Interessant zo’n politieke crisis, funest voor de Nederlandse financiën natuurlijk, want Nederland moet in 2012 nog zo’n 100 miljard euro ophalen. De rente van de tien jarige Nederlandse staatsobligatie steeg maandag van 2,3% naar boven de 2,4%. Een schijntje, zo lijkt het, maar vergeet niet dat elke 10 basispunten een extra rentelast van 100 miljoen met zich meebrengt. Verkiezingen komen eraan, voor of na de zomer, laat u ons vooral even weten wat u zou stemmen via de poll in het menu.
Maar laten we vooral niet vergeten wat echt belangrijk is. Het lijkt er namelijk op dat een vertrek van Griekenland uit de eurozone steeds dichterbij komt. Ons inziens is een vertrek van Griekenland sinds mei 2010 al onvermijdelijk en steeds meer economen en onafhankelijke research instituten komen tot dezelfde conclusie. Griekenland gaat het echt niet redden met een tweede, derde of vierde bailout. Het blijft uitstel van executie. Uiteindelijk zullen de Grieken de euro en de eurozone waarschijnlijk moeten gaan verlaten. Er terwijl de meeste media zich stort op onze kabinetscrisis, de bezuinigingen en ‘hoe nou verder’, houden wij het tijdens deze nationale politieke schermutselingen even bij Griekenland.
Volgens nieuwe cijfers van Eurostat heeft Griekenland nog steeds de hoogste schuld in Europa. De Grieken staan met 165,3% van het bbp (bruto binnelands product) aan schuld op nummer één. Griekenland wordt gevolgd door Italië (120% van het bbp) en Ierland (108,2% van het bbp). Het begrotingstekort in Griekenland kwam uit op 9,1%, terwijl wij in Nederland momenteel hysterisch aan het doen zijn over 4,6%, terwijl de norm van de EU op 3,0% ligt. Overigens moet Nederland voor 30 april met een rapport komen voor de Europese Commissie hoe we denken zo snel mogelijk weer op de 3,0% te zitten. Succes daarmee in Den Haag overigens, maar vergeet niet dat álle landen van de eurzone met een passend voorstel zullen moeten komen, dus óók de Grieken. Is het niet goed genoeg, dan volgen sancties, dat wilde onder andere Jan Kees de Jager heel graag.
Dan het volgende. Voor diegene die Hans-Werner Sinn nog niet kennen, hier meer over deze man. De beste heer Sinn is baas van IFO, een Duits instituut voor economische onderzoek. Het instituut houdt zich voornamelijk bezig met het geven van beleidsadvies aan invloedrijke openbare agentschappen, vooral aan federale en staatsministeries in Duitsland. Sinn liet maandag in New York het volgende weten: ‘I personally believe there’s no chance for Greece to become competitive (while) in the euro zone’. We zijn het geheel met de heer Sinn eens, het is (al een tijdje) onbegonnen werk. We zijn benieuwd in hoeverre Griekenland zal terugkomen in de verkiezingscampagnes. De Grieken gaan trouwens op 6 mei al naar de stembus. Dit kan overigens nog wel een hele grote puzzel worden.
– Update -: Reuters kopt nu ook: Greece should exit euro to save economy – Ifo head
Laten we ons vooral niet meeslepen met deze schreeuw grage politici. Dit is toch gewoon bijna grappig? In Europa het hardste schreeuwen , maar uiteindelijk zelf helemaal niet aan de maatstaven kunnen voldoen. Ze lachen ons uit en zien ons afglijden. En ik ben het nog met ze eens ook. Wat een aanfluiting. 5 keer verkiezingen in 10 jaar. Ik stem niet meer, de banken en multinationals zitten er toch achter en maken de dienst uit.
Niet stemmen is onverstandig, want daarmee help je je tegenstanders in het zadel. Ik stem in ieder geval pro Nederland en dus anti Euro(pa)
Dan is er niet zoveel keus. Aangezien de linkse jongens altijd de neiging hebben om nog meer schulden te maken en nog hogere belastingen in te voeren en nog meer buitenlanders binnen te halen, zal ik moeten zoeken wat zich in het midden of aan de rechterkant bevind. Kom ik eigenlijk toch weer uit bij een politiek incorrecte partij….
Maar dat is voor mij een geuzennaam.
Ik heb het wel een beetje gehad met al die politiek correcte politici
Ik stem niet want in tegenstelling tot wat Govert zegt geef ik geen enkele legitimiteit aan welk kabinet dan ook.
Wij met ziun allen kunnen de zaken zelf duizenden malen beter regelen dan een stel politici die denken te weten wat goed voor iedereen is. Iemand die denkt te weten wat goed voor iedereen is hoort volgens mij in een gesticht thuis (lijdt aan waan-ideen).
Hoeveel geld heeft die unie ons al gekost.
Als we niet meer zouden betalen en het geld terug eisen van al die verspilde jaren, het meeste overigens gegeven aan grijpgrage, ondemocratisch gekozen, spilzieke graaiers dan zitten wij volgens mij al dik onder die 3 procent.
Ik geef die Wilders groot gelijk.
Het maakt niet zoveel uit wie er aan de macht komt. En dat zal nog wel even duren ook. Verkiezingen, informeren, formeren, het is nu al zeker dat de uitslag een lastige wordt. Ik denk dat in ieder geval niemand meer is zee zal gaan met de PVV. Die hebben hun macht dit weekend vergooid. Wie de verkeizingen ook wint, er moet hoe dan ook bezuinigd moeten worden.
De rente ging van 2,3% naar 2,4% is 0,1%
Op een nog uit te schrijven obligatielening van 1 miljard is dit op dit moment 1 miljoen euro meer.
Op 10 miljard 10 mijoen euro meer en op 100 miljard 100 mijoen euro meer.
1 mijoen euro daar kun je 1111 bijstandsuitkering van uitkeren van 900 euro per maand.
Ik ben benieuwd hoeveel rentelasten nederland op jaarbasis moet betalen.
De staatsschuld is mede opgelopen door geld uit te geven aan banken. Wellicht moet er meer staatschuld gecreeerd worden om banken te ondersteuen.
(tekst: harm v. w./dft)
Ook hierbij spelen de banken natuurlijk een hoofdrol. Want wat gaat er gebeuren als het enorme bedrag aan hypotheken niet langer gedekt is door steeds verder dalende huizenprijzen? De enorme hefboom, waarmee banken bakken met geld hebben verdiend, waarmee enorme bonussen werden uitgekeerd, lijkt nu de andere kant op te gaan werken. De aanscherping van de regels onder Basel III helpen daar natuurlijk ook niet bij.
We worden uitgelachen door die grieken :(.
waar haalt de E.C.B. alle L.T.R.O miljarden vandaan om het vervolgens uit te lenen aan de banken voor 1 % ?!