Zowel de VS als Europa zijn geschokt door de verdwijning van journalist Jamal Khashoggi op 2 oktober 2018. De Saoediër, bekend om zijn kritische houding tegenover het regime, leefde in ballingschap in de Verenigde Staten. De man verdween toen hij de ambassade van zijn land in Istanbul binnenging. Saoedi-Arabië ontkent elke betrokkenheid bij de verdwijning maar het Westen hecht daar geen geloof aan. Hij ging er documenten ophalen voor zijn aanstaande huwelijk en werd sindsdien nooit meer gezien. Het conflict doet de olieprijzen nog meer stijgen. “Wij reageren op elke maatregel met een nog strengere maatregel“, luidt het vanwege de oliestaat.
Geen overeenkomst
Volgens Turkse politiebronnen zou Khashoggi in stukken gesneden zijn door een speciaal daarvoor overgevlogen team uit Saoedi-ArabIe. Volgens de Washington Post hebben de Turkse autoriteiten audio- en videobewijzen. Die zouden dan afkomstig zijn van de smartwatch van de journalist zelf. De oliestaat zegt mee te werken aan een onderzoek samen met Turkije. Maar voorlopig is er nog geen overeenkomst over hoe en door wie toegang kan gegeven worden het consulaat te betreden. Tenslotte is dit Saoedisch grondgebied.
Meer vrijheden
Het blijft bijzonder vreemd en onverwacht dat de oliestaat, een belangrijke westerse bondgenoot, zo’n vreselijke daad zou begaan. Dat is nu de houding van het Westen, de regeringen en de media. We hebben het hier wel over een staat die middeleeuwse wetten hanteert. Stenigen, handen afhakken, publiek ophangen. Het is Saoedi-Arabië allemaal niet vreemd. Weliswaar heeft de machtige kroonprins Mohammed bin Salman, zoon van de koning, meer vrijheden geïntroduceerd zoals vrouwen toestaan auto te rijden. En het korten op de lonen van ambtenaren teruggedraaid, wat altijd populair is.
Kritiek nee, loyaliteit ja
Maar toen hij nog leefde (?) schreef Khashoggi over hem in The Washington Post: ‘De bestraffing van zelfs de meest constructieve kritiek – de eis van complete loyaliteit met een dreigend ‘of anders’ – staat op gespannen voet met het verlangen van de kroonprins als een modern en verlicht leider te worden gezien’. Het laatste nieuws in deze is dat president Trump zijn staatssecretaris Pompeo naar het land stuurt, na zelf telefonisch gesproken te hebben met de kroonprins.