Dat is de vertaling van ´The relevance of gold as a strategic asset´. Dat lezen we in het halfjaarlijkse rapport 2020 van de World Gold Council:´Gold mid-year outlook 2020´. ´Our new gold market outlook (pdf) examines how the combination of high risk, low opportunity cost and positive price momentum looks set to support gold investment and offset weakness in consumption from an economic contraction.´ Beleggers, zowel institutioneel als particulier, hebben goud omarmd in de eerste helft van dit jaar. Het gele edelmetaal werd gezien als een belangrijke hedge, afdekking van risico. Het vooruitzicht van een snel, V-vormig herstel is aan het verschuiven naar een trager herstel, een U-vorm. Wat voor een herstel het ook wordt, de pandemie zal waarschijnlijk de portfolio samenstelling blijvend beïnvloeden. Ze zal ook de rol van goud als strategisch bezit versterken. Aldus een korte intro van het rapport.

Tweede beste presteerder

De goudprijs steeg in de eerste zes maanden van 2020 met 16,8 procent in dollars. Een koers die niet meer gezien was sinds 2012. Goud tikte records aan in alle grote munten. Het deed het daarmee het best van alle grote waarden, all major assets, staat er verder te lezen. Bitcoin wordt in deze berekening buiten beschouwing gelaten, God weet waarom. BTC startte nochtans 2020 aan $7174 en haalde einde juni 2020 de 9188 dollar. Als we goed kunnen rekenen is dat een plus van maar liefst 28 procent. Dus bitcoin was in feite de beste presteerder over het eerste halfjaar! Het zijn beide hedges, afdekkingen van risico en een value storage, een opslag van waarde. Goud sinds mensenheugenis terwijl relatieve ´nieuwkomer´ bitcoin pas sinds 2009 bestaat. En niettemin nog veel beter heeft gepresteerd. Zowel over de eerste helft van 2020 als tijdens zijn hele bestaan.

Inflatie/Deflatie

De context dan. Beurzen met aandelen waarvan de fundamenten de hoge waarderingen niet altijd verdienen. De koers/winst niveau´s zijn niet meer gezien sinds de dagen van de dot.com bubbel. Het risico van een terugval is daarmee groot. De obligatiemarkten zijn ook gestegen, zodat het potentieel beperkt is en beleggers naar lagere kwaliteit moeten zoeken. Dus als risico afdekking kunnen ze ook nauwelijks dienen. De fiscale stimuli hebben gezorgd voor record overheidstekorten, met verschillende risico´s. Dat fiatmunten aan waarde gaan verliezen. Dat er op de langere termijn inflatie opdoemt. Terwijl op korte termijn eerder gevaar voor deflatie bestaat. De World Gold Council verwacht dat goud een belangrijke rol zal blijven spelen in de portfolio van beleggers. Klikt u hier zo u wilt voor de goudgrafiek, tot wel 55 jaar terug.

Eén reactie

  1. In Rusland nam de export van goud juist explosief toe in het afgelopen kwartaal, omdat de centrale bank haar opkoopprogramma in maart heeft stilgelegd. Sindsdien verkopen goudmijnen het grootste gedeelte van hun productie aan het buitenland. Zo exporteerde Rusland in april en mei veertien keer zoveel goud als in dezelfde periode vorig jaar.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: