Ondanks het Griekse drama noteren de Griekse obligaties de laatste tijd weer op het hoogste niveau van de afgelopen maanden. Hedge funds durven weer in het zwaar getroffen land te investeren. Om een default te voorkomen heeft de Griekse overheid dinsdag voor 5 miljard aan obligaties verkocht, wat het overigens wel met woekerrentes weer moet terugbetalen. Is er weer een weg omhoog voor Griekenland of kan het pas uit de economische neerval ontsnappen wanneer het de eurozone verlaat en de overstap naar de drachme maakt? Obligaties van het land zijn sinds het dieptepunt in mei van dit jaar in waarde verdubbeld. Het niveau van maart is bereikt. Echter zijn 10jaars obligaties met een rente van ruim 17% nog steeds veels te hoog om terug te keren op de kapitaalmarkt.

griekenland wikimedia

Is Griekenland een koopje geworden?

Er is een zichtbare verandering geweest in marktsentiment sinds juni nadat beleidsmakers de noodzaak van een fiscale unie hebben onderkend”, aldus Richard McGuire, fixed income strategist bij Rabobank. Volgens McGuire handelen investeerders op dit moment vooral vanuit de gedachte dat de Griekse economie slecht blijft presteren, dan dat het uit de euro stapt. Dromeus Capital, een hedge fund gespecialiseerd in opkomende markten, is recent een fonds gestart die inzet op staatsobligaties en obligaties in bedrijven die naar verwachting het best zullen presteren gedurende de recessie die het land al een vijfde van de economie heeft gekost. Achilles Risvas, CEO van Dromeus noemt de huidige situatie een “ideale omgeving” voor koopjesjagers. “De huidige onzekerheid en politieke instabiliteit heeft ervoor gezorgd dat investeerder massaal Griekse bezittingen moesten dumpen terwijl de kans op verdere dalingen gelimiteerd zijn”, aldus Risvas.

Griekse beurs zeer volatiel

Niet alleen obligaties zijn volgens Risvas een koopje, ook de Griekse aandelenmarkt is een potentiële ‘buy’. De griekse markt is zo’n 80% gedaald sinds het begin van de financiële crisis. Het resultaat was een terugval naar het niveau uit 1993. De waardering op dit moment nog maar vijf keer de winsten van de bedrijven. Dit in tegenstelling tot een gemiddelde waardering van zestienmaal de winst in de rest van de eurozone. Met de huidige lage waardering is ook steeds vaker te zien dat volatiliteit toeneemt, schommelingen van meer dan 3% zijn steeds gebruikelijker op de Griekse beurs. “Onze ideeën betreffende investeringen gaan niet uit van de algemene gedachte dat Griekenland een land is dat synoniem staat voor faillissement”, aldus het bedrijf. Dromeus is echter niet het enige fonds dat terugkeert naar het land met de gedachte dat het ergste voorbij is. Het in Londen gestationeerde Adelante fonds heeft 70% winst gemaakt op de verkoop van obligaties die het kocht in juni.

Kan Griekenland wel failliet?

De kans dat Griekenland op dit moment uit de euro stapt is klein, omdat Europa alles op alles zet om Griekenland erbij te houden. Toch is er nog veel druk. Ondanks de enorme econmische krimp is het land ondanks steeds verder slinkende steun steeds in staat geweest geld te krijgen van de Troika. Jens Weidmann, baas van de Duitse Bundesbank, noemde de huidige gang van zaken met betrekking tot Griekenland dan ook ‘twijfelachtig’. Weidmann laat tegenover Reuters weten dat hij twijfelt aan de onafhankelijkheid en eerlijkheid van de troika nu poltici al eerder hebben besloten Griekenland te blijven steunen.

Nog een lange weg te gaan

Volgens bronnen van de Wall Street Journaal schat het troika in dat het land op zijn minst nog eens 30 miljard nodig heeft tot 2016 om weer op eigen benen te kunnen staan. Andere officials van het IMF suggereren dat EZ/ECB houders van Griekse schuld moeten participeren in schuldverlichting om de schuld ten opzichte van het BBP naar de beoogde 120% te krijgen in 2020. Op dit moment staat dit cijfer op 136%. Vooralsnog is met name Duitsland fel gekant tegen dit plan wat uitgaat van OSI (official sector involvement). Ondanks dat er afgelopen week een nieuwe bezuinigingsronde is aangekondigd lijkt de kans op uitvoering zeer klein. Elke keer slaagt de regering erin om met een minimale meerderheid de maatregelen door te voeren, terwijl tegenstanders binnen de coalitie vakkundig uit de partij worden gewerkt. Het gaat politici en ministers op dit moment dan ook nog nauwelijks meer om de schuldhoudbaarheid, die zienderogen verslechtert. Het is slechts de politieke ideologie die het land in zijn greep en in de euro houdt.

