Het financiële systeem is failliet. Dit stelt Arnoud Boot in een gesprek met Paul Buitink in een uitzending van Cafe Weltschmerz. Het geldstelsel is dringend aan aanpassingen toe. Het rapport van de Wetenschappelijke Raad van het Regeringsbeleid (WRR) komt er spoedig aan. Het precieze moment wil Boot niet verklappen, maar de inhoud is inmiddels bepaald. Problematiek rond de geldcreatie werd door de stichting ‘Ons Geld’ geagendeerd en werd door de Raad serieus genomen. Verder gaat dit gesprek over de invloed van FinTech en de opkomst en mogelijke gevaren van China. Arnoud Boot is hoogleraar Financiële Markten aan de UVA en is sinds 2013 raadslid van de WRR. Verder is hij voorzitter van de Bankraad een adviesorgaan van de Nederlandse Bank.

13 reacties

  1. Behalve prof. Boot zijn er veel andere experts die roepen dat het financiële systeem in feite failliet is of m.a.w. gewoon onhoudbaar. Zelf heb ik ook vaak geroepen dat de houdbaarheidsdatum in feite al is verstreken en dat het volk een bittere nasmaak in de mond krijgt van de arrogantie van het grootkapitaal. Boot benoemt een cruciaal punt: Juist omdat iedereen bang is dat er een nieuwe financiële crisis komt krijgen we die eigenlijk niet. Dat is omdat gebleken is dat overheden hoe dan ook hun financiële instellingen overeind houden. En daar vergeet Boot iets. Ik denk dat, wanneer straks inderdaad de overheden opnieuw moeten ingrijpen, we dan een vertrouwenscrisis krijgen in de overheid. De overheid kan alleen het systeem redden met heel veel belastinggeld en dat betekent dat binnen de EU alleen al honderden miljarden moeten worden verhaald op de samenleving. Zo simpel is dat. Deze ellende komt op het moment dat de afbraak van onze verzorgingsstaat al een tijdje gaande is. Ik denk dat Boot over het hoofd ziet dat een algemene vermoeidheid optreedt ten aanzien van de politieke arrogantie van het laatste decennium. Behalve het vertrouwen in het financiële systeem vertrouwt het merendeel van het volk ook de overheid met hun politici niet meer. Verhoging van belastingen en nieuwe bezuinigingsrondes zal de samenleving niet meer pikken. Uiteindelijk komt daardoor te weinig geld op tafel om de boel overeind te houden en ziedaar de neergaande spiraal. Het systeem implodeert door de ontstane ontreddering en het is maar zeer de vraag of een naadloze overgang naar een nieuw systeem vlekkeloos gaat verlopen.

    1. Ach gerrit.
      Ik denk dat het wel of niet overeind blijven van dit financiele systeem afhankelijk is van de rente en de begrotingsdiscipline van landen.
      Ik denk dat de nederlandse overheid structureel geld tekort gaat komen vanaf de jaren 20.
      Vooralsnog modderen we voort.

    2. Het cynisme van de macht, Gerrit. Ik ga vanavond het interview met professor Boot thuis even kijken. Je hebt al eerder gezegd en er is al op Biflatie zo vaak gezegd dat je schulden niet met nieuwe schulden op kunt lossen. In feite is de huidige opleving een Pavlovreactie en een van de laatste stuiptrekkingen van het huidige financiële systeem. Zelf ga ik vrezen voor een algehele systeemcrisis.

    3. Met het hedendaagse vertrouwen percentage in de overheid van Nederland is het al diep triest gesteld.. Van een vertrouwenscrisis is eigenlijk al sprake. Tegenwoordig dendert het kabinet maar willens en wetens door tegen alle democratische beginselen in. Gek genoeg , het volk vind het vooralsnog prima.. Overheden zijn slim genoeg om crisis te betalen met geld van de toekomst , uit de zak van de kinderen en kleinkinderen die al een rekening achter hun naam hebben voor ze het woord geld uit kunnen spreken.

  2. Preparing for the next global financial crisis.

    Another Financial Crisis is Brewing

    The next financial crisis will likely be triggered as central banks
    starting with the Fed end QE and initiate QT. The large overhang of
    global debt, rising international interest rates along with QT, a
    contraction of liquidity and credit growth, increase the risk of a
    recession in 2019. These risks are being compounded by Trumpian trade
    wars, that can derail the recovery of growth of international commerce
    and severely dampen investment. The warning signs are there: trade
    volumes are declining along with dampened business confidence and delays
    in investment decisions. The expectation of a downturn and recession
    can trigger a global financial crisis in advance of the downturn.

    https://www.thenational.ae/business/preparing-for-the-next-global-financial-crisis-1.775424

