Het IMF waarschuwt dat Nederland het hardst getroffen land zal worden van de hele Europese Unie, in geval van een harde Brexit. De grootste verliezer van een no-deal uitstap van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie zal wel op de eerste plaats overigens het Verenigd Koninkrijk zelf worden. Dan volgt Ierland, wat natuurlijk heel logisch is. Daarna volgt Nederland als grootste verliezer. Het zou ons land meer dan 1% van het Bruto Nationaal Product (BNP) kosten. Zeg maar alles wat we met z’n allen produceren in een jaar. Het VK zal maar liefst 4% verliezen. Het Internationaal Monetair Fonds concludeert zelfs: er zijn géén winnaars, slechts verliezers, of de Brexit nu ‘hard’ of ‘zacht’ zal worden. Ja die Britten hebben er véél voor over om ‘ons’ te verlaten.
Nieuw referendum?
Ze zijn in Engeland nooit echt pro-Europa geweest wegens te duur, teveel regels, en te grote en makkelijke toestroom van migranten naar hun land. Vooral dit laatste weegt erg zwaar door bij de voorstanders van een harde Brexit. Een nipte meerderheid van Britten (51,9%) koos in juni 2016 dan toch om het lidmaatschap van de EU op te zeggen, wat de naam Brexit kreeg. De Brexit gaat in op 29 maart 2019. Het was één van de verkiezingsbeloftes van de Conservatieve Partij in 2015 om een referendum te houden omtrent dat lidmaatschap, bij monde van de toenmalige premier David Cameron. Het lijkt er op dat het VK als geheel zich nu pas de nare gevolgen voor de eigen portemonee realiseert. Er gaan dan ook weer luide stemmen op om een nieuw referendum te houden. Stemmen die eigenlijk reeds opkwamen direct na de (onverwachte?) uitslag van de volksraadpleging.
Zoek de verschillen: Harde Brexit vs. Zachte Brexit
Het verschil tussen hoe precies die uitstap praktisch te regelen – harde Brexit of zachte Brexit – is erg groot. Daarover wordt al maanden stevig onderhandeld tussen Brussel en Londen. Iedereen, alle landen eigenlijk verliezen veel, of verliezen sowieso, punt. Harde Brexit zou betekenen dat het VK op geen enkele manier meer deel zal uitmaken van de EU. Géén (beperkte) handelsafspraken tout court dus, wat wel het geval zou zijn ingeval de uitstap ‘zacht’ zal worden. Géén vrij verkeer meer van goederen, diensten, kapitaal en mensen. Geen enkele rekening meer houden met de Europese regels en wetten. In ieder geval zal het handelsverkeer tussen het vasteland en het eiland duurder worden. En verhuizen, reizen, migreren naar of van, zal eveneens een gecompliceerde zaak worden. Sommige handel (import/export) zal zelfs helemaal niet meer mogelijk zijn. Forse economische consequenties dus.
Waarschuwing voor maatschappelijke onrust na Harde Brexit
Het grote Amerikaanse Amazon (van de rijkste man van de wereld) waarschuwt voor maatschappelijke onrust bij een harde Brexit. Op de website van The Times staat in grote letters aangegeven dat het nog weleens falikant uit de hand kan gaan lopen. Doug Gurr, directeur van Amazon voor het Verenigd Koninkrijk, waarschuwde de Engelse politiek alvast.
Of een in-between misschien?
Een zachte uitstap zou zoiets betekenen als de relatie tussen de EU en Noorwegen. Dat land is géén lid maar heeft wel toegang tot de Europese interne markt, behalve dan voor visserij en landbouw. Misschien wordt de Brexit, wel iets ertussenin, een zogenaamde in-between, waarbij er een vrijhandelszone zou gecreëerd worden tussen Groot-Brittannië en de EU. Zoals altijd zal de tijd het uitwijzen. Wie het weet mag het zeggen!
Waarom moeten wij al die onzin geloven over Brexit?
De Engelsen hebben straks weer zeggenschap over hun eigen portemonnee. Zo hoeven geen verantwoording af te leggen aan de Brusselse overheersers. Ze hoeven bovendien ook niet bij te dragen aan de graaicultuur die heerst in Brussel. Ze zijn niet meer verplicht om te accepteren dat de elite, dwars tegen de wil van de bevolking in, de EU steeds groter maakt. Ze hoeven niet meer bij te dragen om bijna failliete landen overeind te houden.
Ze hebben bovendien weer de sleutel van hun eigen huis in handen en hoeven niet te accepteren dat er nog veel meer gelukzoekers hun land innemen.
Iedereen met een beetje nuchter verstand zal erkennen dat de EU een wangedrocht is, wat nooit tot stand had mogen komen.
Laten wij de Engelsen volgen in hun wijze beslissing en een goede handelspartner van hen worden. Het scheelt ons vele miljarden! Wellicht volgen er dan nog meer wijze regeringen.
Gaat lekker! Army on standby for no-deal Brexit emergency
Ministers have drawn up plans to send in the army to deliver food,
medicines and fuel in the event of shortages if Britain crashes out of
the EU without a deal.
Blueprints for the armed forces to assist
the civilian authorities, usually used only in civil emergencies, have
been dusted down as part of the “no deal” planning.
Helicopters
and army trucks would be used to ferry supplies to vulnerable people
outside the southeast who were struggling to obtain the medicines they
needed.
https://www.thetimes.co.uk/article/army-on-standby-for-no-deal-brexit-emergency-dz3359lrf
Het is zeer de vraag in hoeverre er onrust gaat ontstaan vanuit een harde dan wel zachte Brexit. Er wordt natuurlijk veel onrust gezaaid door de tegenstanders en lobbyisten die schade gaan ondervinden. Uit het referendum blijkt hoe erg verdeeld er gestemd is. Er is dus veel twijfel. We moeten maar afwachten. Er zijn genoeg andere factoren die de wereldhandel op scherp zetten. We hebben een nukkige Trump met zijn importheffingen en Iran-boycot en we hebben een verdeelde EU met hopeloze compromissen. Daarnaast de angst voor de enorme mondiale schuldenberg die op een verkeerd moment gaat schuiven en we hebben door de grote inkomensverschillen te maken met een toenemende burgerlijke ontevredenheid die zichtbaar veel schade aanricht in de grote steden zoals bijvoorbeeld in Frankrijk. Eén van de slachtoffers van het EU-immigratiebeleid. De mislukte integratie in de multiculturele samenleving zorgt bijvoorbeeld voor discutabele uitspraken van onze btl-minister. Uit de vele reacties blijkt duidelijk de verdeeldheid blijkt tussen links en rechts.
Het is momenteel een optelsom van diverse spanningen die ooit ontladen op een moment wanneer we dat niet direct verwachten. Het is nu komkommertijd en rustig aan het politieke front. Wanneer straks de hittegolf afzwakt zal de hitte zich op een andere wijze manifesteren in de vorm van heetgebakerde politici die gevoed door de oplopende spanningen tussen links en rechts elkaar te vuur en te zwaard zullen bestrijden wanneer men ziet dat bepaalde zaken zoals immigrantencrisis, dreigende handelsoorlog, schuldenberg, enzovoorts gaan ontsporen. Er zal met beschuldigende vingertjes worden gewezen naar bijvoorbeeld de Brexit, die als boosdoener zal worden aangewezen voor de op stapel staande economische crisis, terwijl er duidelijk aanwijsbare andere oorzaken bestaan die voor maatschappelijk ellende zorgen.
N.m.m. zal de economische schade door een Brexit snel zijn ingehaald doordat het water kruipt waar het niet gaan kan. Mensen zijn inventief en gaan niet bij de pakken neer zitten en zoeken snel naar andere kostenbesparende handelswegen. Een Brexit kan m.i. nooit een echte recessie veroorzaken. Zoals ik eerder opmerkte zijn er genoeg andere elementen die economische schade zullen aanrichten. En wat te denken van de vooringenomen mening van het IMF die altijd heeft geroepen dat een afbrokkelende EU economische schade zal veroorzaken. Een instituut als het IMF ziet graag een grote EU met sterke muntunie. Een grote unie is toch makkelijker controleerbaar dan afzonderlijke onafhankelijke staten die een vrije handel bedrijven over open grenzen? Ben erg benieuwd naar het verdere verloop.