Lees ook: Greece wins time on bailout impasse

17 reacties

  1. Het economisch evenwicht is verstoord, en dat wordt nog erger in de toekomst. Wanneer de markt verslaafd is aan verruiming kan dat niet worden teruggedraaid zonder een instorting van de economie. Een door politiek en centrale banken gestuurde economie, het nieuwe normaal, in Spanje gaan al stemmen op vanuit de politiek om soepel om te gaan met mensen die hun huis uit moeten omdat ze de hypo niet meer kunnen betalen. Zal me niets verbazen als straks 40% wordt kwijtgescholden en dit op de bankbalans wordt aangevuld door de ECB. Het grote publiek komt er langzamerhand wel achter dat ze bloeden voor bankbalansen en gaan QE voor het volk eisen. Ik hoop dat ik nog een paar jaar pm’s kan ‘stacken’ iig. Deze puinhoop zal op termijn een enorme inflatie moeten geven lijkt me zo.

    Griekenland snapt het spelletje wel. We worden gegijzeld, zowel door de Griekse regering als door ‘onze’ banken.Benieuwd hoe het EU politbureau omgaat met Spanje straks, erg benieuwd zelfs. Griekenland x 25.

  2. IMF en EU hebben meningsverschil over het termijn wat Griekenland krijgt om de staatsschuld terug te dringen van 190 !!! procent naar 120 van het bbp…
    Jean-Claude Juncker vind 2022 wel een mooie tijd maar Cristine wil vast houden aan de oorspronkelijke 2020.
    Persoonlijk denk ik , waar hebben we het over en wat maakt dan die twee jaar nog uit op zoiezo 17 jaar ellende in het verschiet.
    Ik begin me wel ernstig zorgen te maken hoe lang deze slechte film nog gaat duren. Merkel wil zoiezo haar verkiezingen in sept. 2013 !!!! uitzitten .
    Dit gaat zolang duren straks dat mijn prep voorraad allang over de datum is en ik richting bejaarden tehuis gaat..?
    Plus punt is wel dat we nog jaren savond achter de computer kunnen kruipen een beetje reageren en informeren en zo de tijd kunnen doden.
    Ik ben echt van mening dat de computer ons allemaal een stem geeft veilig in je eigen huis en ook vind je je lotgenoten of kennisgenoten maar verder gebeurt er heel weinig…

    Zou het niet zo zijn dat mensen zonder de P.C. misschien toch sneller de straat op willen gaan om zich toch te kunnen uiten in deze crisis ? Nu gebeurt dat eigenlijk alleen online en word er te weinig ECHT gedaan..

  3. @5 Houtskool, geen probleem want Griekenland komt voor schuldsanering in aanmerking, en dan daalt de ratio weer. Tegenwoordig is voor elk probleem een oplossing. En er zijn alleen maar winnaars.
    Goed hè.

  4. @1 Houtskool, Spanje snapt het spelletje allang. Die hebben het toch voor elkaar gekregen om het noodfonds direct aan te spreken om hun banken te redden, dus zonder dat de Spaanse regering te maken krijgt met een eisenpakket van de EU.
    De regels zijn alleen maar voor de bühne, gaat helemaal nergens over.
    Nee, wij Nederlanders en Duitsers zijn wellicht noeste werkers maar niet per se slimmer dan die gewiekste zuiderlingen.
    Wat mij betreft staat het vast dat er allang besloten is dat er een enorme nivellering op europese schaal aankomt.
    Dat is noodzakelijk om de euro te redden, economieën moeten dan op een wat meer gelijkwaardig niveau liggen, anders gaat het niet lukken.
    Het plan is dus om via allelei achterbakse constructies ‘ons’ geld in te zetten om de banken ien economie in Griekenland en Spanje etc te redden.
    En als het aan die eurofielen ligt gaan ze hier nog tot in lengte van jaren mee door.
    Gaat natuurlijk niet lukken.

  5. @7
    Heel juist VB. Noord Europese banken zitten tot over hun nek in zuid Europese schuld. En die schuld moet natuurlijk worden gesocialiseerd zodat de houdbaarheidsdatum kan worden verlengd. De intentie was om de economieën langzaam naar elkaar toe te laten groeien binnen één munt. Maar die reuze schulden hé? Die hardnekkige eurofielen geven pas toe als heel Europa in brand staat. De tegenvallende groei, en de enorme problemen in zuid Europa, daar hebben ze geen rekening mee gehouden. Om die eurotanic overeind te houden, dat gaat ze niet lukken, enige optie is de ECB die alles koopt, en daarmee nog ongeloofwaardiger wordt.

    Deze al gezien? http://www.thesilvermountain.nl/blog/

  6. Het is in elk geval goed te horen dat Marx Rutte TEGEN extra geld voor Greece is en ook tegen kwijtschelden van schulden. Zou al ons geld nog terugkomen met rente? Die vraag werd niet gesteld vandaag, jammer.

  7. @8? houtskool,
    Volgens Gerard, zijn Nederland en Duitsland meteen failliet als er landen de eurozone verlaten.
    Dat lijkt me te ver gaan ( kan ik natuurlijk niet beargumenteren, is intuïtie ).
    Het gaat wel gepaard met een hele gure depressie.
    Maar die euro is in mijn ogen een onding en op de langere termijn is iedereen beter af zonder.
    Bovendien die euro kunnen ze alleen redden door de democratie te vermoordenen onze soevereiniteit vaarwel te zeggen. Immers de euro vereist een veel sneller en dieper ingrijpend besluitvormingsproces ( denk aan begrotingsunie, fiscale unie etc efc ) en dat kan alleen in geval van een megalomane machtscentralisatie, de Europese superstaat.
    Nou dan zeg ik, laat maar vallen die bende, die euro brengt de Europese beschaving, of wat daar nog van over is, in gevaar.

  8. @10
    Griekenland default op al haar schuld als het de eurozone verlaat. Schade, naar schatting 1,3 biljoen euro. Maar in derivatenland weet niemand dat.

    En vergeet nooit de ISDA, hun ontkenning van een officieel faillissement moet wel geloofwaardig zijn/blijven, tsss

    Deze club bepaalt of het wel of geen faillissement is, hier heb je de ledenlijst: http://www2.isda.org/about-isda/board-of-directors/

    Financieel fascisme, beste VB

  9. @10
    Banken zitten tot over hun oren in zuid Europa. ING voor 40 miljard in Griekenland, belangen in Griekse banken. Die banken hebben weer miljardenbelangen in Spaanse ‘situaties’ en vice versa. De naar schatting 1 triljoen dollar derivaten portefeuille. Derivaten.

    Anders gezegd: de pedofiel geketend aan de cipier, tijdens de vlucht samen het drijfzand ingerend

    Kom daar maar eens uit als niemand de telefoon opneemt

  10. @9 gaengped, als een derde hulppakket als noodzakelijk beoordeeld wordt, en dat gaat zeker gebeuren, gaat Rutte, die alleen door leugens de verkiezingen gewonnen heeft ( met dank aan die domme schapen ) DIRECT door de knieën.
    De man is zo’n lichtgewicht.
    Maar meer verdient het Nederlandse volk op dit moment niet.

    PS oh ja, je weet toch wel dat hij een flinke slag om de arm heeft genomen. Dan weet je toch wel voldoende mag ik aannemen.
    Ik kwam al niet bij van het lachen toen hij dat tijdens z’n leugenachtige campagne zei, voor de slag om de arm van vandaag.

  11. @13
    Wat mij betreft niet, ik heb liever dat de zaak klapt. We leven nu in een schijneconomie, de profits gaan naar de grote financiele ballon, de burgers krijgen de rekening. Maar een Grexit of een Spexit, gepaard gaande met een default op alle schuld of een devaluatie van 60% ivm terugkeer eigen munt, geeft een schade van vele biljoenen euro’s. Alles is aan elkaar geknoopt, alle Europese banken gaan failliet en moeten worden geherkapitaliseerd. Een groot risico op systeemfalen. Ook pensioenfondsen die hun dekkingsgraad zien kelderen naar 60% ipv 110 bijvoorbeeld. Een Grexit geeft 1,3 biljoen schade, als Spanje volgt is de ramp niet te overzien. Daarom houdt men krampachtig vast aan Griekenland. Tot de eigen bevolking (eindelijk) de handdoek in de ring gooit.

    We zitten aan het einde van een schuldencyclus, en gaan de Kondratieff winter tegemoet. Een schuldencyclus die afloopt doordat de groei niet langer de schuld kan dragen. Gebeurt al honderden jaren.

    En de politiek weet dat, maar tracht de implosie uit te stellen. Met 3 miljoen agrariers en alleen chartaal geld gaat het leven gewoon verder. Maar met honderden miljoenen mensen onder een derivatenparaplu van meer dan 1 triljoen euro krijgen we een ongelooflijke puinhoop.

    Men moet collectief de grenzen sluiten, terug naar de eigen munt op goud of een mandje, eerste levensbehoeften veilig stellen en alle fiat geld, alle papieren waarden, positief en negatief afboeken. Pro actief. Voordat het systeem klapt.

    De status quo bewaren VB, dat is wat ze doen. De kikkers in de pan en opwarmen tot ze eruit springen.

  12. @#15 houtskool 15-11-2012 15:10

    Het gaat erger worden omdat we tegen de fysieke limieten van de aarde zitten, peak dit en peak dat. Er is nu een echte overbevolking, er zijn nauwelijks uitwijkmogelijkheden (agrarisch gebied of bos met liefst tropisch klimaat) en we zijn van A tot Z in extreme mate afhankelijk van olie (grondstof en energie). Tel daarbij op dat er elke 10 jaar 10 keer zoveel kosten aan natuurrampen zijn als gevolg van opwarming en de chaos is compleet…

  13. @15, 16 Houtskool, Moerstaal, ik zit helemaal op jullie lijn.
    De zaak moet inderdaad klappen, en ik snap dat dat inderdaad heel veel pijn gaat doen, maar wellicht komen we er wijzer uit, met een hoger bewustzijn en met meer respect voor de aarde (Moerstaal).

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: