George Provopoulos, gouverneur van de Bank of Greece, heeft maandag 25 februari aan de Griekse krant Ekatimerini laten weten, dat 2013 wederom een moeilijk jaar zal gaan worden voor Griekenland. Toch ziet Provopoulos licht aan het einde van de tunnel. De centrale bank van Griekenland verwacht herstel in 2014. Of dat er ook daadwerkelijk gaat komen, moeten we maar afwachten. Zoals u hieronder in de grafiek kunt zien, heeft Griekenland de afgelopen jaren te maken gehad met een forse economische krimp. De Griekse economie is sinds de kredietcrisis met maar liefst 20% gekrompen.

economische krimp griekenland

Recessie van 5 jaar

Griekenland heeft nu 4 jaar te maken met een recessie en 2013 zal waarschijnlijk het vijfde jaar worden. In het 4e kwartaal van 2012 kromp de economie met 6% op jaarbasis. Inmiddels is ruim een kwart van de Grieken werkloos. Ondanks deze droevige cijfers is Provopoulos optimistisch. Hij kan natuurlijk ook bijna niet anders. “There is no doubt that 2013 will be a difficult year, chiefly because of the continuing recession and high unemployment. The continued implementation of Greece’s program is a precondition for the country’s recovery. The danger of a collapse has been avoided, the prospect of a euro exit distanced and confidence gradually restored”, aldus de baas van de Bank of Greece.

Grieken blijven protesteren

Of het vertrouwen echt terug is, valt te betwijfelen. Vorige week gingen er nog 35.000 Grieken de straat op, omdat ze het niet eens zijn met de forse bezuinigingen van de Griekse overheid. Het vertrouwen in de toekomst is voor de gemiddelde Griekse burger nog ver te zoeken. Als 60% van de jeugd werkloos is, hebben ze natuurlijk ook genoeg tijd om te rellen tegen de politie, want ze hebben verder weinig te verliezen.

Ergste achter de rug?

Volgens Provopolous zal de transformatie uiteindelijk succesvol zijn. Het ergste is achter de rug en het einde is in zicht. Het is van groot belang om de Grieken te laten zien dat alle bezuinigingen een reden hebben gehad en onoverkomelijk waren. De prijs van de enorme schulden wordt betaald door de Griekse burgers en de bedrijven. Volgens het hoofd van de BoG moet Griekenland door de zure appel heen, maar daarna zal Griekenland een ‘veelbelovende toekomst’ tegemoet gaan. In totaal heeft Griekenland van Europa 2 bailouts gehad met een totale waarde van €240 miljard. Het voert momenteel één van de grootste soevereine schuldenreducties ooit door. Daar moesten de Grieken mee akkoord gaan, om ook daadwerkelijke noodhulp van de EU te krijgen. Wat denkt u, zal Griekenland er weer bovenop komen?

8 reacties

  1. Je weet niet meer wat je van het nieuws moet geloven. In 2010 was het nog zo dat er nog niet zo heel veel aan de hand was. In 2011 bleek dat griekenland en met cijfers had gefraudeerd en geen belasting inde.
    En nu is ´Het ergste is achter de rug en het einde is in zicht.´

    Ik geloof van niet. Het duurt een generatie, net zoals na de val van de muur, om de mentaliteit te veranderen.

    Tenzij de nog nieuw op te richten centrale bank in griekenland nieuwe verse drachmes mag printen op korte termijn dan komt griekenland er op korte termijn weer bovenop.

    Ik begin me ook steeds meer zorgen te maken over nederland. De meeste export van nederland gaat naar de andere europese landen. Maar met de meeste van deze landen gaat het niet goed.
    1. Spanje
    2. Italie
    3. Frankrijk
    4. Engeland

    Met deze 4 economieen gaat het niet goed. Weten julie toevallig ook de begrotingstekorten van deze landen?

    1. “ik weet niet wat ik moet geloven” ? Het is toch ongelooflijk zo een vraag. Zoveel domheid ! Als kind wist ik al dat je niets moet geloven. Niet je leraar , niet je dokter en al helemaal niet “het nieuws” . Met dit soort stommelingen zijn we naar de klote gegaan ! Begrotingstekort, man ga sterren op het ijs kijken !

  2. Hier rapport van de bankenmaff… pardon… lobby op basis waarvan de pensioenen leeggeroofd gaan worden:

    http://arno.uvt.nl/show.cgi?fid=125539

    De pensioenen zullen op basis van dit rapport worden verrekend met de hypotheken. Zo wordt de burger beroofd van zijn oudedagvoorziening en worden de banken gered met pensioengeld.

  3. Zulke forse krimppercentages hebben wij tijdens de Grote Depressie 1.0 van de jaren ’30 gehad.

    [quote]”Als 60% van de jeugd werkloos is, hebben ze natuurlijk ook genoeg tijd om te rellen tegen de politie, want ze hebben verder weinig te verliezen.”[/quote]

    Dan kunnen die werkloze Griekse jongeren beter met behoud van uitkering aan het werk gaan. Of zodanig gaan rellen dat er een grote revolutie komt die vanuit Griekenland zich gaat uitbreiden over de gehele Eurozone.

  4. Duzz… ze gaan eerst de hypotheken weghalen bij de banken. Die splitsen ze in de maag bij de pensioenfondsen. Vervolgens schaffen ze de hypotheekrenteaftrek af. Daarna stort de hele woningmarkt 500 keer zo hard als nu in. Daarna worden de sterfhuizen die de pensioenfondsen zijn geworden geliquideerd. En einde van het verhaal is dat de burger gigantisch de pineut is en de CEO’s van deze wereld hele dikke sigaren gaan opsteken.

    Wat een geweldige wereld is dit toch!

    1. Dave,

      Ben werkzaam in fin sector (staatsbank1 zeg maar) Vandaag nog iemand gesproken die het volkomen normaal vindt dat de banken koste wat kost, dan maar over de ruggen van de gewone man, gered moeten worden om niet dezelfde fout te maken als in de jaren 30…….

      Dus ook het door jou aangehaalde rapport waarin dat staat beschreven maakt gewoon onderdeel uit van een soort plan wat in de achterkamertjes wordt besproken en afgekaart en daarna als “de redding” wordt betiteld………………….
      Of ik denk dat griekenland er bovenop komt?
      Nooit zolang zij in de euro blijven en gedwongen worden om schuld op schuld te stapelen door de troijka. Maar ik denk ook dat het één groot spel is om ons via de MSM af en toe te ïnformeren”
      Aan ons om echte informatie en versluierende informatie van elkaar te scheiden.

  5. Nu weet ik het wel dat er licht is aan het eind van de tunnel. Probleem is dat die tunnel ieder keer langer blijkt te zijn.

  6. VB,

    Dat die tunnel iedere keer langer blijkt te zijn komt gewoon omdat de politieke en financiele instituten nog niet klaar zijn. Zodra het zover is zal blijke dat er aan het eind van die tunnel geen licht schijnt maar een groot zwart gat waarin wij allemaal worden meegezogen als wij ons niet voor die tijd hiertegen wapen dmv verenigen van onderuit de samenlevingen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: