In een nooit meer eindigende zoektocht naar alles wat met cryptomunten en blockchain technologie te maken heeft, kom je soms markante verhalen tegen. Dit volgende willen we u dan ook niet onthouden. De oorspronkelijke titel is ‘What It’s Like to (Almost) Become a Cryptocurrency Millionaire’. Het artikel is in de ik vorm en die ‘ik’ is Jeff Koyen, publicist op Intelligencer. Het digitale onderdeel van een bekend Amerikaans tijdschrift, New York. Niet alleen de titel intrigeerde ondergetekende. Maar ook de datum doet meteen een belletje rinkelen. DEC. 27, 2017. Is dat niet de periode waarin Bitcoin et al. hun voorlopige hoogtepunt optekenden? Aan de titel te zien gaat het hier om iemand, een Amerikaan, die bijna miljonair was in cryptomunten. We lazen verder en zullen de inderdaad interessante en leerzame inhoud vrij vertalen en parafraseren, en hier weergeven.
Om niet te herhalen
Net dat ‘bijna’ maakt ons nieuwsgierig en hopelijk ook u. Wordt het een story van gemiste kansen? Hoogstwaarschijnlijk. Misschien wil de auteur voor zichzelf e.e.a. verduidelijken. Iets opschrijven, uitschrijven kan daarbij helpen. Er mogelijk van leren ook. Ons waarschuwen om alvast zijn voorbeeld niet te volgen? Ondergetekende dacht: hé, hier valt misschien wel een les uit te trekken? Want leren kun je van alles, altijd en van iedereen. Van elke situatie die waar gebeurd is. (Nog het meest van literarie fictie maar dat is een ander onderwerp.) Van succesverhalen, om er inspiratie uit te halen en aanmoediging. Van iemands falen eveneens, kwestie van niet dezelfde fouten te hoeven maken. Ook interessant is dit verhaal als momentopname. Cryptomunten noteren op dat moment op of rond hun voorlopige hoogtepunt, hun all time high. Maar op 27 december 2017 heeft de auteur als cryptofan daar natuurlijk geen weet van. Noch van de berenmarkt van 2018, noch van de nieuwe stierenmarkt die in december 2018 zou aanvatten. Een momentopname dus, met de kennis en gedachtengang van de tijdspanne van 2013 tot die éne, befaamde dag, 27 december 2017. Hier komt ie dan:
Hoe het voelt om (bijna) crypto miljonair te zijn
‘Het is zo’n echte luie zondag en ik zit in een hotelkamer in Montreal. Alleen, weg van mijn gezin en familie. Ik heb $160.000 op zak. In mijn portefeuille, of beter: mijn wallet. Mijn digitale portefeuille. Het hotel ligt in de McGill Ghetto buurt, naar de beroemde universiteit van de stad genoemd. Het is een grote kamer, met woongelegenheid en zelfs kookruimte, maar toch niet luxueus. Mijn aanzienlijke bezit zit vast in cryptomunten, en ik ben er nog niet aan toe om te cashen.
Muisklikken
Dat is anders wel mogelijk, op eender welk moment. Met een paar muisklikken liquideer ik mijn posities. Betaal de commissies en zelfs na belastingen (op kapitaalswinst) houd ik een zeer mooi bedrag van zes cijfers over. Maar hier ligt mijn probleem: 24 uur geleden bezat ik nog pas $80.000. Dat komt: één van die munten, Verge, is in vuur en vlam geschoten met de Aziatische markten. Het is een munt die werkt aan privacy, met een lage marktkapitalisatie. Die $80.000 extra, die winst, kunnen morgen weer weg zijn. Of nogmaals verdubbelen.
De Wilde Wereld
Welkom in de Wilde Wereld der Digitale Munten! Een jonge, vibrerende financiële markt die 24 op 24 open is. 7 Dagen op 7. Vooral in de recente maanden lees je vaak over cryptomunten; Ethereum, Bitcoin, ICO’s (Initial Coin Offerings oftewel cryptobeursgangen). Verneem je van ademloze reporters hoe adolescenten een miniem bedrag in cryptocurrencies staken en miljonair zijn geworden. De realiteit is minder romantisch. Voor elke munt die maal duizend gaat, zijn er duizenden beleggers die falen. Met munten die in vergetelheid verdwijnen. Portefeuilles doen crashen en spaargeld in het niets doen oplossen. Zelf ben ik een crypto enthousaist of fan sinds 2013, en ik handel er occasioneel in sinds 2015. Dus ook ik heb mijn deel gehad aan euforie en wanhoop. Met indrukwekkende winsten, en verliezen van eenzelfde formaat.
