Vaak heb ik het over geschiedenis en dan wel in het bijzonder over lang geleden. Maar hoe zit het nu met de meer recente geschiedenis? Een heel bijzonder, zeer korte en krachtige beschrijving is te vinden op de GATA site. Overigens wel een stuk uit 2007 dat ooit met toestemming van de schrijver Peter Millar, die dit het jaar daarvoor geschreven had, op de GATA site verscheen. Wat Peter Millar daarin beschrijft is de periodieke opwaartse revaluatie van goud. Daarbij legt hij de nadruk dat deze revaluatie als mechanisme dient om uit een deflatoire schulden depressie aan het einde van een economische golfbeweging te geraken. Iets dat we tegenwoordig ook kunnen waarnemen, als je daarvoor tenminste openstaat.
De eerste economische golfbeweging omschreef hij als volgt:
- Fase 1: De stabiliteit die er was onder de goudstandaard tot 191.4
- Fase 2: Inflatie tot 1921, die resulteerde in een schuldenopeenhoping.
- Fase 3: Desinflatie, die weer stabiliteit bracht en inflatie bracht naar de bezitsklassen tot 1929 maar er tevens voor zorgde dat de schulden zich verder opbouwden.
- Fase 4: Instabiliteit die ontstond na 1929 door deflatie van de bezitsklassen van hun overtrokken prijsniveaus en die de schuldenopeenhoping exorbitant deden toenemen, hetgeen leidde tot een depressie in economische activiteit.
- Fase 5: Een monetaire hervorming (reset) mogelijk gemaakt door een herwaardering van het goud om de deflatoire schuld depressie te boven te komen.
En in de tweede helft van de vorige eeuw hebben we een soortgelijke ontwikkeling gezien:
- Fase 1: Stabiliteit van 1944 tot 1968 onder een goudstandaard.
- Fase 2: Inflatie van 1968 tot 1981, die de oorzaak was van een nieuwe schuldgolf, maar deze tevens rechtvaardigde.
- Fase 3: Desinflatie, van 1981 tot het eind van de vorige eeuw en misschien zelfs wel tot het heden.
Echter, het ziet er naar uit dat fase 4 (instabiliteit en de uiteindelijke deflatie ten gevolge van de exorbitant hoge schulden) inmiddels een aanvang genomen heeft. En als dat zo is dan is fase 5 (een opwaartse herwaardering van de goudprijs om de monetaire waarde van de wereldwijde monetaire basis en daardoor de schuldenlast te verkleinen) meer waarschijnlijk of misschien zelfs wel onvermijdelijk. De mate van die goudrevaluatie zou ongeveer volgens zijn berekeningen liggen bij minstens een factor 7 of misschien zelfs wel een factor 20 t.o.v. de toenmalige prijs. Voor degenen die het volledige stuk van Peter Millar na willen lezen, klik hier. (PDF Alert)
Goede analogie
Alleen komt het artikel uit 2007, dus voor Lehman en de subprime crash. En deze gebeurtenissen in 2008 zijn volgens mij een belangrijk moment en het begin van fase 4 van instabiliteit. Dit mede, omdat de economie staande gehouden moeten worden door grote sommen geld van de centrale banken en de schulden snel groter worden.
Overigens verloopt het proces nu trager dan begin vorige eeuw.
Dat het proces trager verloopt komt door de enorme macht van de huidige centrale banken, de FED en de ECB. Door hun ongeoorloofde geldverruimingspolitiek weten dezen grootmachten de boel behoorlijk op te rekken en de bubbel nog groter te blazen.
G20 pompt 1500 miljard euro in wereldeconomie
http://www.tijd.be/nieuws/politiek_economie_internationaal/G20_pompt_1500_miljard_euro_in_wereldeconomie.9470479-3466.art?highlight=1500%20miljard
Wat moet je hierbij denken? Nog meer schulden en de slaafjes zullen nog maar eens harder mogen werken om toch maar geen stokslagen te krijgen. Die superrijken en hun schuldenpiramide. Nooit zal het veranderen zolang de massa blind blijft…
Back to your proposition, the financial system will collapse, not that it’s a “system” any longer. The central planners are left with the need to continually expand credit to paper over the losses. When that ceases to work: “poof.”
http://www.thedailybell.com/exclusive-interviews/35051/Anthony-Wile-Fred-Sheehan-on-the-Futility-of-Wall-Street-the-Coming-Derivatives-Disaster-and-the-Craziness-of-Keynes/
Goed zo houskool ; bind de kat maar een bell om hihi
En die GATA is nèt zo goed een gesubsidieerde (corrupte) bende.
‘Controlled oppostion’ voor een fractie van (PM-manipulatie-) winsten.
ZO doe je dàt als neototalitaire (financiële) oligarchie.
Afijn, de pampieren belangen zjn ook ZO waanzinnig groot …
Toch ?
Och gut – och gut … VS-$-h**rtje België heeft Treasuries gekocht / moeten kopen, om de Jap-Chin verkoop ervan op te vangen.
http://kingworldnews.com/kingworldnews/KWN_DailyWeb/Entries/2014/2/23_Earthquakes_In_The_Financial_System_%26_The_Global_Impact.html
Wanneer is VS-$-h**rtje Nederland aan de beurt ?
We’ll see …
The pain of uncertainty is the same pain of unknowingness that dying is not the end of living.
Reality is that dead is just a phase. It is a choise of coming back to this way of living,the choise of teaching, or staying up above and observing.,,,,
And that choice is eminent for all of us that die.
when true love comes into town, all controll is lost…
pdf-alert? Goud-alert bedoel je! Iedereen die een stukkie over goud schrijft, lijkt er ook in te handelen. Willem Middelkoop roept al 500 jaar dat de goudprijs volgens jaar gaat stijgen.
Punt is: Wat nou goud? Hoe bepaal je de waarde van goud? Dat is toch net als in de natuurkunde, dat je de ene grootheid in de andere probeert uit te drukken en dat je dan tegen het fenomeen incommensurabiliteit (http://nl.wikipedia.org/wiki/Onzekerheidsrelatie_van_Heisenberg) aanloopt.
Het ene is niet in het andere uit te drukken. Dus wat is een gram goud waard en waar druk je dat in uit? En als het antwoord op die vraag in jaar A 500 euro is, hoort het dat dan ook te zijn in het jaar B? Zo ja waarom, zo nee waarom niet?
Het antwoord luidt natuurlijk: nee. Waarom zou goud in jaar A even veel waard moeten zijn als in jaar B?De economische waarde van goud is, als iedere andere prijs, een RUILWAARDE en zo’n waarde is nu eenmaal tijd- en plaatsgebonden. Goud doet meestal goed in tijden waar de samenleving weer eens moet ontdekken wat bedoeld wordt met ’tegenpartijrisico’.
een gezonde goud en zilverprijs dient in ieder geval in verhouding te zijn met de kosten van het delven,
de huidige goudprijs komt momenteel ongeveer overeen met de kosten van het goud winnen en de zilverprijs ligt veel lager dan de kosten van zilverwinning,
het zilver dat gewonnen wordt is een bijproduct bij de delven van andere metalen, de zilverconsumptie ligt momenteel hoger dan de productie, de bovengrondse voorraden van een paar duizend jaar zilverwinning raken langzaam uitgeput, dus de huidige zilverprijs is veel te laag om marktconform te zijn in een zuiver kapitalistisch model.
Youp, de link de hebt toegevoegd (onzekerheidsrelatie) doet mij denken aan ‘hoe een debat te winnen’ van schoppenhauer:
“Of anders kun je ervoor kiezen zo veel en zo onbegrijpelijk mogelijk te praten. Hier verwijst Schopenhauer naar een roman van Oliver Goldsmith, waarin een tegenstander wordt afgetroefd met de vraag: ‘Houdt u het analytisch onderzoek van het eerste gedeelte van mijn enthymeem voor gebrekkig secundam quoad of quoad minus?’ Wie op die vraag niet onmiddellijk een antwoord heeft, heeft het pleit in de praktijk al verloren”
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/archief/article/detail/898726/2008/03/15/Beweer-iets-onzinnigs-met-grote-stelligheid-en-je-tegenstander-heeft-er-niet-van-terug.dhtml
het voeren van een debat houdt de mens scherp.