Beurscommentoren en politici voorspellen het einde van de crisis, mede doordat de beurzen wereldwijd fors hoger noteren. De AEX-index sloot vrijdag voor de achtste handelsdag op rij hoger en boekte daarmee een winst van bijna 6%. De slotstand van 336,17 punten betekende dat de grootste beursindex van Nederland weer op het punt van afgelopen zomer is aanbeland. Dit is het niveau van voor de zorgen rondom de PIIGS landen wederom losbarstte. In september 2011 daalde de AEX naar 260 punten, het laagste niveau van het jaar. Sindsdien stijgt de beurs, natuurlijk met pieken en dalen. Niet alleen in Nederland zag men een herstel op de beurs de afgelopen weken, ook in Frankrijk en Duitsland won de beurs respectievelijk 7% en 8%.
Amerika bleef natuurlijk niet achter. In de Verenigde Staten was tot op dit moment in 2012 het meest geld te verdienen met de beurshandel. De S&P500 steeg al tot boven de 1.400, een stijging van 12%. De Dow Jones bereikte een tijdje geleden de 13.000 punten. De grootste winnaar van de Amerikaanse beurs was het aandeel Apple. Het technologiebedrijf weet de verwachtingen keer op keer te overtreffen en is sinds het begin van het jaar al met 50% gestegen.
De beursrally kan voorlopig nog voortduren aangezien het sentiment positiever wordt, zie de VIX index (ofwel de index van de volatiliteit). Doordat beleggers meer risico durven te nemen, betekent dit over het algemeen dat de beurs op korte termijn in hogere versnelling verder kan stijgen, maar ook dat hierdoor eventueel het einde van hausse in zicht is.
Als we kijken naar de algehele verbetering die de reële economie heeft laten zien, worden we echter minder vrolijk. Natuurlijk draait Amerika beter dan verwacht, maar als we de huidige stimuleringsplannen bekijken is het herstel nog altijd teleurstellend. De verschillende gevaren om de weg omhoog op lange termijn vol te houden zijn dan ook talrijk. Zo is de kans dat Portugal binnenkort moet aankloppen voor noodhulp nog levensgroot. Daarnaast is de stijgende olieprijs, mede door toenemende spanningen tussen Israël en Iran, nog altijd één van de belangrijkste gevaren voor de economie. Dit gaf Lagarde van het IMF ook nog maar eens aan tijdens een forum in China.
Tot slot de grootste verrassing van de afgelopen week: De Amerikaanse rente. De 10jaars rente op Amerikaanse staatsobligatie staat inmiddels op 2,32%. Dit terwijl begin maart de rente nog op 2,00% stond. Het verschil van 0,3 procent ziet er op het eerste gezicht niet schokkend uit, maar kan in het geval van de VS al een flinke kostenpost betekenen. Zo is er in het budget van de VS over 2012 rekening gehouden met een bedrag van $227 miljard aan kosten voor de rente. Dit is op een totale schuld van $15,5 biljoen slechts 1,46% rente. Mocht de rente van de tien jarige staatsobligatie richting de 3% stijgen dan wordt de daadwerkelijke kostenpost al 2 keer zo groot dan dan in eerste instantie door de VS werd geraamd. Op $2.500 miljard aan inkomsten is zo’n rentestijging toch een flinke tegenvaller. Dan is een voorlopige begroting met een tekort van $1.200 miljard ineens zeer conservatief. Er valt dus nog genoeg in de gaten te houden in de komende tijd.
Pssst ..!
Kijk, het geheim van de Onzichtbare Eigenaars van Het Goerootkapitaal is natuurlijk dat je een maximaal rendement hebt als je éérst ‘de boel’ lekker vol met (pampieren) lucht blaast, de ‘onwetenden’ natuurlijk met je meetrekkend in de zojuist gecreëerde ‘bubble’, [u]voordat [/u] je ‘m (op een door ‘jou’ bepaald tijdstip) weer lekker ‘onverwacht’ laat leeglopen, hè ?
Sorry, Evvy & Jacob, maar dit moest er even uit heh-heh …
(Wereldwijd) Krachje in de maak dus …
Tegen niemand zeggen, hè ?
Koshere groetjes ..!
De enige manier op de financiele wereld in leven te houden zijn hogere beurskoersen. De banken zijn eigenlijk het grote probleem van ons systeem. Als deze omvallen, moeten overheden dit opvangen. Hoe hoger de koersen, hoe meer winst voor de gluiperige bankiers, meer bonussen, meer feest voor de elite en minder problemen voor de politici, iedereen blij.
