(uit: Cryptonieuwsbrief.nl) Long time no see, of beter: write! Dat is: u schreef mij wel, zoals steeds; haast onafgebroken, veel en vaak, waarvoor van harte dank. ´Joost mag het weten´, moet u echter ook weer niet te letterlijk nemen, want soms voel ik me ook maar – no offence – als éénoog in het land der blinden. Hoewel er onder de lezers van deze Cryptonieuwsbrief ook mannen en vrouwen zitten die de lessen ´Crypto & Blockchain´ aardig onder de knie lijken te hebben. Het is wel een troost dat zelfs miljardair Raoul Pal recent nog stelde dat het onmogelijk is álles te weten over deze markten, en dat we ons daarvoor niet hoeven schamen, vermits we allemaal in dezelfde spreekwoordelijke boot zitten. Die boot, beste dames en heren, om bij deze vergelijking te blijven, maakt echter water. We komen hier verder uitvoerig op terug.
De toekomst van bitcoin
Uitvoerig; zo mag je deze nieuwsbrief wel noemen. Afgelopen vrijdag, 25 juni 2021, is de Cryptonieuwsbrief van de hand van collega Harm niet kunnen uitgaan, tot ieders spijt. Onze excuses vanwege de redactie. Het waarom telt hier even niet – wel dat u sinds donderdag geen nieuws meer van ons ontving. Er valt dan ook vandaag, maandag 28 juni 2021, des te meer te vertellen om u weer helemaal up-to-date te brengen. Om dit hiaat in de nieuwsverstrekking een beetje te dichten, heb ik zelf het hele weekend door voor u gewerkt. Niets komt tot iets in het leven zonder inspanning; no pain no gain luidt het spreekwoord. Zoals God volgens de overlevering tot Adam sprak na de verdrijving uit het Paradijs: ´´In het zweet uws aanschijns zult gij uw brood eten.” Zo geschiedde, en tussen twee boterhammen door mag het resultaat er hopelijk zijn. Al is dat aan u om over te oordelen uiteraard. Mijn pennevruchten van eergisteren en gisteren staan respectievelijk hier en hier op Biflatie.nl om, zo u wilt, tot u te nemen. ´De toekomst van bitcoin: optimisme versus pessimisme (of is het realisme?); delen 1 en 2.
Crypto Fund III
Het belangrijkste nieuws uit genoemde artikelen, onder veel meer, is wel een nieuw cryptofonds dat is opgestart. En geen kleintje ook; het betreft zelfs het grootste digitale investeringsfonds ter wereld! Het Amerikaanse Andreessen Horowitz (A.H.) heeft de spreekwoordelijke sporen verdiend sinds meer dan een decennium, als vroege investeerders in techgiganten, en heel recent nog een coole 440 miljoen dollar verdiend aan de beursgang van Coinbase. ´“This fund allows us to find the next generation of visionary crypto founders, and invest in the most exciting areas of crypto,“ Dixon and Haun wrote in a blog post. “We invest in all stages, from early seed-stage projects to fully developed later-stage networks.”´
Standing on the shoulders of giants
We kunnen u trouwens een inkijkje geven waar A.H. als durfkapitaal-investeerders zoal belegd hebben tot op februari 2021. Want dit huidige, reeds volschreven Crypto Fund III kent ook twee voorgangers. Interessant en propvol met de grootste namen! Het kan misschien ook u op ideeën brengen, al moet je wel over durf beschikken om hier kapitalen in te steken…
Orakel
Keren we misschien eerst even terug tot de titel van deze nieuwsbrief want dit behelst ook nieuws. Wie of wat is dat ´orakel´ dat stelt dat BTC zeker nog naar $100.000 kan in 2021? ´The former CEO of Gyft and the cofounder of the project Civic, Vinny Lingham has been called an ‘oracle’ at times for correctly predicting the future price of bitcoin.´ Het is namelijk zo dat de man reeds sinds 2016 veel meer dan anderen correct de koers van bitcoin heeft voorspeld. Zo verkrijg je een zekere reputatie, en die wil je vanzelfsprekend eer aan doen, in stand houden. We mogen dan ook niet lichtvaardig omgaan met wat mister Lingham voorziet, al voegt hij er wel het volgende aan toe: ´´zolang het $30.000 niveau het houdt´´.
Banking on bitcoin
´´Fiatgeld is fraude´´ is dan een uitspraak van de derde rijkste man van Mexico, Ricardo Salinas Pliego. De zakenman-miljardair is ongelofelijk bullish op bitcoin, en belooft plechtig van zijn bank (jawel, hij bezit z´n eigen bank, Banco Azteca) de eerste van Mexico te maken die bitcoin accepteert.
Crypto welkom
Wie ook nog bitcoin of cryptomunten in het algemeen gaan accepteren:
– een privéschool in het noorden van Nigeria, Oxford Science Academy, om het collegegeld te voldoen. En dit ondanks de grote wettelijke onzekerheid in het land, waar cryptobeleggen zeer populair is.
