Tenzij je op een onbewoond eiland woont, zonder internet, televisie, radio of kranten, sta je in contact met de mensheid. Met wat er zoal gebeurt in de wereld. Door middel van de diverse media. Negeren kun je die dus niet in de praktijk – al is het maar via wat je ziet in je straat of hoort van je buren. Willens nillens. Wat er gebeurt in de wereld. Van Den Haag, Nederland tot Timboektoe, Mali en van Adelaide, Australië tot Portland, Oregon. Aan fraais en naars. Meestal naars. Nou heb ik al geen hoge hoed op van ´de mensheid´ of ´de mens´. Maar anno de zomer van 2020 maken we het met z´n allen toch wel erg bont, nietwaar? Vooral het geweld het en der, mondeling en in daden, stoort mij persoonlijk geweldig. De verbale en handtastelijke confrontaties. De diverse tegenstellingen eigen aan een divers samengestelde, mulitculturele maatschappij, die altijd wel latent aanwezig waren? Alles komt nu en masse aan de oppervlakte, en alles tegelijk. Iederéén lijkt wel ontevreden, iederéén heeft vandaag wel een oud zeer. Het wordt allemaal een beetje tevéél voor Corneel, voelt u dat ook zo aan?
Volzet
Een weldenkend mens van goede wil, zoals er velen zijn en meer dan we misschien denken, kan trachten zich af te sluiten van al die negativiteit. Die hoe-dan-ook toch tot je komt. Zo bezoek ik Facebook, als asociale media, misschien nog één keer per twee, drie maanden. ´t Is meestal de moeite niet want ik blijk weinig important gemist te hebben. Zo heeft, bijvoorbeeld, een oud-collega weer een kind op de wereld geworpen. Dat is dan het 7.806.631.936ste. Welkom! Nou nee, niet echt hoor. Naïef en onverantwoord als het is om nog maar een mensje tegen zijn of haar wil aan tafel te schuiven. De grootste tafel dan van de natuurlijke grondstoffen, alles wat de aarde te bieden heeft. Die al lang volzet is en meer dan dat:
Earth Overshoot Day 2020
´Dit jaar hebben we 1,6 aardes nodig om in onze behoeften te voorzien. Dat kan niet langer. 22-08-2020´.
´Earth Overshoot Day valt dit jaar op 22 augustus, ruim 3 weken later dan in 2019. Dat meldde Global Footprint Network. Maar wat is het en waarom moeten we hier nu wat aan doen? We zochten het voor je uit.
Earth Overshoot Day is de datum waarop de mensheid alle natuurlijke grondstoffen heeft gebruikt die de aarde in een jaar kan produceren. Elk jaar wordt dit berekend door de internationale organisatie Global Footprint Network. In een ideale duurzame wereld is er geen Earth Overshoot Day. Of hij moet op 31 december vallen.´
Vol is vol en op is op
Wanneer een restaurant voorzien op 50 gasten dat je wilt bezoeken meldt VOLZET te zijn. Dan kan er speciaal voor jou eventueel nog een tafeltje bijgeplaaatst worden. Ẃat geïmproviseerd misschien en niet op de beste plaats. Vlak bij de toiletten of de keuken. Eventueel. Maar dan ga je daar niet met nog eens zesendertig man eisen om eten en drinken geserveerd te krijgen, toch? Nou, toch. Dat is waarmee wij als mensheid bezig zijn. En het is gekkenwerk. Het leidt tot extra armoede, bijkomende spanningen wegens te dicht op elkaar moeten wonen. Genoemde confrontaties verbaal en letterlijk, want er is gewoon geen plaats voor iederéén, snapt u? Spiegelde Adolf Hitler (Oostenrijker trouwens) het Duitstalige volk al niet voor dat ze eigenlijk meer lebensraum nodig hadden? Nou, die krijg je alleen nog maar door ze van anderen af te pakken. Als het moet met geweld. Not good, not good…
Neurocity, Neuroworld
Biflatie schreef er al eerder over, met een bespreking van het geweldige, angstaanjagende boek NEUROCITY van John Carver. Ik denk…ja ik weet het wel zeker: dit is het belangrijkste boek van de laatste tien jaar. En vast ook voor de komende tien jaar, van 2020 tot 2030. En ik hoop, hoop! Niet meer van het decennium, de periode daarna.
Maar de titel van dit stukje spreekt ook over ´hoop´, naast ´wanhoop´. Die vinden we op, of all places, Metronieuws.nl. Kijk, dit vinden wij nu weer fan-tas-tisch. Het kan melig of onnozel op velen overkomen. Tuurlijk. Het zij dan zo. Maar dat heeft ons nog nooit geremd om wat dan ook te doen, poneren, schrijven of uit te spreken. Dit is wat mij persoonlijk nog hoop geeft voor de mensheid. Een béétje geloof nog in de mens, de mensheid. Zolang er nog mensen bestaan als Alwyn Wils. Nota bene in eigen land, in Haarlem, Nederland.
De man van twee miljoen
´Je hoort het niet vaak: een man die (nota bene met zijn eigen lichaam) een ei uitbroedt. Hier en daar komt het wel voor dat een kippenei uit de supermarkt bevrucht is en in een speciale broedbak wordt uitgebroed, maar dit is toch wel een unicum. Toch is het Alwyn Wils gelukt. Hij droeg een maand lang een eendenei op zijn lichaam en daar kwam uiteindelijk een kuiken uit.´
Nooit meer alleen
´Wils is oprichter van het YouTubekanaal A Chick Called Albert en hij is veel met eieren bezig. Het lukte hem vier jaar geleden ook al om een ei uit te broeden, toen was het een kippenei uit de supermarkt. Uit dat ei kwam kuiken Albert. Hij filmde het hele proces en inmiddels heeft hij al bijna twee miljoen volgers.´ Kijk, zo´n kuikentje kan er nog bij wat mij betreft. Maar voor de rest is de wereld VOLZET, gesnopen dames en heren? Heeft u, met alle respect, dan toch een zeer grote kinderwens? Adopteer dan één van de miljoenen sukkelaartjes in verre vreemde landen, of in eigen land. Waarom niet, de weeshuizen zitten vol. Twee miljoen volgers?! Dat zijn dan wat mij betreft toch al twee miljoen medestanders. Plots blijk ik niet meer alleen te staan. En ook Alwyn Wils is absoluut niet alleen. Wat u?