Dromen
Maar ik ben ook een volwassene, met een gezin. Bij een financiële meevaller ga ik niet meteen op Google ‘sportwagens’ opzoeken. Mijn dromen? Ik heb er wel 529 en daar zitten ook aanbetalingen bij. En toch, en toch… Ben ik eveneens, als ieder ander vatbaar voor hebzucht. Kijk, ik had die $160.000 kunnen cashen, innen. Dat zou genoeg zijn geweest om ‘universitaire studies’ van mijn lange lijst te schrappen. Mijn to-do lijst. Ik had ze kunnen innen… Had kunnen terugkeren naar Brooklyn met een flinke aanbetaling ook voor een huis in handen. In de plaats zei ik tegen mezelf: die munt van een halve dollar heeft nog meer ruimte in zich. Vergeet die aanbetaling, zei ik verder nog. We gaan voor het hele huis zelf, in cash betaald! Dat was op het moment dat ik op mijn smartphone, die $0,50 naar $0,60 zag gaan. Weer $16.000 verdiend!
Refresh
Dat is niet hoe mijn verhaal eindigt, natuurlijk. Het is waar dat een goed geplaatste $3000 er 160.000 kunnen worden, haast op één dag of nacht. Maar zoals zovelen op de harde manier leren, kan zo’n bedrag ook tot nul herleid worden. In de tijd dat je de ‘vernieuw’ toets indrukt…
Satoshi Nakamoto
Bitcoin werd gecreëerd door het pseudoniem ‘Satoshi Nakamoto’. Hoe dan ook een genie op het gebied van computer cryptografie. ‘Zijn’ uitvinding was bedoeld om een munt te maken die niet gehacked kan worden, niet te traceren is en buiten de reikwijdte valt van overheden. Bitcoin werd de realisatie van technolibertariërs die dromen van een internet als een digitale, vrije ruimte. Een utopie. Maar het was een andere uitvinding van Satoshi Nakamoto die een ware crypto revolutie startte. Namelijk: versleuteld, decentraal netwerken. Het is een beetje moeilijk uit te leggen maar we gaan het zo eenvoudig mogelijk houden. Bitcoin wordt niet gestuurd door één centrale server. Integendeel: het betreft hier een netwerk van computers, mijners genaamd, die zowel samenwerken als met elkaar in competitie zijn. Voor een bitcoin transactie plaatsvindt, moet ze worden gevalideerd, bevestigd door een consensus van die computers. Dat is het werkelijk innovatieve aan bitcoin. Het gevolg is niet alleen 1300 nageboorten en kopieën in de vorm van nieuwe munten. Maar ook een compleet nieuwe industriële sector, genaamd Blockchain technologie.
Commodity
Een paar jaar na zijn creatie werd bitcoin niet zozeer meer een munt, maar een commodity; noem het grondstof. Niet zo verschillend van goud trouwens. Je kunt er nog altijd heel veel mee kopen (ook dat geldt op een bepaalde manier voor het gele edelmetaal). Maar het is vooral een belegging geworden voor degenen die bitcoin verwerven. Waarom zou je investeren in een virutele munt zonder echte ‘waarde’? Omdat 2 dollar in 2011 in bitcoin belegd, er anno 2017 wel 18.000 waard zijn! En velen geloven dat de munt haar echte hoogtepunt nog moet laten zien. Tegelijkertijd zagen we de opkomst van de klonen, de afgeleiden, de afsplitsingen: de altcoins…
Alternatieve coins
Omdat bitcoin een open code heeft, kan iedereen die gebruiken, aanpassen, veranderen om een nieuwe munt in het leven te roepen. Zo gebeurde ook, met wel 1300 and counting altcoins, alternative coins tot gevolg. De eerste was Namecoin ($NMC), een bitcoin nakomeling, in 2011.’
Onderbreking
(Hier onderbreekt ondergetekende even het boeiende verhaal van Jeff Koyen om Namecoin op te zoeken. Bestaat de munt nog? Want ze is ons eerlijk gezegd totaal onbekend. Kijken maar op Coinmarketcap.com. Warempel, jawel, en de koers op 23 maart 2020, moment van schrijven, bedraagt afgerond $0,36. We melden het voorlopige hoogtepunt en dieptepunt in koers, en de betreffende data:
‘All Time Low$0,163398 USD (Dec 20, 2016)
All Time High$9,88 USD(Nov 28, 2013). Market Rank#375.’ Verder toont Namecoin net als de meeste cryptomunten een heel volatiel verloop in de laatste drie maanden:
’90 Day High / Low$0,687817 USD /$0,191374 USD.’ Tot daar, we gaan verder met de verhaallijn)
Legaal en niet meer zo obscuur
‘De meeste van deze altcoins, cryptomunten (maar niet allemaal) worden verhandeld op diverse cryptoplatformen en beurzen. Namen als Ethereum worden snel huishoudnamen. Terwijl andere obscuur blijven voorlopig, met benamingen als Siberian chervonets ($SIB), florincoin ($FLO), en augur ($REP).’ (een noot van ondergetekende: Augur kennen we nog steeds als het token en platform waar je op zowat eender wat kunt wedden. Van verkiezingen tot natuurfenomenen. Ondertussen helemaal niet meer zo obscuur dus. Een succesverhaal ook met een ROI, return on investment, voor wie kocht bij de beursgang tot anno maart 2020 van 435 procent winst.) ‘Hoewel zonder fysieke waarde of vorm kunnen ze alle makkelijk omgewisseld worden in geld. Is handelen erin legaal in de meeste landen, inclusief de Verenigde Staten.’
