De Griekse minister president, Lucas Papademos, heeft vrijdag 30 maart laten weten dat Griekenland tot 2014 ongeveer 12 miljard euro zal gaan bezuinigen. Dit moet ook wel gebeuren als Griekenland de miljarden van de nieuwe EU/IMF bailout wil ontvangen. Volgens de opgestelde voorwaarden moeten de Grieken er in 2013 en 2014 echt aan geloven. Tot 2015 zal Griekenland 185 miljard euro aan leningen ontvangen. Naar verwachting zullen de nieuwe verkiezingen in Griekenland in mei 2012 gaan plaatsvinden, nadat de debt swap volledig is geregeld.  Er zijn reeds Europese officials die zich afvragen of Griekenland in de toekomst tegen normale rentes op de kapitaalmarkt kan blijven lenen.

Papademos zelf zegt dat hij er alles aan zal doen om een derde Griekse bailout te voorkomen. Toch houdt hij een stok achter de deur: “It cannot be excluded that some financial support may be necessary, but we must try hard to avoid such an outcome“, aldus de Griekse president. Maar dan moet de Griekse economie wel flink verbeteren. Door de schuldencrisis in Europa is de economie in Griekenland in 2011 met 6,9% gekrompen. De jaren daarvoor is de economie in Griekenland ook niet gegroeid: -3,4% in 2010, -3,3% in 2009 en -0,2% in 2008.

Ondanks de goede voornemens van Papademos is de één jarige rente van de Griekse staatsobligatie naar een nieuw record gestegen. Alleen al in maart 2012 steeg de rente van 738% naar 1143%. Een stijging van 54,9%. In één maand. De markt gelooft dus nog niet echt in de veelbelovende woorden van de Griekse politici en laten we reëel wezen. Het is niet voor het eerst dat Griekenland heeft laten weten dat het allemaal wel weer goed komt.

De Europese minister van Financiën hebben ook weinig vertrouwen. Dit blijkt uit het feit dat 17 Europese financiële ministers samen zijn gekomen om plannen te maken voor een ‘schulden firewall’, van maar liefst 800 miljard euro. Dat is meer dan één biljoen dollar. De 800 miljard euro is opgebouwd uit 500 miljard euro in het permanent het blok van de ESM-bailout, die in juli van 2012 in werking treedt, plus 200 miljard al eerder toegezegd krediet en 100 miljard van de bilaterale EU-lening.

7 reacties

  1. No comment.

    Nothing left to be said …

    Behalve dan dat u binnenkort een zakje gyros-kruiden van 100gr voor 19 ct bij de AH ziet liggen 😉

  2. Waarom niet een super bazooka van 50.000 miljard creeren? Gewoon ff intikken die cijfers op de comp en sturen maar die gebakken lucht.

    Nee ff serieus, er zit iemand bovenaan de pyramide stinkend rijk te worden van deze hele ‘crisis’

  3. Wie zal dit gaan financieren? Ik heb begrepen dat Nederland de ontwikkelingshulp wil verlagen!
    Zullen onze bijdragen aan Griekenland hier ook onder vallen?
    Dat gaat het dus niet worden.
    [b]Ieder weet dat de enige uitweg de geldpers zal zijn[/b]. Daar heeft en Amerika en Europa voor gekozen ,er is geen weg meer terug.

  4. Is dit nog wel nieuws. Ik lees inmiddels iedere paar maanden dat de Griekse staatsobligaties een nieuwe hoogte bereiken. En inmiddels wachten we tot de bezuinigingen hun vernietigende werking op de Griekse samenleving / economie hebben en hun economie idd daadwerkelijk gaat imploderen.

    Kortom we houden ons iedere keer een worst voor dat Griekenland gered is, terwijl de redding steeds verder weg blijkt. Onze banken, beleggers en pensioenfondsen worden gered op kosten van de belasting betaler en Griekenland komt van de regen in de drup.

  5. @4: Tuurlijk is dit nieuws, alleen op het acht uur journaal horen we het niet! Daarom juist goed dat dit wel in de gaten wordt gehouden! Zo weten wij tenminste waar het naar het naar toe gaat en dat de praatjes van rutte, merkel en sarkozy meer wishfull thinking is dan realiteit.

    De banken worden door de belastingbetaler gered. Zonder dat iemand ons vraagt of we het daar wel mee eens zijn. Als je een referendum zou houden over de vraag over de bailouts voor Griekenland en de banken zullen er weinig zijn, die instemmen met deze beslissingen

  6. @5 Dat de weg-lachende paus (Rutte), Merkel en Zakoestjie allemaal vertellen deugt geen hout van, maar dat weten we ook allang. Helaas zijn er nog veel te veel mensen, die het acht uur journaille en de kranten nog geloven.

    Die referendum…. Komt er niet…. Zie trouwens wat er van de grondwet referendum terecht is gekomen. Andere naam, volkslied eruit en even het herverpakken en voila: Je hebt het verdrag van Lissabon. En voor straf krijgen we NOOIT meer een referendum, omdat we stout zijn geweest.

    En de verkiezingen… Ruik ik hier een bezuinigingsidee om ze af te schaffen. Ze weigeren toch consequent om naar de burger te luisteren, dus dan hebben verkiezingen toch ook geen enkele zin. Wat je ook stemt. De waanzin gaat gewoon verder.

  7. Gelukkig is Griekenland een piepklein landje en de echte problemen in Europa zijn in vele andere landen zoals
    Spanje, Frankrijk, Portugal, Italie, Be en NL natuurlijk ook. Het is enkel dat de grote europese banken echt Zombie zijn en enkel in leven gehouden worden door het drukken van geld door de centrale banken.

    De banken hebben geweldige hefbomen tot wel 100 X hun eigen kapitaal, het mooie van fractioneel bankieren natuurlijk. Nu ze kunnen natuurlijk geld drukken wat ze willen maar de grondstoffen gaan natuurlijk wel enorm in prijs stijgen.

    Vooral olie is cruciaal in deze, je kan dan wel de aandelenmarkten omhoog proberen te duwen maar ja als de energie onbetaalbaar wordt dan stort de economie toch in elkaar.

    We gaan het allemaal meemaken, des te heviger de economische crisis wordt des te meer de overheid gaat en wil ingrijpen in de economie, welkom in de EU SSR.

    Het grote probleem met geld drukken is dat je steeds grotere bedragen moet gaan inzetten om het spel gaande te houden. Enkel grondstoffen en echt niets anders kan je kapitaal beschermen. Helaas zitten 98% van de kaaskoppen in allerlei papieren waardes, de kudde makke schapen zullen vakkundig worden geslacht: shalom

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: