De huizenprijzen in Nederland zitten de afgelopen jaren fors in de lift. Vooral in Amsterdam en andere grote steden schieten de woningprijzen omhoog. Het lijkt alsof dit nooit anders was, echter zijn de huizenprijzen in Nederland van 2008 t/m 2013 met 20% tot 25% gedaald. Hoe gaat het met de huizenmarkt in 2018?

Huizenmarkt 2018: Muurvast

In 2017 zijn de prijzen van te koop staande woningen met zo’n 8% gestegen op jaarbasis. De gemiddelde prijs steeg met ruim €20.000 tot € 260.000. Menig hypotheekverstrekker ziet momenteel het percentage startersleningen in grote steden en in de Randstad significant dalen. De beschikbare huizen tegen een betaalbare prijs, raken zeg maar op, omdat de prijzen blijven stijgen. De starters kunnen inmiddels voor een betaalbare woning geen hypotheek meer afsluiten. De oudere generatie heeft hetzelfde probleem, die twee groepen bevinden zich in hetzelfde segment op de huizenmarkt.

Geen hypotheek, geen instroom

Zo’n 20% van de hypotheken die bij Aegon worden afgesloten is momenteel voor starters. Vier jaar geleden lag dat percentage nog twee keer zo hoog. Het is en teken aan de wand. Alleen de doorstromers kunnen van het ene koophuis naar het andere, omdat ze die hypotheek kunnen veroorloven, plsu het feit dat de waarde van hun huis natuurlijk ook is meegegroeid, waardoor het gat kleiner is. Voor starters is dit niet het geval.

huizenmarkt 2018

Waarom zijn de huizenprijzen nu zo hoog?

Daar zijn eigenlijk kort gezegd drie oorzaken voor.

Ten eerste: de alsmaar dalende hypotheekrentes

Doordat de rente maar blijft dalen is het gunstig om een hypotheek af te sluiten. Zet je je hypotheek voor tien jaar vast, dan betaal je nog maar 1,7% rente op het moment. De rente voor een hypotheek van 30 jaar ligt nu rond de 2,4%. Er zijn inmiddels heel wat mensen die door de dalende euribortarieven inmiddels een negatieve rente krijgen op hun hypotheeklening (ofwel ze krijgen geld toe op hun hypotheek).

Ten tweede: daling van aantal te koop staande huizen

Het aantal te koop staande woningen in Nederland daalt. Dat is een logisch gevolg van een huizenmarkt waar de vraag het aanbod overstijgt en dat is de afgelopen jaren duidelijk het geval. Inmiddels is er begin 2018 zelfs te spreken over een historisch laagtepunt. Vooral gemeenten met krappe marktomstandigheden in de Randstad zien het aantal beschikbare huizen kelderen.

Ten derde:  Veel biedingen boven de vraagprijs

Als je om je heen kijkt, zal je het zeker hebben gehoord; mensen die gaan verhuizen en die om zeker te zijn van hun zaak boven de gevraagde prijs van een huid bieden. Deze tendens is al zo’n twee jaar duidelijk zichtbaar en dit gegeven heeft natuurlijk een duidelijk effect op de gemiddelde verkoopprijs van een Nederlandse woning.

Conclusie: De markt is compleet vastgelopen

Door het gebrek aan beschikbare woningen voor de intreders, maar ook voor de oudere generatie zal de huizenmarkt in 2018 tot stilstand kunnen komen. Steeds meer mensen spreken over de welbekende huizenmarkt zeepbel. De krappe markt zal blijven bestaan als gevolg van het gebrek aan aanbod en de grote vraag. In de huidige markt van bestaande woningen gaat het traag, daarom zullen nieuwbouwwoningen deze kloof tussen vraag en aanbod moeten gaan goedmaken.

Omdat de senioren ook niet bewegen, omdat de prijzen te hoog zijn, blijven ze in de huidige woningen zitten. De woningmarkt komt dus tot stilstand is zit muurvast. Starters kiezen vaker (soms noodgedwongen) tot het huren van een huis. De doorstroming komt tot stilstand. Geen gezonde situatie voor de huizenmarkt in Nederland. Dit samen met de strengere regels van hypotheekverstrekkers geeft een erg moeilijke situatie voor starters en tevens wellicht een kanteling van de huizenmarkt. Helemaal als de rentes zullen gaan stijgen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: