De Nederlandse inflatie is in oktober 2012 gestegen naar 2,9%. Dit is het hoogste inflatiepercentage sinds het begin van de kredietcrisis. De inflatie steeg voornamelijk door de btw-verhoging van de overheid. Op 1 oktober ging het btw-tarief omhoog van 19% naar 21%. Ruim 42% van de bestedingen die Nederlandse huishoudens doen, valt onder het btw-tarief van 21%, zo blijkt uit gegevens van het CBS. In september kwam de geldontwaarding in Nederland nog uit op 2,3%. Volgens de Europese meetmethode (HICP) steeg de inflatie in Nederland zelfs met 3,3%.
Zal de inflatie verder gaan stijgen in 2013?
De grootste stijgers waren gas, benzine en telefoon- en internetdiensten. Niet alle producten en diensten die onder het hoge btw-tarief vallen stegen in prijs. De verhoging van de btw werd niet in alle gevallen aan de consument doorberekend. Natuurlijk kan dit nog wel worden doorgevoerd. Ik heb zelf al een aantal ondernemers gesproken die wachten met de verhoging van hun prijzen tot 1 januari van het komende jaar. Ze nemen dus nu even zelf het verlies van de btw-verhoging in de laatste maanden van 2012. Indien meer bedrijven dit van plan zijn, kan de inflatie nog wel eens verder toe gaan nemen in 2013.
Voesel duurder in Nederland
Naast de verhoging van de btw droeg ook de prijsontwikkeling van voedingsmiddelen bij aan de stijging van de inflatie. Door slechtere oogsten zijn de prijzen van aardappelen, groenten en fruit hoger dan vorig jaar. De prijsstijging van voedsel in Nederland ligt niet in lijn met de wereldwijde ontwikkeling. Donderdag liet de FAO, Food and Agriculture Organization, weten dat de voedselprijzen in oktober wereldwijd licht zijn gedaald. Dit kwam vooral doordat granen en olieën goedkoper waren in vergelijking met een jaar eerder.
Productie suiker en rijst naar record
De voedselprijzenindex van de FAO kwam uit op 213 punten. Dat is 2 punten lager in vergelijking met de voorgaande maand. Voedsel is dit jaar wereldwijd over het algemeen iets goedkoper dan vorig jaar. De wereldwijde productie van suiker en rijst zal in 2012 waarschijnlijk een nieuw record neer gaan zetten. De prijs van suiker steeg in oktober met 1,6% ten opzichte van een jaar eerder, maar op jaarbasis daalde de suikerprijs met ruim 20%. Het hele rapport van FAO is hier te lezen (PDF alert).
Nederlandse inflatie 3,3% volgens HICP
De Nederlandse inflatie, gemeten volgens de Europees geharmoniseerde methode (HICP), steeg naar 3,3%. Dit is het hoogste punt van de afgelopen 10 jaar. De inflatie in Nederland ligt fors boven het gemiddelde van de eurozone. De gemiddelde inflatie in de landen van de euro kwam uit op 2,5%. De gemiddelde prijs van energie steeg in oktober 2012 in de eurozone volgens de eerste raming Eurostat met 7,8%. Op 15 november worden de definitieve cijfers gepubliceerd.
Hoge inflatie gebeurt pas wanneer de Euro in elkaar klapt en import daardoor enorm duurder wordt, of in geval van oorlog in het Midden-Oosten waardoor de olieprijs explodeert!
Monetair beleid
“Het hoofddoel van het Europees Stelsel van Centrale Banken […] is het handhaven van prijsstabiliteit” (artikel 127 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie).
Dit is de sleutelbepaling in het hoofdstuk over monetair beleid van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie. Doordat het monetair beleid van de ECB in het Verdrag op deze doelstelling is gericht, weerspiegelt het Verdrag moderne economische opvattingen over de rol, de omvang en de beperkingen van monetair beleid en legt het de institutionele en organisatorische basis voor de manier waarop het centralebankwezen in de Economische en Monetaire Unie is vormgegeven.
[b]De Raad van Bestuur van de Europese Centrale Bank stelt zich tot doel de inflatie op de middellange termijn onder, maar dicht bij 2% te houden.[/b] Om het hoofddoel te verwezenlijken baseert de Raad van Bestuur zijn besluiten op een monetairbeleidsstrategie die uit twee pijlers bestaat en legt hij deze besluiten ten uitvoer met behulp van zijn operationele kader.
Denk dat de heren hun doel wat moeten bijstellen…Of harder moeten werken om hun doel te behalen…
Ik denk dat de inflatie de afgelopen tien jaar ongeveer honderd procent is geweest. Dan kom ik op hele andere getallen dan de Nederlandse staat. Hoewel de staat mij erop wees dat de flatscreens goedkoper zijn geworden en anders meer functies hebben gekregen voor het zelfde geld, echt waar. Helaas heeft het Nederlandse volk weer voor deze verraders gekozen en heeft ze de neergang aan zichzelf te danken. Dit al meer dan 40 jaar want zolang maakt de staat al grove schulden.De verantwoordelijken behoren dan ook volgens mij berecht te worden en de doodstraf weer te worden ingevoerd.