Vandaag op Reuters: ‘Dutch damned by homeowner debt‘. Goed stuk over de penibele situatie van de Nederlandse huizenmarkt. Wereldrecord hypotheekschulden, huizenmarkt crash in progress, de verkopen dalen, huizenprijzen dalen, koopsom daalt. Inmiddels is de prijs van een gemiddeld Nederlandse huis, sinds de top in 2008, met zo’n 15% gedaald. De totale Nederlandse hypotheekschuld is gestegen van 140 miljard euro in 1995 tot 640 miljard euro in 2011.
Dat was toen 46% van het bbp en is inmiddels opgelopen tot boven de 105% van het bbp. Wij denken dat het alleen nog maar erger gaat worden vanaf dit punt. Onze huizenmarkt zeepbel loopt leeg, Bij Reuters wordt er maandag 20 augustus geschreven over een ‘giftige cocktail‘:
- ‘ The euro zone crisis is washing over the walls of one of the region’s safest havens. So far the Netherlands, a founding member of the European Union and fiscal hawk along with neighbouring Germany, has been spared the dramatic collapse of property prices associated with southern European countries such as Spain. Housing prices have fallen roughly 15 percent since 2008, compared with up to 30 percent in Spain since the crisis began. Now, though, four years after the global financial crisis first hit, the economy is on the brink of another recession. And steadily sinking property prices are exposing a deep Dutch weakness: unpaid mortgages.’ Lees hier verder.
Huh, konden wij tot 12 keer ons inkomen lenen? Dat is mij nog nooit gelukt. Hoe betrouwbaar is reuters als informatiebron eigenlijk? En wat is dan eigenlijk waar wat ze over bijv Griekenland schrijven…?
@prutser: In de jaren 90 waren er op een gegeven moment geen regels meer, toen kon iedereen maar lenen wat ze wilden, de huizenprijzen zouden toch altijd blijven stijgen. Dat hebben de makelaars tot 2008 geroepen, zelfs nog tot 2010.
Sprookje is voorbij, nu moet iedereen op de blaren zitten, helemaal diegene met 3 hypotheken.
Roemer heeft er in die tijd een paar afgesloten! http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/20-08-2012/roemer-is-een-lener/
De huizenmarkt is idd een groot probleem en een van de redenen waarom we een x aantal keer het BNP aan schulden hebben. Als grote groepen mensen met een top-hypotheek (huizenkopers vanaf 1997) werkloos worden en hun schulden niet meer kunnen betalen kunnen de gevolgen best wel rampzalig worden. Op het moment dat de mensen hun hypotheek niet meer kunnen betalen kan je rare zaken zien in onze banksector (Spanje / Ierland). Om deze problemen te voorkomen blijft de overheid de Hypotheek Rente Aftrek handhaven terwijl dit rampzalig is voor de rest van de woningmarkt. Gevolg is dat alle huizen voor lage inkomens onbetaalbaar worden. (http://www.nu.nl/economie/2888715/sociale-huur-niet-meer-betalen.html)
En iedereen moest een eigen huis hebben en de sociale woningbouw en de huursector werd en wordt op allerlei mogelijke manieren afgebroken.
En de huidige woningmarkt wordt aan de gang gehouden met het smoesje dat de economie weer gaat groeien. Maar wie beter kijkt weet dat dit nooit meer gaat gebeuren.
En als onze economie door wat dan ook in elkaar mocht gaan zakken hebben we als druk bevolkt land niet de mogelijkheid de crisis te ontsnappen door naar het platteland te gaan om collectieven op te zetten en daar ons eigen voedsel te verbouwen. Dit benauwd mij nog het meest. We zitten op een Titanic met maar 2 reddingssloepen. Zodoende kunnen we de ramp ook moeilijk ontsnappen.
WAT kan Europa voor U doen?
Noord Europa terug naar de eigen muntjes, zuid Europa blijft de euro behouden en devalueert deze sterk.
Uw hypotheek blijft staan in euro’s waardoor u met uw sterke Gulden relatief de helft betaalt aan maandlasten. Zie het maar als goedmakertje.
Uiteraard kunt u na een aantal jaren in een dergelijke situatie, bij verkoop, genoegen nemen met minder winst, of een eventueel verlies draaglijker maken. Nieuwe hypotheken gaan in guldens, tenzij u een Italiaanse bank bereid vindt…..
Oostenrijkse banken hebben een serieus probleem met Hongaarse hypotheekgevers die door de lage rente voor een hypotheek bij Oostenrijkse banken daarvoor hebben gekozen. De sterke daling van de forint maakt die Hongaren insolvabel. Net als heel Europa overigens.
Ik bedoel dan een hypotheek in euro’s bij Oostenrijkse banken, lage rente, maar daardoor een valkuil waar ook zuid Europa is ingestonken.
Nou ja, HOZIRP
Home Owners Zero Intrest Rate Policy
@houtskool : als je inkomen wegvalt heb je NOG niks aan ‘zero interest’, waarde vriend.
Wacht nog maar een paar maandjes, dan begrijp je wat ik bedoel …
Een vètte WW-tsunami ja …
en om ‘bijdrukken-smekende’ staten-gn-gnnn…
Sorry !
Inderdaad KTM, helemaal eens. Houtskool: go back to school a bit longer… 😀
We are DOOMED…
Het goede hiervan is wel dat de banken binnenkort failliet zullen gaan en dat die huichelaars deel uit zullen maken vannhet WW-leger dat eraan komt… Stumperds zijn we…
Ik ruik weer de Hollandse spruitjeslucht. Sommigen hier hopen op het slechtste voor een ander. Komop , een paar jaar schuldhulpverlening en men is weer op het zelfde niveau al vele stakkers hier.
In het volgende artikel wordt de huidige situatie in Spanje beschreven:
http://www.ipsnews.be/artikel/werkloze-spanjaarden-verliezen-alle-hoop#.UDJfQxbyJwM.twitter
Wat KTM stelt wordt op een treurige manier duidelijk de rente is het probleem niet. Heel veel mensen, ook in Nederland (!) hebben koopkracht naar voren gehaald in de waan dat ze die in de toekomst konden aflossen. Het gevaarlijke spel komt angstwekkend snel deze kant op en de rol van politici lijkt steeds meer uitgespeeld. Want wat ze ook doen het helpt er niet aan.
@KTM: een tijdje terug stond er een artikel op deze site over de huizenmarkt. Hierin werd onder meer uitgelegd dat de huizenprijzen wel eens tot 2033 kunnen blijven dalen. Uiteindelijk zal er 20% van de huidige waarde over blijven. Als dat scenario uitkomt wordt dat 30 jaar op een houtje bijten voor de Nederlanders. De prijzen van onroerend goed stegen tot in de hemel en bijna iedereen zag dat dat goed was. De banken sprongen er gretig op in en hebben de huizenbezitters nu in de houtgreep. De problemen in de commerciele vastgoed sector komen daar nog eens bovenop. Kortom binnenkort Spaanse toestanden in Nederland.
@ 8 & 9
Nederland krijgt haar dijkdoorbraak ook wel ja. Mijn postjes waren eerlijk gezegd sarcastisch bedoeld. Want dat de burgers van Europa gaan leegbloeden, ja, inclusief de Nederlandse woningbezitter.
Hopelijk dwingt de crisis ‘iets’ af waardoor we hier niet jaren in de ellende zitten. Maar dat we eerst een flinke klap krijgen is m.i. zeker. De Nederlandse woningmarkt is een fractie van het Europese schuldenverhaal.
Huizenmarkt wordt probleem, omdat de werkloosheid een probleem wordt. Ik ken nu al genoeg mensen die gewoonweg geen baan meer kunnen vinden en evengoed een dikke hypotheek moeten betalen. Hadden ze allemaal niet overzien in 2005. Nu een tienduizenden euro’s restschuld en slaaf van de bank. Daar gaat je vrijheid. En de arbeidsmarkt wordt er niet beter op, las ik al in een eerder artikel op biflatie.
http://www.ftm.nl:
“[i][b]Spaartegoeden[/b]
Opmerkelijk in de analyse van Reuters is het ontbreken van de gigantische Nederlandse spaartegoeden. Alleen al vorig jaar is het spaargeld van alle Nederlanders samen met 10 miljard euro gestegen. De afgelopen 10 jaar is de totale omvang van particulier spaargeld in ons land meer dan verdubbeld naar ruim 300 miljard euro.
Daarmee oogt de economische beoordeling van Reuters nogal eenzijdig. Zeker omdat ons land een steeds groter oppotland wordt, zo blijkt uit cijfers van dit jaar. Verder rept Reuters met geen woord van het gestaag groeiende aantal Nederlanders dat hun hypotheekschuld vervroegd is gaan aflossen[/i].”
http://www.ftm.nl/copypaste/hollanditis-2-0-door-hypotheekschulden.aspx
@Dave: een flink deel van die spaartegoeden zitten bij de sociale- en scheefhuurders en bij de ouderen. Er zullen ook kopers bij zitten die maximaal willen profiteren van de HRA en daarom juist geen spaargeld inzetten voor het inlossen van de hypotheekschulden.
@16 @17
Als de banken echt in problemen komen en het probleem te groot is voor de Nederlandse Staat. Bijv. als 2 systeembanken vallen dan zal heel het garantie deposito stelsel ook meeklappen. In deze situatie is waarschijnlijk drie kwart van Europa al failliet. – In zo een situatie heeft een staat andere verantwoordelijkheden dan dit soort garanties uit te keren en dan is de staat ook failliet.
Ik heb al veel vaker gezegd dat we een staatsbank nodig hebben met weinig spannende rentes, maar wel waar mensen veilig hun geld veilig kwijt kunnen, zoals vroeger de rijksgiro wat later de Postbank is geworden.
Heel de HRA zorgt dat de huizenprijzen zo hoog blijven en aangezien mensen toch moeten wonen duwen toch veel mensen hun hoofd door de strop om aan een huis te komen. Gekoppeld aan de hoge koopprijzen, de schaarste etc jaagt dit ook de huurprijzen mee omhoog.
Verder is het veel moeilijker om als alleenstaande (single) een hypotheek af te sluiten dan als gehuwd stelletje. Toch zijn er in Nederland behoorlijk wat mensen, die geen relatie hebben.
Scheefwonen is een criminaliserende term voor mensen, die het geluk hebben dat ze weinig woonlasten hebben. Het feit dat deze term bestaat betekent eigenlijk dat we in Nederland gewoon geen woonkeuze vrijheid hebben.
Door EU beleid kunnen mensen met een laag middeninkomen van €33000,- p/j niet meer aan een sociale huurwoning komen. Nederland heeft nauwelijks een private huursector. Voor deze mensen is het juist extra moeilijk om aan een huis te komen.
Verder hebben we in Nederland nog steeds een behoorlijke woningschaarste en deze problemen zullen alleen maar toenemen naarmate deze crisis ook vordert. Tijdelijke bewoning (kraakwachten), het illegaal bewonen van tuinhuisjes en aanverwanten (Vaak kosten deze optrekjes 5000 tot 10000 Euro en zijn een koopje in vergelijking met andere woningen), het kraken van langdurige leegstaande gebouwen (ondanks het vrij recente kraakverbod) en dak en thuisloosheid zullen alleen maar toenemen.
De (tijdelijke) oplossing van de Kunduzclub is geen HRA meer voor nieuwkomers en huren maar omhoog gooien. Want aan het heilige huisje van de HRA durft nog steeds geen enkele partij te komen. Dan liever huurders pakken die weinig geld hebben. Let wel tijdelijk wordt slechts hier een groep boven een bepaald inkomen aangepakt. Maar omdat dit toch een groep is die moeilijk zal terugvechten zie ik deze grens in de toekomst gewoon verdwijnen. Overigens is woningbouw verenigingen ook al lang niet meer wat ze waren, nml verenigingen van en voor de huurder. Het zijn bedrijven geworden die dmv winstspeculatie hun vastgoed zien als objecten waar zoveel mogelijk geld uit gehaald moet worden.
@18 Laten we niet vergeten dat kraken tegenwoordig verboden is. Het kraken dat hier al in omvang weinig meer voorkwam is hierdoor helaas tot bijna nihil gereduceerd. Overigens is hierdoor is het nut voor het inzetten van kraakwachten (tijdelijke bewoning) ook aan het verdwijnen. Ik woon in A’dam en ken diverse mensen die van deze structuur gebruik maakten, zij zitten momenteel dan ook in de problemen.
