Dat er een tekort aan bouwvakkers wordt voorzien tot in 2020 en zelfs daarna, is een goede indicatie. Maar hopelijk komt dit niet alleen het bedrijfsleven ten goede. Zo plant Amsterdam wel 500.000 vierkante meter aan nieuwe kantoorruimte. Aldus haar ‘Kantorenstrategie’. Bedoeling is meer bedrijven voor deze stad te doen kiezen. Prima natuurlijk, maar is de nood niet het hoogst voor betaalbare woonruimte? Is het ook niet wat vreemd dat Amsterdam zoveel kantoren wil bijbouwen, met nog een huidige leegstand van 8,8 procent? Zou modernisering, verbouwing van die bestaande, leegstaande kantoorruimte niet zuiniger zijn?
Werk trekt werk aan
Natuurlijk, zolang het nuttig, verantwoord en betaalbaar is. Het aantal eenpersoonsbedrijven in de bouw is in 2019 ook flink gestegen. Nu.nl noemt het de eenpitters, zelfstandigen zonder personeel. In totaal steeg het aantal bedrijfsvestigingen in de bouwsector begin 2019 met ruim 8 procent. Het gaat dan om timmerbedrijven, loodgieters, schilders et al. Het tekort aan personeel in de bouwsector is opvallend. Zelfs tot aan 2022 wordt een tekort aan bouwvakkers voorspeld. U hoort het, dus indien u nog werk zoekt in de sector: men verwacht u! Op het vlak van productie, werkgelegenheid en zo meer heeft de bouwsector de crisis verteerd. Kunnen we toch met een goed gevoel het weekend in, ja? Persoonlijk zijn wij, om het nog even over betaalbare woonruimte te hebben, bijzonder gecharmeerd van de zogenaamde ’tiny houses’. Ze zijn ook overal in opkomst. Schattig, intelligent, milieuvriendelijk én niet duur. Wat u?
Hoezo gaat hert goed in de bouw? Ik ben helemaal niet blij dat mijn mooie land wordt vol gebouwd. Met ons overbevolkings probleem en ons economisch model uit 1600 toen de stoommachine zijn intrede deed. Het model van als maar groei van de mens, ten koste van de natuur de biodiversiteit. We hebben een overbevolkings probleem en geen klimaatprobleem. De witte neushoorn is niet uitgestorven omdat het eten op was maar door teveel mensen. Maar als de biodiversiteit uitsterft door onze efficiente mono-cultuur dan sterft de mens later vanzelf wel uit.
Bouw, industrie, transport
& vervoer, zorg, ICT: tekort aan
arbeidskrachten. Om nog maar te zwijgen over het onderwijs.
“Een goede indicatie”?
Ligt dat aan de groei van de economie? Aan de ‘vergrijzing’? Of (ook en vooral) aan het feit dat het flexibiliseringbeleid een ontmoedigend effect heeft op arbeid in het algemeen? Door de tijdelijkheid van arbeidsovereenkomsten, de lage
verdiensten, het soort werk, de selectieve werving, de hevige onderlinge
concurrentie in het zzp-ers aanbod?
Veel mensen missen een stuk bestaanszekerheid, vooral op de werkvloer. ‘Een vak leren’ en op vroege leeftijd aan de slag gaan is voor steeds minder jeugdigen aantrekkelijk. Zo lang mogelijk doorstuderen is hun motto.
Krapte op de arbeidsmarkt zou werkgevers ertoe moeten bewegen om voorwaarden/omstandigheden te verbeteren en lonen te verhogen om bepaalde beroepen voor werknemers aantrekkelijker te maken. Maar dat automatisme werkt niet zoals het hoort, mede doordat een toenemend aantal arbeidsimmigranten uit arme EU-landen de markt ontregelen, zogenaamd om hier werk te doen dat Nederlandse collega’s niet ‘willen’ doen/
Juist, die arbeids migranten ontwrichten de Nederlandse markt kompleet. Hoezo willen Nederlanders geen bouwvakkers worden? Maar worden ze kapot geconcureerd door Polen en Slowaaken en andere Oostblokkers die het voor de helft doen. En vooral de laag betaalde banen hebben een enorme concurentie van alle vormen van migratie, in de tuinbouw, transport, bezorging en taxi werkt al bijna geen originele Nederlander meer.
Maar ook op hoog niveau Neemt de concurentie vanuit toe van ICT, banken, High-end technicus. De nieuwe wereld, u zal er blij mee moeten zijn, vroeger komt nooit meer terug. Prettige wedstrijd.