elke burger vanaf 18 wordt gedoneerd als steun in Coronatijden – hoeveel is geld dan eigenlijk nog waard? Je krijgt het gratis, je drukt het ook naar believen bij, dus? De rente is nul en zelfs onder nul. Wat is geld nog waard? Steeds minder zoals dus duidelijk te zien is aan de opmars van goud (en ook bitcoin overigens). Het zal trouwens niet bij die eenmalige cheque blijven, belooft president Trump. Niet alleen omdat de verkiezingen in november elke dag een stapje dichterbij komen. Je zou het aan de aandelenbeurzen niet zeggen, maar die vertoeven in La La land. Teveel geld in een economie zoekt altijd een weg, een uitweg; en altijd leidt dit tot bubbels. Eén van die bubbels, buiten de aandelenbeurzen, is die van het Amerikaans vastgoed. Doet ons weer denken aan subprime. Het zijn woelige tijden in de VS. De BLM, de orkaan die Texas aandoet, het Coronavirus dat elke dag meer slachtoffers maakt… Vertrouwen an sich staat wellicht gewoon onder druk?.

Goud stijgt ongeacht wat de USD doet

Nog over die immer stijgende goudkoers is het volgende opvallend. De prijs van goud nam toe de laatste jaren terwijl de dollar ook sterker werd… Dat is opvallend en bijzonder. Want normaal beweegt de goudkoers net tegengesteld aan de Amerikaanse dollar. Dat is ook logisch, want een dollar die verzwakt maakt het voor andere landen met hun munt aantrekkelijker; maakt goud dat in dollar noteert goedkoper. Nog zoiets: de dagen dat goud, olie en alle commodities in dollar noteren zijn waarschijnlijk ook geteld. En eens dat niet meer gebeurt, is het over and out met de dollar. Misschien, heel misschien kan goud alsnog een hoofdrol spelen. Die van reddende engel dan. Dat is: indien de digitale dollar die er eerder vroeg dan laat aankomt, gedekt zal zijn door fysiek goud. Daar doen geruchten over de ronde in gespecialiseerde kringen (waar ondergetekende deel van uitmaakt trouwens). De benoeming van Judy Shelton als lid van de Federal Reserve, Amerikaanse centrale bank, kan een aanwijzing daarvoor zijn…

Goud krijgt steeds belangrijkere rol

Het buitenland, buiten de VS, ziet ook die oplopende spanningen tussen beide grootmachten met lede ogen aan. Nadat de Trump administratie het Chinese consulaat sloot vorige week, kon dit laatste land niet achterblijven. En sloot op haar beurt het Amerikaanse consulaat in de stad Chengdu. Tit for tat. Oog om oog, tand om tand. Geen land wil voor het andere onderdoen. Dus zoals altijd tijdens haar lange geschiedenis van safe-haven, vluchtheuvel, wordt goud gekocht in kleine en grote hoeveelheden. Ook en zeker centrale banken zelf doen daar gretig aan mee. Zouden zij niet weten immers waar Abraham het goud…pardon: de mosterd haalt?

7 reacties

  1. En als we nu eens veronderstelden dat het geld teveel zou waard worden? Ik citeer graag Diederik Schmull: “De geschiedenis leert, dat de kwaliteitsobligatiemarkt de beste neus heeft voor wat er komen gaat in tegenstelling tot aandelen, onroerend goed en grondstoffen. Het echte slimme geld verdisconteert structureel lage economische groei, lage inflatie/deflatie en extreme geopolitieke onzekerheden.” Het klopt dat het geldvolume M3 in de eurozone fors is verhoogd.https://sdw.ecb.europa.eu/home.do?chart=t1.2 Maar wie zegt dat dit blijvend is? De verhalen over hyperinflatie circuleren al zo lang en toch valt er nauwelijks wat van te merken. Zonder een behoorlijke looninflatie heeft hyperinflatie nauwelijks een kans. Als al die institutionele beleggers met hun grote obligatieportefeuilles de bal zouden misslaan dan zou je een serieuze aardbeving krijgen op de financiële markten. Het echte risico volgens mij is schulddeflatie. https://nl.wikipedia.org/wiki/Schulddeflatie#:~:text=Schulddeflatie%20(Engels%3A%20debt%20deflation),hun%20beurt%20nieuwe%20insolventies%20uitlokken. En geld wordt dan net meer waard.

    1. Geen deflatie, maar devaluatie. Van alle (over)waarden. Er leven nog mensen die een echte crisis aan de lijven hebben ondervonden. Geen zwevend getheoretiseer over mogelijke gevolgen, maar rokende puinhopen en ingestorte bruggen, als overblijfselen van hun dromen. Het lijkt nog onwerkelijk, en de meesten hebben er geen voorstelling van, maar het is allesbehalve nieuw en weer nabij. Van afschrijvingen op activa, de uit elkaar spattende schuldenketens, een vloedgolf aan faillissementen, werkloosheid en armoede. En de schaarste, aan luxe, maar vooral aan elementaire levensbehoeften, waarvan de prijs, zelfs in goud, bijna niet meer kan worden opgebracht.
      Bijna een eeuw geleden was er een grote oorlog nodig om de beschaafde wereld opnieuw te kunnen laten beginnen. Met uiteindelijk exact hetzelfde resultaat. Gaan we op herhaling, of is dit misschien de laatste crisis?

      1. Er is voor de internationale handel, (ze zegen 80%) een dollar standard in gebruik.
        Als daar van afwijk zonder overleg en toestemming eindig je in chaos en oorlog.
        Libie en kadafi, hebben geprobeert goud te gebruiken en je weet hoe dat afgelopen is…de dollar is nog lang niet uitgespeeld….

        1. Ik denk dat we zeer spoedig te maken gaan krijgen met een nieuw world reserve currency system. De dollar is niet meer te houden, steeds meer landen verkopen de Amerikaanse staatsobligaties en bouwen dollarposities af. Kijk naar Rusland en China. Missschien duurt het nog een jaar of wat maar de dollar is game over.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: