Nikolaos’ overheidsschulden crisis | Na de diverse reddingspakketten voor Griekenland zou het land zijn schuld eerst in 2012 weer op een beheersbare 100% van het BNP moeten krijgen. Toen werd het 100% van het BNP in 2013, daarna 110% van het BNP in 2014. Inmiddels heeft Jeroen Dijsselbloem, president van de EU, kenbaar gemaakt dat de Grieken nog meer tijd krijgen om de schuld op orde te krijgen. Ondertussen stijgt het percentage van het BNP dat ‘beheersbaar’ wordt genoemd:
‘De Europese partners van Griekenland hebben vorig jaar besloten dat de Grieken langer mogen doen over de terugbetaling van hun schulden, om ze te helpen hun schuldenberg beheersbaar te houden. Van het huidige percentage van 173% van het BNP moeten de Grieken terug naar 124% van het BNP in 2020’.
Dijsselbloem wil Grieken meer tijd geven
Dus nu is de definitie van ‘beheersbare schuld’ 124% van het BNP in 2020, terwijl we begonnen met 100% van het BNP in 2012. Ondertussen zijn we 2 reddingspakketten en een schuldkwijtschelding verder en wat bedraagt de overheidsschuld in Griekenland:
2010: Griekse overheidsschuld = 310,3 miljard euro
2013: Griekse overheidsschuld = 309,4 miljard euro
De schuld in 2013 is nog even hoog als 3 jaar geleden en de economische situatie in Griekenland is vele malen slechter, met de werkloosheid op 27%, de jeugdwerkloosheid op 64%, een zware economische depressie en een sterke stijging in het aantal bankroeten, zelfmoorden en mensen die geen dak meer boven hun hoofd hebben. In 2012 juichte de Griekse minister van financiën, Evangelos Venizelos, nog ‘dat we 100 miljard aan schuld kwijt zijn’. Helaas, het schuldniveau in 2013 is net zo hoog als in 2010.
Conclusie
De conclusie is duidelijk: de Griekse situatie is compleet hopeloos. Het land zal nooit en te nimmer de schuld terugbrengen naar 124% van het BNP in 2020, tenzij het land in default gaat.
Bron: globaleconomicanalysis.blogspot.nl via Nikolaos’s overheidsschulden crisis
En nu juist dat ‘default’ gaan is het grote probleem. Als de ISDA besluit (of moet besluiten) om Griekenland failliet te laten gaan komt het ware probleem om de hoek kijken: de credit default swaps. Deze verzekeringen zullen bij de officiele default (gegeven door het ISDA) uitgekeerd moeten worden, waardoor banken pas echt in problemen komen. DAT is de reden dat Griekenland niet failliet wordt verklaard en we blijven doormodderen met alle gevolgen van dien…
Vooral Frankrijk en Italie zitten tot hun nek in de Griekse schulden en de banken van deze landen staan er al zo slecht voor. Spanje zal er ook wel een lieve duit in hebben hebben zitten. Een default betekent de totale crash van Zuid-Europa.
Nice m’neer Teun, wie is isda?
http://www2.isda.org/about-isda/board-of-directors/
Ziehier, een fiat geldsysteem, inmiddels ook uitgekauwd op de globalisering. Als een halfje volkoren €7,40 kost staat de officiele inflatie nog steeds op 1,9%.
We ‘moeten’ vooruit, progressie, groei…
We zijn allemaal plofkippen m’neer Teun…
😉
Wat Teun hierboven zegt dus.
De derivaten-crisis wordt pas écht een onbetaalbare crisis.
De derivatenbalans is meerdere malen wereldwijde BBP dus tel uit wat voor clusterf*ck het gaat worden als die beerput opengetrokken wordt.
Enige oplossing om de banken te redden; bloeden bloeden bloeden totdat alles en iedereen failliet is. Daarom; verzet je met alle mogelijke manieren tegen de eurofielen en bankenbuddies!
Huh? Een ‘houdbare’ 100% debt/gdp? 10% boven de Reinhardt Rogof wet? Unfunded liabilities ook meegerekend? Belgie zit op 203% debt/gdp inclusief haar toekomstbeloftes gebaseerd op toekomstige eeuwige groei…
Griekenland drijft enkel en alleen op de politieke misinvestering in Europa, marked to fantasy assets op de balans van de ECB en uw onwetendheid, biflaten….
Sinds wanneer is Jeroen Dijsselbloem president van de EU?