Full time
‘In theorie heeft elke munt en elk token zijn bestaansreden. Zo zijn er wel vijf die concurreren om de problemen op te lossen die de legale cannabisindustrie heeft. ($POT, $THC, $CANN, $CCN, and $CNNC). Foldingcoin ($FLDC) beloont participanten in Stanford University’s Folding@home ziekte-research project. Er bestaan wel twee Trump coins ($TRUMP, $PRES), een Putin coin ($PUT) en nog zoveel meer…soms zelfs niet noemenswaardig. Cryptomunten handel lijkt op het eerste zicht op vreemde munten verhandelen. Omdat ze ook in paren worden gekocht en verkocht, meest tegenover bitcoin. Als je bijvoorbeeld BTC-ETC verhandelt, dan koop of verkoop je integendeel ethereum met bitcoin. Maar de handel in cryptomunten heeft meer weg van de reguliere aandelenbeurzen. Alleen bewegen ze heftiger, met (meer) insider trading, (meer) pump and dump en (meer) op geruchten. Die al dan niet waar blijken. Er komt zoveel nieuws naar buiten dat traden erin al snel een voltijdse baan wordt.
Talloos veel miljoenen
Neem mijn Verge positie als voorbeeld. Ik geloof in een toekomst voor munten die inspelen of zich zelfs uitsluitend richten op privacy. Zo merkte ik op Twitter een ongewoon grote belangstelling voor Verge, XVG. Een uur besteedde ik vervolgens aan onderzoek, research naar Verge. Voorheen heette ze DogecoinDark en ze faciliteert anonieme transacties. De munt leek zo goedkoop. Ik kocht er wel 5 miljoen van voor 530 dollar. Na een dip kocht ik er nog eens 5 miljoen. Dat kostte me 300 dollar. In de maanden die volgden kreeg Verge nog meer belangstelling, terwijl de koers langzam steeg. Over deze tijdspanne verzamelde ik nogmaals 6 miljoen maal XVG. Om onbekende redenen schoot de munt dan omhoog. Cryptocurrencies geven geen winstcijfers door. Noch houden ze aandeelhoudersvergaderingen. Was dit zo’n geval van de koers omhoog praten en, eens hoog genoeg, alles plots op de markt gooien? Wie weet het…ik in ieder geval niet.
Eén uit de honderd
Verge is maar één trade uit honderd. Die ik startte met 3 BTC, toentijds elk met een waarde van 1000 dollar. Ik had mijn deel van enorme winsten, en tegelijkertijd zeer aanzienlijke verliezen. Maar als daghandelaar, daytrader, beperkte ik die verliezen strikt met stoplosses in te stellen. Ik scalpeerde vaak voor tien of vijftig procent winst binnen een tijdspanne van 24 uur. Ik bestudeerde voor inspiratie en opvallende koersbewegingen te spotten elke altcoin van de top honderd. Soms klommen ze wel met honderd procent in één nacht. Mijn eerste kennismaking met cryptomunten, in het bijzonder bitcoin, dank ik aan vrienden, die me erop wezen. Dat was in 2011, toen BTC precies 4 dollar en tien cents noteerde. Ik heb de emails allemaal bewaard, vandaar dat ik de exacte koers nog ken. Toch, ik zou dat getal, die cijfers nooit kunnen vergeten, al was het maar om de gemiste kans. De kans om toen voor pakweg 1000 dollar 250 bitcoin te kopen. En die zes jaar later te zien groeien tot …ik durf het zelfs niet uitrekenen. Gemiste kansen, zovele gemiste kansen. Zoals zovelen die in 2011 het juiste hadden kunnen doen, om multimiljonair te worden in 2017. Ik zag de toekomst toen niet duidelijk genoeg voor me…
Swingers
Het is een algemene regel dat als bitcoin stijgt, de altcoins dalen in waarde. Het omgekeerde is eveneens waar. Ikzelf heb meer geluk dan wat anders gehad, dan echt bewust en met kennis handelen. Mjn timing zat wel goed. Op een gegeven moment kon ik mijn inleg maal vijftig zien toenemen. Voor even. Het gebeurde ook dat ik in totaal op min dertig procent stond. Wanneer de ups en downs met $50.000 tegelijk gaan, moet je een stevige maag bezitten om dit te kunnen verteren! Elke keer dat mijn portfolio daalde met een derde (!) moest ik op mijn tanden bijten om niet in paniek alles te verkopen. Gelukkig maar! Want kijk: hij herstelde telkens weer. Mijn echtgenote had liever gezien dat ik stopte met daghandel. Dat ik enkele munten zou kopen en ze voor langere tijd gewoon vasthouden. Hodlen wordt dat nu genoemd. Tja… Ik voelde wel de nood om meer kennis te vergaren. Daarom ging ik naar het Ainsworth Hotel in het centrum. Op een maandagavond deze zomer vervoegde ik een paar honderd crypto enthousiastelingen bij de CryptoCircle meetup. Er waren nerd, speculanten, ondernemers, nieuwsgierigen. Nieuwkomers en ware gelovigen en programmeurs,… Een regenboog aan mensensoorten zeg maar. Iedereen wilde meer weten over wat een ongelofelijke geldmachine leek.