– 50.000 Laadstations voor elektrische voertuigen over heel Europa zullen vanaf november 2021 geschikt worden gemaakt voor betalen met cryptocurrencies, alvast met ethereum (ETH). Het initiatief komt van een Zweeds bedrijf, maker van dergelijke laadpalen, en een Ierse mobiel betalen-operator.
– De Thaise vastgoedmakelaar Sansiri laat huizen en appartementen van eigenaar wisselen tegen betaling in cryptomunten
– Ook de Britse politiediensten accepteren cryptocurrencies, al is dat wel tegen de wil van de vorige eigenaars (!): ´The Metropolitan Police confirmed today that the seizure of £114 million in cryptocurrency is the largest ever of its kind in the UK, as well as one of the largest ever worldwide.´
– Veilinghuis Christie´s aanvaardt biedingen in crypto voor een schilderij van wijlen Keith Haring, dat geschat is op 6 miljoen dollar.
Publiciteit
Verschillende cryptoplatformen gaan massaal adverteren in de rest van 2021, om de schade aangericht in de media jegens cryptocurrencies – in het bijzonder bitcoin dan – te counteren.
18 Miljoen klanten in bitcoin
Q2 Holdings Inc. (NYSE:QTWO) is een digitaal betaalplatform dat bijna 30 procent van de top 100 banken in de VS bedient. Maar ook ´digital banking and lending solutions to banks, credit unions, alternative finance, and fintech companies globally.´ Alvast meer dan 18 miljoen klanten zullen hier bitcoin kunnen kopen, verkopen en laten bijhouden.
Crypto in plaats van goud
In India is het bedrag gespendeerd aan het kopen van cryptocurrencies in een jaar tijd gestegen van $200 miljoen tot $40 miljard. Een vertwintigvoudiging en een trendbreuk van de jongere generatie met de oudere. Indiërs staan van oudsher bekend om hun grote voorliefde voor fysiek goud. Zo´n 25.000 ton zou er zo al verzameld zijn. Echter: jongeren tot alvast dertigers (´oudere jongeren´ dan zoals Koot en Bie ze benoemden) verkiezen cryptomunten omwille van de, naar verluid, grotere transparantie en snellere opbrengst. Zo gezien doet bitcoin als ´het nieuwe goud´ of ´het digitale goud´ die benamingen eer aan.
De duistere kant van crypto
Criminaliteit is uiteraard niet beperkt tot het gewone, alledaagse leven, waarin papiergeld nog in eniger mate in roulatie is. Het aantal meldingen van bedrog en oplichting met crypto´s is in de VS alleen al met 395 procent gestegen in 2020.
Twee Zuid-Afrikaanse broers, Ameer and Raees Cajee, zijn er als oprichters van de prominente cryptobeurs Africrypt in 2019, vandoor met zo´n 3,6 miljard (!) dollar aan bitcoin van klanten. Ze zouden een zogenaamd Ponzi scheme hebben opgezet, dat wil zeggen dat wie om uitbetaling vraagt, vergoed wordt met telkens nieuw geld dat binnenkomt. Stopt de toevloed van nieuwe fondsen, dan wordt er niet meer uitgekeerd en verdwijnen meestal de initiators. Zo de 69.000 BTC niet gerecupereerd kunnen worden – na de koersval nog ´slechts´ 2,4 miljard dollar waard – dan zou dit de grootste oplichting in cryptoland, het grootste verlies ooit betekenen…
Twijfelachtig nieuws als dit doet zeker afbreuk aan het vertrouwen in digitale munten; ze aanvaarden of erin beleggen. Alsof oplichting, ontvoering, roof en erger zoveel meer d.m.v. bitcoin et al. geschieden? Natuurlijk niet, maar het trekt veel meer de aandacht omdat het alles nog ´nieuw´ en nieuws an sich is. Leveranciers van harde cijfers, statistieken en diepgaande info rond cryptocurrencies en blockchain, Chainalysis, presenteert de ware feiten: ´The biggest misconception about #cryptocurrencies? “Transactions that are considered illicit activity is less than 1%,” says @chainalysis CEO @gronager. “The fact that we even know about it, we can see where it flows… tells the story that #crypto is extremely transparent.”´
De markt ondertussen…
Daarover valt nog steeds weinig positiefs te melden. Dag na dag, week na week, ondanks een enkele opleving, wordt er waarde van geschaafd. De totale marktkapitalisatie, van alle 10.000+ munten en tokens tezamen, bedraagt nog slechts 1,394 trillion – biljoen – dollar. De bitcoin dominantie staat op 46,76 procent met een koers van $34.100. De 50 grootste stijgers en dalers vandaag treft u hier aan.
Morgen is uw Cryptonieuwsbrief er weer met meer crypto/blockchain nieuws. Voor nu wens ik u alvast een fijne start van de (werk)week!