Overigens is hier in A’dam een ontzettende schaarste aan woningen. Met een woonduur van 25 jaar kom je nog nergens… Doorschuiven naar duurdere woningen is doordat het distributiesysteem hier veranderd is vrijwel onmogelijk. Dus als je ergens zit blijf je zitten.
@S7P: het probleem is gigantisch want de waardedaling betekent ook een verslechtering van de balanzen van de banken. Door de werkloosheidsexplosie die er aan gaat komen zullen nog veel meer huizen in de verkoop worden gezet en krijgen we toestanden die we nog niet eerder hebben meegemaakt. Je hebt gelijk wat betreft de scheefwoners. Er zullen velen tussen zitten die deze toestand al jaren hebben zien aankomen. Ik moet eerlijk toegeven dat ik daar ook eentje van ben. Ik las op NU.NL ook weer iets over de “Donnerhuren”. Ordinaire huursverhogingen die juist niet zullen bijdragen aan een oplossing van de torenhoge problemen van dit moment.
@19 Aan verboden heb je niets. Als je geen dak boven je hoofd hebt en de firma kraakwacht (Adhoc, Camelot, Huisoppasdienst, Antikraak, …..) je ook geen woning kunnen bieden ga je vanzelf kraken of in een tuinhuisje wonen. Wel of niet illegaal. Als precariteit al crimineel wordt dan is er iets zwaar mis. Het kraakverbod is een mismaakte wet, die niet gaat werken. Er zou eigenlijk een leegstandsverbod moeten zijn, die huiseigenaren dwingt om de huizen tijdelijk te laten bewonen. En om te beginnen met al die leegstaande kantoren en onroerend goed van speculanten. En dit alles tegen betaalbare tarieven. Immers het gaat om “tijdelijke” bewoning.
@20 Je hoeft je er niet voor te schamen dat je een scheefwoner ben. Je hebt die puinhoop op die woningmarkt niet veroorzaakt. Gewoon rustig blijven zitten. Als je bijvoorbeeld een rijkelijk “buitenleven” hebt is een grote woning ook veel minder belangrijk. Het feit dat je niet tot in de kont vast zit in de vaste lasten maakt het dat je kunt sparen en zaken kunt voorbereiden op de tijden die komen gaan.
Kraakverbod is idd wat S7P beweert: de klokkenluider wordt op deze manier veroordeeld.
Maar feit blijft wel dat in NL de keuzevrijheid beperkt is. Je wordt min of meer opgelegd om niet in eenvoud te mogen leven. Zelfgekozen armoede is taboe.
Ik woon zelf tegenwoordig met gezin in Thailand, op het platteland. Hier kun je er voor kiezen om in eenvoud te leven, zonder te veel prestatiedwang (en weinig tot geen mentale stress). Zelfvoorzienend. Overheidsvoorzieningen zijn hier in tegenstelling tot Europa niet optimaal, maar voordeel is weinig bemoeienis van overheidswege. Nadruk ligt op eigen verantwoordelijkheid. Basisvoorzieningen openbaar vervoer en medische zorg zijn hier wel aanwezig, tegen lage kosten ook voor locals. Wil je meer dan moet je zelf maar betalen.
In NL voelde ik die druk wel heel erg, om zodanig veel te moeten verdienen om je een bepaalde minimale levensstandaard te kunnen veroorloven.
Oh en wat je hier gelukkig ook (nog) ziet, maar wel verdwijnende, is een soort van ‘cadeautjes’ of geefcultuur. Is uiteraard in het Boeddhisme verankerd.
Mensen helpen elkaar vaak en soms zonder het te verwachten krijg je heel veel.
Bijvoorbeeld een oud vrouwtje bij ons uit de buurt, die het waarschijnlijk niet breed heeft maar ons toch een flink aantal van haar bananenbomen schenkt.
Is dat niet een belangrijkere investeringen of mentaliteit itt alles maar oppotten op de bank en/of in edelmetalen. Kunnen we niet veel beter in onszelf (dmv met name ook niet-materiele zelfontwikkeling) en elkaar investeren?