Als de beurs een persoon was dan moest deze bodemloze put aan de lithium. Jantje lacht weer maar je weet het, morgen huilt ie weer even hard. De crisis verdiept zich maar Jantje lacht. Daag Jantje, ga je pillen maar slikken.
Doet me trouwens denken aan de dagelijkse bijdragen (audio) van Kees de Kort op http://www.bnr.nl .
Schitterende analyses. Deze droogkloot maakt terecht al jaren korte metten met de waan van de dag,
-Edit- Reactie verwijderd //offtopic
@ktm
pump&dump op grote schaal deze keer inderdaad. Allemaal op basis van verruiming door centrale banken. Dat gaat klappen straks, allemachtig.
Er blijft geen spaan heel van pensioenfondsen.
Gebeurde niet hetzelfde in 1930?
En het lijkt me nogal logisch dat de beurzen stijgen nu de geldpersen volop draaien.
Dan wordt het geld toch minder waard?
Sterker nog! De waarde van het geld daalt dan harder dan de waarde van bedrijven.
Het is m.i. daarmee een zeer slecht voorteken.
En dat de wapenhandel enorm in de lift zit, maakt het alleen maar griezeliger.
ruben schreef:
‘De 10jaars rente op Amerikaanse staatsobligatie staat inmiddels op 2,32%. Dit terwijl begin maart de rente nog op 2,00% stond.
Het verschil van 0,3 procent ziet er op het eerste gezicht niet schokkend uit, maar kan in het geval van de VS al een flinke kostenpost betekenen. Zo is er in het budget van de VS over 2012 rekening gehouden met een bedrag van $227 miljard aan kosten voor de rente. Dit is op een totale schuld van $15,5 biljoen slechts 1,46% rente.’
Ik schrijf:
‘Het gaat er toch om voor hoeveel rente % een overheid obligaties uitschrijft?
Ofwel als er partijen obligaties gaan verkopen dan daalt de koers. Je hebt dan hetzelfde rente% maar een lagere obligatiekoers.
Een griekse obligatie deed eerst 1000 euro (uitgiftekoers) en 3 % (uitgifterente) is 30 euro. Het wordt duidelijk dat de grieken wat moeite beginnen te krijgen met het innen van belastingen. De koers duikeld vervolgens naar 300 euro. 30 euro rente op 300 euro is 10 % interest.
Stijgen de rente-lasten voor de griekse overheid?
Nee, de griekse overheid betaald nog altijd 30 euro rente-lasten.
Alleen het pensioenfonds (of een andere koper) die de obligatie heeft gekocht voor 1000 euro draagd het obligatie(koers) verlies van 700 euro.
Wil je de netto-rentelasten weten van de VS dan moet je kijken naar al de obligaties die ze hebben uitgeven en de bijbehorende rente %-es.
Ik weet alleen dat die staatsschuld van de VS om en nabij de 16000 miljard is maar ik weet niet tegen welke verschillende rente%-es de VS deze obligaties hebben uitgegeven.
Dat die 10-jarige rente stijgt, houdt in dat de VS op nog uit te geven obligaties meer rente moet gaan betalen.
Het gaat gewoon een stuk beter . Dat moeten we tenminste geloven. Je kunt veel lucht in een ballon blazen. Vaak meer dan je denkt. Dat is wat er nu gebeurt. En dus stijgen de beurskoersen. Banksters en politici hebben het voor elkaar om de meute te laten geloven dat alle problemen voorbij zijn.
Dat was trouwens in 1930 ook zo. Alle problemen zijn voorbij….
Niet veel later kwam de grote klap.
Want opgeblazen ballonnen gaan een keer klappen.
En dan zullen alle grote banksters en politici weer in koor roepen WIR HABEN ES NICHT GEWUST
@ rene
Daar heb je natuurlijk een goed punt, maar de verdeling van de verschillende looptijden is maar weinige bekend. Echter weet ik wel dat de VS een over het algemeen korte “recycle” cyclus heeft. Hierdoor moeten ze sneller terug naar de markt dan de meeste landen. Over kort papier betaal je over het algemeen minder rente, maar loop je ook meer risico als de rentes stijgen…
@ Peter
Natuurlijk gelijk in, maar het is toch bijzonder hoe goed ze dit herstel hebben kunnen creëren vanuit het niets. Natuurlijk is het tijdelijk, maar het is meer dan ik voor mogelijk heb gehouden.
De financiële problemen zijn onderdeel van het spel.
Er is natuurlijk veel meer aan de hand dan het bijdrukken van wat centjes. In een artikel op zonnewind wordt dat erg goed duidelijk gemaakt:
http://www.zonnewind.be/2012/de-waarheid-is-onverwoestbaar.shtml