Voor de tweede keer in pas 70 jaar vond een ontmoeting plaats tussen de leiders van Noord- en Zuid-Korea. Dictator Kim Yong-un van de (Alles Behalve) Democratische Volksrepubliek Korea schudde om 2:30 ’s nachts onze tijd de hand van president Moon-Jae-in van de Republiek Korea. Op uitnodiging van deze laatste vinden diplomatieke gesprekken plaats. “De lente is misschien aangebroken op het Koreaanse schiereiland”, zei Moon. Kim suggereerde dat de samenkomst “verloren tijd kon inhalen”. Een paar maanden geleden voerde Noord-Korea nog een grote nucleaire test uit.
Dictatuur versus corruptie en machtsmisbruik
In 1945 werd het Aziatische land door twee grootmachten Rusland en de VS verdeeld in een communistisch Noorden en een kapitalistisch Zuiden. Het zou de laatste Koude Oorlogsgrens ter wereld worden anno 2018. Kim Yong-un verpersoonlijkt de derde generatie van een geslacht dat met ijzeren hand de macht met alle mogelijke middelen in handen houdt. Trefwoorden zijn hier een goddellijke verering van de Leider, concentratiekampen, censuur en indoctrinatie vanaf de Noord-Koreaanse wieg. Het Zuiden kende in al die tijd heel wat presidenten, meest met een militaire achtergrond. De kernwoorden hier zijn studentenopstanden, machtsmisbruik en corruptie. Nog recent werden twee oud-presidenten vervolgd en veroordeeld. Maar qua persoonlijke vrijheid, technologische ontwikkelingen en welvaart staat het Zuiden lichtjaren voor op het Noorden, waar je je letterlijk nog waant in de USSR onder wijlen president Leonid Brezjnev (1906-1982).
Ieder zijn agenda
Zuid-korea hoopt dat het Noorden zijn kernwapenarsenaal afbouwt en daarmee een einde komt aan de gespannen verhoudingen in de regio. En wie weet ook misschien ooit een hereniging tussen beide artificiële landsdelen. Noord-Korea heeft ongetwijfeld een eigen agenda. Consolidatie van de eigen macht en de druk verlichten die de Noord-Amerikaanse president opvoert in het bijzonder vanwege die kernwapens. Vandaar het eerdere bezoek aan China, de aanwezigheid op de Winterspelen in Zuid-Korea en de geplande gesprekken met Japan. Politieke steun zoeken bij de buren dus in de hoop een militaire inval door de VS te kunnen afwenden. In mei-juni is zelfs een andere historische ontmoeting gepland en wel direct tussen aartsvijanden Noord-Amerika en Noord-Korea.