Minder bekend, maar daarom niet minder problematisch is het dreigende tekort aan fosfor. Fosfor is een essentieel mineraal in de landbouw en wetenschappers hebben geen oplossing voor het verdwijnen van fosformineralen.
Fosfor wordt gemijnd en verbruikt als nooit tevoren. Fosfor heeft een heel belangrijke functie in het metabolisme van planten en dieren. Het zorgt voor opslag en efficiënt gebruik van energie voor groei en voortplanting. Voor de mens is het ook belangrijk voor ons metabolisme, de ademhaling en voor de bouw van sterke beenderen.
Planten nemen fosfor op, dieren eten planten en wij eten dieren én planten. Sommige onderzoekers zeggen dat er over 50 jaar geen fosfor meer is. In tegenstelling tot olie of steenkool is fosfor slechts een bijproduct. Er zijn vrijwel geen fosformijnen. Meer over het tekort vaan fosfor op Goudportal.
PeakCommodities dus. Reken er maar op dat de inflatie totaal uit de hand gaat lopen en dat je gehele salaris opgaat aan één bord eten!
*link verwijderd //offtopic
???
Ik lees iets anders.
http://www.gelderlander.nl/voorpagina/10713871/Voorlopig-genoeg-fosfor-voor-wereldvoedsel.ece
Dit is me allang bekend en dit is het inherente einde van de industriële landbouw, tenzij men alternatieven voor fosfor vindt. Ik denk dat het hoog tijd wordt ook met alle andere problemen, die er zijn, zoals easy-peakoil, watervraagstuk en de rest van de verzamelcrisis dat het hoog tijd wordt om de huidige crisis te gebruiken om een duurzame agenda / transitiepolitiek (permacultuur als landbouwvorm) door te voeren. Dit is zeker niet populair, maar de belastingbetaler voor de banken op laten draaien, kwantitatieve verruimingen en de bezuinigingen is dat ook niet. Met dit verschil dat transitiepolitiek iets oplost en die andere maatregelen niet.
Over het moment van peak fosfor is nog allerlei discussie. Mijn info zegt zo rond 2030, terwijl dit schemaatje rond 2020 zegt en het te optimistische Gelderlander 2050.
ik lees ook iets anders
http://www.nu.nl/binnenland/2917355/thermphos-vraagt-uitstel-van-betaling.html
@2 @4 Fosfaten en andere meststoffen kunnen ook gewonnen worden uit bijvoorbeeld de uitwerpselen. Of dit genoeg is, is allerminst zeker en als dit probleem als opgelost beschouwd mag worden blijven we nog steeds met het probleem zitten dat 7 tot 10 calorieën fossielen nodig zijn om 1 calorie aan voedsel te produceren en we easy peakoil al in 2006-2008 gehad hebben. Kortom heel het landbouw systeem is verre van duurzaam.
@1 Ik ben niet bijbelvast. Ik hoop dat je dit niet erg vindt.