    1. Zoals ik in mijn commentaar al aangaf zijn veel analisten het eens over een naderende crisis. Wereldwijd tref je dit soort berichten aan met telkens dezelfde inhoud. Record schuldenberg en terugtrekkende bewegingen van centrale banken. Oplopende rentetarieven en de neergang van de opkomende landen met hoge dollarschulden trekken straks de hele bliksemse bende mee naar de dieperik. Wat mij bevreemdt is dat ook vandaag weer de beurzen gewoon omhoog gaan. Beleggers kijken alleen naar positieve berichten zoals vandaag bekend werd dat er een NAFTA-akkoord is tussen de VS, Canada en Mexico. Elk positief bericht wordt aangegrepen om positief te handelen. Omdat al een behoorlijke tijd een nieuwe crisis wordt voorspeld en de beurzen daar nog niet negatief op reageren zou een plotselinge daling heel goed mogelijk kunnen zijn. De handel is computergestuurd en de angst is dat een flashcrash de boel straks flink wakker schudt. Wanneer beleggers dan uit hun droom ontwaken en de realiteit onder ogen zien zou een lange bearmarkt een scherpe economische neergang veroorzaken waardoor de samenleving ook wakker wordt met alle gevolgen van dien.

  3. Hoe hier op voor te bereiden voor jan modaal? Kun je er als individu iets ermee als je zou weten dat er over een jaar een crisis is?

    1. Niemand zal exact kunnen voorspellen hoe een (systeem)crisis er uit gaat zien. Vaak wordt door beleggers en beursanalisten terug gekeken naar de grote depressie van de jaren 30, maar tijden zijn veranderd. Er valt wat dat betreft geen vergelijking te maken met het huidige digitale tijdperk. De grote vraag is hoe en waar een crisis zich gaat openbaren. De financiële markten zijn de echte graadmeter, deze reageren vaak een half jaar vooruit op de reëele economie. De vraag is dan gaan de markten echt crashen of gaan ze een langdurige bearmarkt tegemoet. Bij een echte crash zou er paniek kunnen uitbreken en dan is het een kwestie van alert zijn hoe overheden en (centrale) banken daarop reageren. Gaan banken wankelen of gered worden met geld van de aandeelhouders en inbrengers(bail-in) of ook door de overheid(dus belastingbetalers), indien bail-in onvoldoende resultaat oplevert. De financiële analisten volgen deze ontwikkelingen, als het zover komt, nauwlettend en deze houd ik ook zelf in de gaten. Als de markten in een langdurige bearmarkt geraken krijgen we mogelijk een echte recessie net als in 2009 waarbij zoals altijd veel faillissementen met banenverlies opdoemen en alle narigheden die daarbij horen. De crisis zal natuurlijk weer de aard hebben van een kredietcrisis en dus staan banken op de rem wat betreft het uitgeven van krediet. Daardoor minder investeringen en verder oplopende werkloosheid. De toenemende geopolitieke spanningen en ook de onenigheid binnen de EU zullen de financiële chaos alleen nog kunnen verergeren en beleidsmakers kunnen geen oplossing bieden omdat de enorme kapitaalvernietiging bij imploderende financiële markten simpelweg tot gevolg heeft dat geld heel schaars wordt.

      Tenzij centrale banken gaan “bijdrukken”. Dan zou een hyperinflatie kunnen ontstaan met daarbij de roep om een snelle invoering van een nieuw monetair systeem, mogelijk gebaseerd op blockchaintechnologie of iets dergelijks. Als dat moment nadert, dus dat beleidsmakers noodgedwongen moeten overstappen naar een totaal ander monetair systeem, dan zou dat n.m.m. zeker niet naadloos kunnen gaan. Vergeet niet dat we in recessie terecht komen met bijhorende spanningen en krachtige besluitvorming binnen de huidige EU wel haast ondenkbaar is. Kortom, veel onzekerheden omtrent de wijze waarop een (systeem)crash zou kunnen gaan verlopen. Een bekend gegeven is wel dat veel beleggers die op dat moment hun aandelen van de hand doen, hun contanten deels aanhouden en deels gebruiken om edele metalen aan te schaffen. Goud en zilver is altijd nog de enige veilige vlucht geweest. Voor Jan Modaal is het zaak om goed op te letten en vooral wat contant geld aan te houden voor het geval dat. En daar zit ‘m nou juist de kneep. Voor de lagere inkomens is dat buitengewoon lastig en dat geeft een grote chaos indien de overheid noodgedwongen een bankholiday moet afroepen indien teveel banken in problemen raken. In het verleden sloten banken hun deuren dan meestal voor een paar weken om orde op zaken te stellen. Niemand kan bij zijn geld en de gelukkigen zijn degenen die wat achter de hand hebben. Het leger zal posten bij de supermarkten en de overheid zal garant staan voor de voedseltransporten naar de supers. In ons land mogen we verwachten dat de regering, in welke samenstelling dan ook, verschillende scenario’s achter de hand heeft in geval van nood. Ik neem aan dat wanneer duidelijk wordt dat een echte systeemcrash zich aankondigt, op dat moment centrale banken de regie in handen nemen en ons tijdig voorlichten over de invoering van een nieuw systeem. In het slechtste scenario verliezen de beleidsmakers de regie uit handen en moeten we lijdzaam afwachten.

      1. Beleidsmakers maken er zoiezo een zooitje van , door een crisis hebben ze niet “ineens” het licht gezien en zorgen ze zoals altijd , eerst voor zichzelf. Dat vertrouwen moeten ze eerst verdienen. Lijdzaam afwachten is een keuze .
        Ik ben ook van mening dat alles vastloopt anno 2018 als het geld niet meer loopt zoals het zou moeten lopen. Huidige generaties worden gek als de dagelijkse luxe van winkelen , pinnen of tikkie geven wegvallen..

        1. De crash komt uit het niets. En harder dan ooit tevoren, waarschijnlijk, uit onverwachte hoek.Wat denken jullie wat de trigger wordt?

          Deutsche Bank? Italië, of later stadium griekenland? Een oorlog? Want dat komt na handelsoorlog en valutaoorlog. Ben benieuwd wat jullie denken.

          1. De trigger zou binnen de EU kunnen liggen. Als het vertrouwen in de euro weg zakt zie je ook de beurswaarde van de grote banken dalen. Het lijkt er op dat beleggers angstig worden voor de grote schuldenlanden. De Italiaanse regering zoekt momenteel de confrontatie en zal waarschijnlijk iets tegemoet komen aan de wens van de EU. Er zit wat wisselgeld in hun begrotingsplannen. Gaandeweg zal blijken dat Italië zich niet zal en niet kan houden aan gemaakte afspraken wanneer economische groei afzwakt. Intussen wordt Griekenland bijna vergeten maar zodra met een vingertje naar hun (nieuwe) tekorten wordt gewezen zal de euro telkens weer klappen krijgen. Dat gaat de EU voelen met hogere importprijzen en dure olie die wordt gerekend in een duurdere dollar. Dat zal per saldo het voordeel van lagere exportprijzen overstijgen waardoor economische groei krimpt. Beleggers ogen zijn gericht op de zuidelijke EU-landen met veel te hoge schuldgraad. Bij een aanstaande kredietcrisis moet zo ongeveer daar de trigger liggen, tenzij andere geopolitieke spanningen een wending gaan nemen die automatisch weer invloed hebben op de mooie groeiplaatjes.

  4. Crisis kan voor “bepaalde figuren” juist voor het moment zorgen om regeltjes wat aan te scherpen , complete wetswijzigingen er door heen te krijgen of last but not least GELD te verdienen… Tegenover verliezen staan winsten zoals we gezien hebben in vorige crisis. Vanuit een macht en heers perspectief is het keihard maar heel goed gespeeld..

  5. Op https://www.ad.nl/politiek/coalitie-zinspeelt-op-nieuwe-bezuinigingen~a038865b/

    Coalitie zinspeelt op nieuwe bezuinigingen

    Regeringspartijen in de Tweede Kamer maken de geesten rijp voor bezuinigingen op zorg en sociale zekerheid. De kosten daarvan lopen zo hard op dat andere overheidsuitgaven onbetaalbaar dreigen te worden.

    De financieel woordvoerders van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie spraken tijdens de eerste dag van de Financiële Beschouwingen één voor één hun bezorgdheid uit. ,,Als we ook in de toekomst willen investeren in veiligheid, defensie, infrastructuur en onderwijs, kunnen de uitgaven aan zorg en sociale zekerheid niet onbeperkt groeien”, waarschuwde VVD-Kamerlid Aukje de Vries.

    De cijfers spreken boekdelen. De uitgaven aan de zorg groeien alleen tijdens deze kabinetsperiode met 16 miljard euro, ondanks besparingen. De uitgaven aan de sociale zekerheid overstijgen komend jaar de grens van 80 miljard euro. ,,Met zo’n laag werkloosheidscijfer is dat opmerkelijk”, stelt CDA’er Evert-Jan Slootweg.

    Daar gaan we dan, maak je borst maar nat. Bijv. hoger eigen risico en meer eigen betalingen in de zorg, ontkoppeling van uitkeringen, lagere huur- en zorgtoeslagen, nullijn voor de collectieve sector, enz.?

    In ieder geval zit het er dik in dat er fors gesneden zal worden in de zorg en in de sociale zekerheid bij de eerstvolgende financiële crisis en economische recessie. Er is maar weinig draagvlak in de samenleving voor draconische bezuinigingen in de zorg, volgens mij is er wel meer draagvlak in de samenleving voor drastische kortingen op de Bijstandsuitkering en kortingen op de huur- en zorgtoeslagen. Veel werkenden met een laag en een middeninkomen hebben namelijk niet zoveel op met de Bijstand en de huur- en zorgtoeslagen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: