Harry Huizinga, hoogleraar internationale economie aan de universiteit van Tilburg, vertelt in een video van Me Judice hoe ongezond ons huidige bankensysteem eigenlijk is. Het balanstotaal van de grote Nederlandse banken is bijna vijf keer zo groot als het Nederlandse bruto binnenlands product (bbp). Volgens Huizinga zal Nederland in een Ierland-scenario terecht kunnen komen, indien de Nederlandse huizenprijzen verder dalen.
Het is goed dat dit verhaal vertoond wordt. We nemen als Nederland met onze grote banken, die allemaal gelijk of groter zijn dan ons Bruto Nationaal Product onverantwoorde risico’s. Ook de link met onze nog opgeblazen woningmarkt is erg goed dat deze gesteld worden. Dit kan niet vaak genoeg herhaald en verspreid worden.
Nieuw voor mij was dat grote banken totaal geen voordelen bieden ten opzichte van kleine(re) banken.
Verbazingwekkend vind ik de houding van de Nederlandse overheid nog zo arrogant kan zijn; zeker omdat de verschillen tussen Nederland, Ierland en Spanje zo klein zijn. Het enige verschil is dat het in Ierland en Spanje al mis is gegaan en in Nederland nog een groot risico loopt dat het mis gaat. Ik denk dat er duidelijk banken opgesplitst moeten worden. Zo zou eigenlijk de ING en de Postbank weer ontvlecht moeten worden en hetzelfde geldt ook voor (Fortis en ABN/Amro) en ik denk dat de banken nog kleiner moeten worden. De overheid moet dit soort risico’s gewoonweg niet willen, gezien dit zeer negatieve gevolgen heeft voor de burgers. Ik krijg steeds meer de indruk dat de politici niet echt begrijpen wat ze aan het doen zijn en alleen maar blind een achterhaalde neoliberale groei en fusie ideologie achterna aan het lopen zijn.
Het is nu wachten hoe de NL banken na de volgende crisis erbij staan. Ik heb er erg mijn twijfels over of we er dan nog zo goed van afkomen en de nieuwe crisis is echt wel komende.
Verhelderend verhaal maar de oplossingen die deze overheidsdienaar oppert zijn natuurlijk fout. Je moet banken die failliet gaan, failliet laten gaan en niet helpen met geld van belastingbetalers.
Zo zorg je ervoor dat banken meer openheid geven en kan iedereen (die zich daarvoor interesseert) zien hoe sterk een bank staat qua reserves en kapitaal.
Ik kan er ook niet bij dat de banken zijn ‘gered’.
Geld is een middel om arbeid en waarde uit te drukken, met Fiattering uitgegeven, door de ECB, waar de Nederlandsche Bank een van de aandeelhouders is.
De staat der Nederlanden is de enige eigenaar van de Nederlandsche bank. Omdat we een democratie zijn, is die van iedereen, bestuurd door de regering beoordeelt door de 1e en 2e kamer waar de volksvertegenwoordiging zit, die zijn gekozen door stemming.
Nu zijn de banken de mist ingegaan, door over creditering, dat moet je dan toch niet gaan redden?
Je kunt dat beter laten klappen, dan kun je daarna weer verder kijken hoe de ontstane bende moet worden opgeruimd.
Ja, dat levert uiteraard lichte chaos op, maar daar uit komt wel voort dat iedereen weer eens realistisch over geld nadenkt.
En in de toekomst voorkomen dat er bizarre schuld scenario’s ontstaan.
Want in de huidige situatie hebben de banken de overheid in hun macht, maar dat resulteert niet in de gewenste democratie, resultaten, beschikbaarheid van geld en een stabiele munt eenheid.
Het geld ligt stil in aandelen, goud en zilver worden aangeprezen als veilige haven, maar geld moet rollen, bewegen, zegmaar z’n ding doen, om een samenleving te laten leven, in mijn beleving is dat waar geld voor is.
Maar wat doen we nu, lekker bijlenen en alles garanderen, in naam van de overheid, dat gaat niet werken op de lange termijn.
Geld is er voor de mensen, niet voor de banken of overheid, dat zijn abstracte instanties, die er, in mijn beleving zijn ter bevordering van de mens.
Alles wat er nu gebeurd, Griekenland, Pensioen akkoord, allemaal abstract en daar worden dan successen behaalt, zegt men, ik zie het niet, maar dat kan aan mij liggen.
(er is nergens duidelijk waar dat geld heen gaat, het lijkt een zwart gat in mijn beleving, maar dat kan niet geld gaat altijd ergens heen, of ligt het echt stil?)
Jan