Paardenrennen
Het herinnerde me aan de dagen die ik doorbracht op de tribunes bij paardenrennen. Daar was het ook van tips doorgeven of ontfutselen. De laatste nieuwtjes delen en veronderstellingen maken, prognoses afgeven. Maar nu terug naar de bar van genoemd hotel. Daar ontmoette ik Rob Behnke; 33 jaar, ondernemer, muzikant en ervaren cryptotrader. Hij beschreef zijn affaire met digitale munten als ‘woelig maar vol van passie’. Hij kocht zijn eerste bitcoin aan $1000, dat was in 2013. Al vlug zou Rob overstappen naar de altcoinswereld. Omdat die munten makkelijker maal 50, maal 100 of zelfs maal 1000 kunnen. Behnke verloor op gegeven moment 95 procent van zijn inleg met cloakcoin ($CLOAK). Het bleek een geval van pump and dump, waarin ook hij was getrapt. Ondertussen, zovele jaren later, heeft hij zijn portefeuille terug mooi op weten bouwen. Hij handelt tussen de 5 en 50 keer per week. Rob werkt naar eigen zeggen aan zijn vroegtijdige ‘pensionering’; stil gaan leven, binnen 5 jaar.
Wat is wijsheid
Van alle ‘wijsheid’ die ik vooral in deze laatste maanden verzamelde, is er één uitspraak me het meest bijgebleven. Het was Tone Vays, voormalig kwantitatief analist, die me zei: “Bitcoin doesn’t promise anything.” Bitcoin belooft je niets. Bitcoin is niet gestart als een business bedoeld om profijt te behalen, zei Tone nog. Het was een experiment en dat is het nog, zij het in een gevorderd stadium. Work in progress, zoals ze zeggen. En wat ik zeg? Dat het opvallend is dat er zoveel en zo’n fanatieke tegenstanders zijn. Die bitcoin de grond in boren, mailen, twitteren, roepen en schreeuwen. Maar dat deden ze wel al toen BTC aan $50 stond. En aan 100. Aan 500 en aan 1000. Vandaag noteert BTC aan 20.000. Is het de top of zijn we pas vertrokken? Komt er een crash of toch niet? Misschien wordt het wel beide tegelijk.
Vandaag is het 27 december 2017
Vandaag, op 27 december 2017, heb ik mijn portfolio in twee delen opgesteld. Eén voor de korte termijn en één voor de lange termijn. Ik handel maar met enkele bitcoins tegelijk. De rest is verdeeld over hardware wallets en papieren portefeuilles. Wanneer ik ooit gehacked word of ten prooi val aan homejackers, zullen ze weinig op of bij me vinden. Wat de waarde van mijn portfolio betreft, verkocht ik eindelijk mijn Verge munten. Ze zijn voor mij daarmee maal 34 gegaan. Ik verkocht ze voor bitcoin, dat op het moment rond de $20.000 noteert. Ik bezit voor zes dollarcijfers aan cryptocurrencies. Genoeg voor champagne, dat mag gevierd worden. Maar nog niet voldoende om dat huis te kunnen kopen. Dat hàd ik gekund hoor. Als ik mijn Verge coins maar nog een weekje langer had vastgehouden. Verge trok namelijk de belangstelling vanForbes, Bloomberg, and Fool.com; en noteerde vervolgens aan $1400. Dan had ik, hàd ik! Een coole 3 miljoen dollar kunnen cashen…’