De goudprijs steeg in 2019 naar het hoogste punt sinds 2013. Menig een is al bezig met de goudprijs in 2020, maar we kijken eerst even terug. Een periode lang bleef de koers boven de $1500 per troy ounce (31,1 gram) in 2019. De laatste week zakte de goudprijs weer weg en op moment van schrijven noteert de goudkoers zo rond de €1.450,-. Op onderstaande grafiek is duidelijk te merken hoezeer het gele edelmetaal aanvoelde dat in 2007/2008 onderhuids iets broeide in de wereldeconomie. Het was het prille begin van wat we achteraf de Kredietcrisis gingen noemen. Na een forse daling tot zo’n 1100 dollar, is een nieuwe opwaartse trend ingezet, waar we ons vooralsnog in bevinden.
Kredietcrisis Bis
De Kredietcrisis is namelijk terug van nooit weggeweest. We bedoelen: de oorzaak is nooit opgelost of weggenomen. Die is: teveel krediet, teveel schulden in omloop. Dus wanneer Fed baas Powell op aandringen van president Trump de rente voor de eerste maal in jaren verhoogt in 2019, ‘weet’ de goudkoers dat het vuur onder Kredietcrisis Bis aangestoken is. Goudkevers allerhande, in allerlei landen, komen zich daar dan ook gretig aan verwarmen. En misschien zijn er meer partijen die verwachten dat de goudprijs in 2020 zijn opmars verder doorzet. Zo kocht de Duitse centrale bank voor het eerst sinds 1998 goud voor de goudvoorraad.
Meer landen (CB’s) die goud kopen
Duitsland is overigens niet de enige natie die goud aan het kopen is. Zo kocht de Turkse centrale bank in het 3e kwartaal van 2019 voor 71,4 ton aan goud, waardoor het nu in totaal 385.5 ton aan goudreserves heeft. Ook China en Rusland blijven stil en gestaag goud toevoegen aan hun reserves. In totaal kochten centrale banken wereld voor in totaal 156 ton aan goud in het afgelopen kwartaal.
Nederland nog veel reserve, maar geen koper
Hoewel Nederland wel een fors deel van de totale goudreserves heeft gerepatrieerd in 2014, is het momenteel geen goud aan het kopen. Ze zijn wat aan het verhuizen. Zelf zegt DNB over goud op hun website:
DNB bezit ruim 600 ton goud. Een baar goud houdt altijd zijn waarde. Crisis of niet. Dat geeft een veilig gevoel. Het goudbezit van een centrale bank is dan ook een baken van vertrouwen.
Nederland heeft momenteel zo’n 612,5 ton goud. Dat was ooit veel meer. Nederland verkocht namelijk veel goud. Van 1970 tot begin 1990 had Nederland nog ongeveer 1.750 ton goud in bezit. Vanaf 1992 werd er door De Nederlandsche Bank veel goud verkocht. Daar heeft DNB vele miljarden op misgelopen.
De grote reset
De vakdefinitie van waanzin is: steeds weer hetzelfde doen en telkens een andere gevolg verwachten. Dit gezegd zijnde: de belangrijkste centrale banken van deze wereld probéren zelfs niet iets ‘anders’ te doen. Dat is omdat ze dit eenvoudig niet kùnnen. Deze hooggestuuderde mannen en vrouwen kunnen nu eenmaal niet anders dan, wat wij zelf noemen, to feed the beast. Dat is: een krediethongerige wereldeconomie, als een verslaafde, blijven goedkoop geld voederen. Hoewel er een deel goud als anker ligt, zitten ook zij vast in dit op schuld gedreven financiele en ecoomische systeem vast. Junkies moeten hun doses krijgen om tenminste op hun benen te blijven staan? Economieën die drijven op krediet ook. ’t Is kunstmatig, ’t is tijdelijk maar alla: het zal onze tijd wel duren. Denken ze. Om de Grote Reset niet meer mee te hoeven maken, misschien. Die sowieso wel komt natuurlijk. En tijdens of na zo’n reset zal goud opeens weer een hele belangrijke rol gaan vervullen.
De tandem
Steeds vaker trouwens worden goud en bitcoin in tandem genoemd, besproken, en met mekaar vergeleken. Bitcoin wordt vaak het digitale goud genoemd. Beide worden ook bestempeld als enige niet-gecorreleerde beleggingen. Omdat ze een toevluchtheuvel zouden vormen voor sociaal-maatschappelijke onrust. En een tegengewicht (hedge) voor kunstmatig opgedreven noteringen op de reguliere aandelenbeurzen. Zo vormt goud ook het onderwerp dat Madelon Vos bespreekt in onderstaande video.
Goudprijs 2020; wat te verwachten?
Madelon Vos geeft in het kort een historisch overzicht van het ontstaan van goud. Het gebruik als geld. De historische breuk die het afstappen van de Goudstandaard betekende. Ook verwijst ze naar de opvallende en ook zeer grote goudaankopen door centrale banken. Zoals Biflatie al schreef, is ook haar een ongewone vermelding op de website van De Nederlandsche Bank opgevallen. ‘Als het hele systeem instort, biedt de goudvoorraad een onderpand om opnieuw te beginnen.’
Centrale banken weten wat er aankomt?
Bereiden centrale banken zich voor op wat wij benoemen als de Grote Reset? Dit is een retorische vraag, u hoeft er dus niet op te antwoorden. Want ieder weldenkend mens wéét het antwoord. En dat is beslist omineus, om het minste ervan te zeggen. Wat de goudprijs gaat doen in 2020, altijd moeilijk te voorspellen en we weten inmiddels dat er wat af wordt gemanipuleerd in het papieren goud. Daarom is fysiek goud kopen altijd de beste optie voor een stukje zekerheid.
Hahaahahahahahaah vrouwen in raad van hahahaah bestuur hahaha ja zij snapt het hahahaahh zelfs geen bling bling genoemd hahahaahah goed advies.
Jammer dat ze niet uitlegd waarom Nout Wellingk tonnen heeft verkocht voor minder dan 12.000 euro per kilo??
“Als” en “Voor het geval dat” zijn geen voorspellingen, maar angstige aannamen, gebaseerd op de (nog niet zo oude) geschiedenis. Goudkorrels en -klompjes als
betaal-, c.q. ruillmiddel i.p.v. wagonladingen waardeloze officiële valuta.
Dat we wéér die kant op gaan is niet meer dan logisch. De inflationistische
geldpolitiek voedt hand over hand de globale overwaarderingen, die elke steun
van de reële economie missen. Het radeloos voortzetten en nog uitbreiden van
dit beleid zal elk geloof in een halverwege ‘geordende’ monetaire ‘reset’
moeten smoren.
Het is echt een nobrainer om goud te hebben. Spaar in goud mensen, want dan haal je het uit het banksysteem!! Dat is echte veiligheid, wel fysiek zoals gezegd wordt, want ander blijft het gissen naar of het goud er daadwerkelijk is! Goud si en blijft je hedge tegen de gekte van de overheid en centrale banken!!