Het is heel belangrijk dat uw munten en tokens veilig opgeslagen zijn. Want nog steeds blijven berichten uitkomen van digitale munten die gestolen worden. Cryptobeurzen die gehacket worden. Wat zijn de mogelijkheden om uw bezit veilig te houden? Er bestaan hardware wallets, digitale portefeuilles, zodat alleen u toegang heeft tot uw digitale munten. Het essentiële ervan is dat uw private key, persoonlijke toegangscode, nooit op het internet gegenereerd wordt.

Hardware

Hardware wallets, de naam zeg het zelf. Het is een klein fysiek apparaatje, meest ter grootte van een usb stick. Daarop zijn uw private keys opgeslagen. Het zijn dus niet de munten en tokens zelf die er in zitten, wat nogal eens een misverstand is. Neen, slechts de toegang tot die digitale munten. Het is de meest veilige manier van opslaan ook. Twee grote merken beheersen deze markt. Trezor en Ledger Nano . Elk met hun variaties voor meer gebruiksgemak, maar het principe blijft hetzelfde.

Ledger Nano

De Ledger Nano is maar zo groot als een usb stick. Hij ondersteunt meer dan 700 munten en tokens. De Ledger kan communiceren met tal van online wallets. Dus degene die u bij cryptobeurzen en cryptomakelaars online heeft staan. Deze laatste zijn ook wel goed beveiligd. Maar hackers en andere online boosdoeners liggen constant op de loer om er in te breken. Zijn het beurzen en makelaars met een goede reputatie, dan zullen deze er alles aan doen om u te vergoeden, ingeval. Sommige zijn ook verzekerd tegen dit soort inbraken. Maar voorkomen is beter dan genezen. Eens uw sleutels opgeslagen in bijvoorbeeld deze Ledger, heeft niemand dan u toegang tot uw digitaal bezit. Als u het apparaatje zelf verliest of op een andere manier kwijt speelt, moet u een ander aanschaffen. Zonder uw keys is het trouwens waardeloos voor ieder ander.

Voorzorgsmaatregelen

Dat heeft voordelen maar ook nadelen. Wat als u plotseling overlijdt? Ingeval uw bezit relatief aanzienlijk is, loont het zeker de moeite uw voorzorgen te nemen. Opdat uw partner of andere geliefden niet zonder nalatenschap achter blijven. U zou de toegangscodes kunnen neerleggen bij een advocaat of notaris. Zodat deze pas vrijgegeven worden na uw heengaan. Stel u voor hoe erg en frustrerend het moet zijn. Om in principe een (groot) kapitaal te bezitten, maar er geen toegang tot hebben… Dat geldt trouwens ook voor uzelf. Stel dat u vergeetachtig wordt. Of zelfs dement. Het is dus eveneens noodzakelijk voor uzelf om de toegangscodes ergens fysiek te noteren. Op een veilige plaats opgeschreven. Die is makkelijker te onthouden dan de codes zelf. U kunt ook twee of meer vertrouwenspersonen elk een deel van de private keys geven. Zodat zij samen dienen te komen om zo toegang te krijgen tot uw wallet.

Delen

Geconstrueerd in se voor professionals heeft VeChain (VET) zo’n oplossing bedacht. Want ook in de blockchain en cryptomunten business worden dergelijke sleutels gebruikt. Waarbij het dan vaak om enorme bedragen gaat. De private keys worden verdeeld over een aantal verantwoordelijken. Die aldus moeten samen komen om toegang te verkrijgen. Wat als nu één van deze ‘verdwijnt’, overlijdt, of om een of andere reden niet te bereiken is. Diens deel van de sleutels dus niet meer beschikbaar is. Dan volstaat het aan VeChain te melden met hoeveel en aan wie de verschillende delen beschikbaar zijn gesteld. En vult VeChain dat ontbrekende deeltje aan. Eenvoudig en geniaal tegelijkertijd.

Trezor

De Trezor is iets groter van omvang. Denk aan de helft van het apparaatje waarmee u nu waarschijnlijk nog uw bankverrichtingen doet. Betalingen met fiatmunten bevestigt. Wat kleiner dan een bankkaart of credit card dus. Vergelijkbaar met de Ledger hoewel hij nog een extra veiligheidslaag toevoegt. Misschien vraagt u zich af: als het eenvoudig gaat om mijn sleutels veilig op te slaan, waarom heb ik dan zo’n hardware wallet nodig? Kan ik mijn private keys niet gewoon op een usb stick opslaan? Nou neen, daar zit ’t hem nu juist in. De transactie zelf, het bevestigen, verzenden, de toegang tot, gebeurt allemaal offline, op de hardware zelf. Computers kunnen gehackt worden, wallets; sleutels en paswoorden gestolen, zogauw er enige connectie tot het internet is. Door middel van de hardware wallet wordt het essentiële, de eigenlijke private key, uw signature, buiten dat internet gehouden. Deze gebeurt immers binnen in het apparaat.

Welke kiezen?

De Ledger kan meer munten en tokens aan dan de Trezor. Maar is wat duurder. Sommigen vinden de Trezor dan weer gebruiksvriendelijk. Denk in het algemeen aan een prijskaartje tussen 90 en 130 euro. Het opzetten, initieel starten met gebruiken van de hardware wallet, kost wat tijd en moeite. Het gebruik van zo’n wallet telkens is meer omslachtig dan eenvoudig inloggen op uw online wallet bij een beurs of makelaar. Maar tevens zoveel veiliger. Bezit u slechts voor 100 euro of dollar tegenwaarde munten en tokens, dan is de aanschaf niet echt gerechtvaardigd. Maar bij, zeg, een portefeuille van 10.000 dollar of euro aan waarden, betekent een hardware wallet een verzekering van slechts één procent. Dan zou het dom zijn om op zoiets te besparen.

3 reacties

  1. Welke apparatuur of software?
    Ben niet geheel geïnformeerd op dit gebied?
    Door wie worden ze verstrekt? De banken mogen onderhand ook eens service leveren?

  2. Tip: Op websites als Alibaba staan bitcoincomputers voor een habbekrats te koop. Een enorme prijsdaling, overeenkomend met de instorting van de munt. Opbrengst van ‘mining’ (delven van nieuwe munten) schijnt niet meer op te wegen tegen de kosten van het elektriciteitsverbruik.
    “Is dit het einde van de bitcoin? Nee, maar het toont wel de gekte” (FD).

    1. in het algemeen: opgepast voor kopen van onbekenden, op ebay bv. of bij niet uiterst goed gereputeerde zaken, winkels; er bestaat apparatuur die uw computer bespioneert om uw paswoorden e.d. te ontfutselen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: