Vrijdag 1 juni zagen we een interessante beweging op de financiële markten: de brede aandelen indexen in de VS, bijvoorbeeld de S&P500, stonden ruim 2% lager, terwijl goud, zilver en de daaraan gerelateerde mijnen enorme winsten lieten zien. De indexen van goudmijnen stegen zelfs met ruim 6%!
Wat was er aan de hand?
Een mogelijke verklaring waren de slechte banen cijfers uit de VS die in de middag werden gerapporteerd, waardoor de verwachtingen op een nieuwe ronde kwantitatieve verruiming (QE3) zijn gestegen. QE3 zorgt voor nieuwe Dollars in het systeem en daardoor daalt dus de waarde van de Dollar, en zorgt ervoor dat beleggers in fysieke assets, zoals goud willen zitten. Daarnaast zorgde het extreme bearish sentiment in goud, zilver en de daaraan gerelateerde mijnen voor een short covering: mensen die speculeerde op een daling, en dus stukken hadden verkocht die zij niet in bezit hadden, kochten deze terug om winsten veilig te stellen of verliezen te nemen.
Goudmijnen en de onderliggende waarde
De onderliggende waarde van goudmijnen is uiteraard de goudprijs. Daarom is een handige manier om te zien of mijnen goedkoop of duur zijn, de rendementen op deze mijnen te delen door de rendementen van de goudprijs. Dit heb ik gedaan:
Zoals te zien in bovenstaande grafiek (data via K. French & Kitco) zijn goudmijnen ten opzichte van de onderliggende waarde, goud, historisch gezien zeer goedkoop, ongeveer net zo goedkoop als tijdens de crash van 2008.
Risico & Vooruitzichten
Goudmijnen zijn zeer volatiel, en zeker met individuele mijnen moet u oppassen, omdat u dan naast het risico op dalende goudprijzen, ook nog bedrijfsspecifiek risico loopt. Het beleggen in een tracker of ETF is dan ook beter. Persoonlijk gebruik ik naast fundamentele en technische analyse om een aankoop te doen, ook een stoploss om mijn verlies te beperken. Ik denk dat QE3 onvermijdelijk is, omdat de economie van de VS (en de rest van de wereld) krimpt. Meer geld pompen in het systeem zal er voor zorgen dat de goudprijs, en dus ook goudmijnen, verder zullen stijgen. Hier is echter het risico dat QE3 niet wordt aangekondigd op de korte termijn. Op 20 juni komt Ben Bernanke van de Federal Reserve aan het woord en zou QE3 dus kunnen worden aangekondigd, waarna prijzen mogelijk flink de lucht in gaan (zie mijn vorige post hier op Biflatie.nl). Echter kan het zo zijn dat we vanaf vrijdag daar dus al voorschot op hebben genome en kan het niet aankondigen van QE3 op een deceptie afgelopen. Voorzichtigheid is dus geboden!
Wat kopen?
Een handige positie kan dan zijn een ETF die in meerdere goudmijnen belegd (bijvoorbeeld GDX), of een tracker die een goudmijn index (bijvoorbeeld de XAU of de HUI-index) volgt. Nog speculatiever zijn de zogenaamde junior mijnen: deze produceren nog niet, maar zitten nog een exploitatie fase. Een ETF waarmee u hierin kan beleggen is de GDXJ. Zelf beleg ik naast een mandje van (junior) goudmijnen ook in individuele mijnen, maar dan alleen producerende, omdat deze beter te waarderen zijn. Hiervoor kijk ik naar de fundamenten.
Dick van Antwerpen
Disclaimer: Bovenstaand artikel is puur informatief en is is niet bedoeld als beleggingsadvies of een aanbeveling tot het kopen of verkopen van aandelen en of andere financiële producten. Auteur heeft positie in goud, zilver en goudmijnaandelen op het moment van publiceren.