Het Kadaster heeft 16 maart 2012 nieuwe cijfers gepubliceerd die een beeld schetsen over de staat van de Nederlandse huizenmarkt. Het gaat om de cijfers van de nieuwe woningverkopen. Die zijn niet al te positief, natuurlijk hadden wij niets anders verwacht. Onderdeel van biflatie is de prijsdaling van schuld gerelateerde zaken, waaronder natuurlijk het grootste schuldgerelateerde object in onze samenleving: een woning. Dat de huizenprijzen dalen en waarom ze dalen, hebben we u meerdere malen aangegeven. Het neveneffect van een daling van de gemiddelde huizenprijs is natuurlijk dat minder mensen een huis kopen. Ze worden immers minder waard. Door minder vraag en een stijgend aanbod, dalen de prijzen, waardoor de vraag afneemt en het aanbod stijgt en de prijzen dalen, de Nederlandse huizenmarkt is terecht gekomen in een vicieuze cirkel.
Nederlandse consumptiegroei zeer zwak
Het feit dat onze consumptie groei uiterst zwak is, speelt zeker een rol in de daling van de verkopen en de zwakke huizenmarkt. De Nederlandsche Bank liet deze maand nog weten dat er in de afgelopen tien jaar nergens anders in de eurozone een dergelijk zwakke consumptiegroei is gemeten. In de jaren ’90 was Nederland nog één van de landen was met de hoogste consumptiegroei. Dit liep echter gelijk met de stijging van de huizenprijzen toentertijd. Voornamelijk in de periode 1995-2001 stegen de vastgoedprijzen zeer snel. Eigenaren werden toen aangemoedigd extra hypotheken te nemen, wat natuurlijk gunstig is voor de bestedingen en dus de consumptiegroei. Enfin, even terug naar de cijfers.
22,4% minder appartementen verkocht
Volgens het Kadaster zijn er in februari 2012 18,3% minder huizen verkocht in vergelijking met een jaar geleden. In februari 2012 registreerde het Kadaster 7.805 verkochte woningen in Nederland. Een jaar geleden waren dat er nog 9.558. Er gingen voornamelijk veel minder appartementen over de ’toonbank’. Op jaarbasis daalde de verkoop van appartementen in Nederland met maar liefst 22,4%.
33,5% minder hypotheken verstrekt
In alle provincies daalde de verkoop van huizen ten opzichte van februari 2011. De grootste daling is door het Kadaster gemeten in de provincie Groningen. Daar daalde de huizenverkoop 32,6%. Flevoland laat de kleinste daling zien: -1,7%. Vanzelfsprekend daalde het aantal afgelopen hypotheken ook fors. Op jaarbasis werden er 33,5% minder hypotheken verstrekt door de banken. Deze banken worden ook steeds kritischer met het verstrekken van leningen. Ondanks de stimulans van de overheid in 2010 en 2011 stagneert naast de huizenverkoop dus ook het aantal hypotheken. Het aantal geregistreerde hypotheken kwam uit op ruim 14.000, terwijl er in februari 2012 nog ruim 21.000 handtekeningen onder de contracten van hypothecaire leningen werden gezet.
Aantal verkochte huizen daalt 40% t.o.v. december
Als we naar de cijfers van het Kadaster kijken, zien we dat het aantal verkochte woningen ten opzichte van de laatste maand van 2011 zelfs met meer dan 40% is gedaald. De huizenverkoop stagneert en dus neemt ook het aantal hypotheekgevers ook af (mensen zeggen vaak dat ze een hypotheek nemen, maar in feite zijn ze geldnemer en hypotheekgever. De bank is de hypotheeknemer, want die heeft het recht van hypotheek, wat ook wel inhoud dat de bank het eerste recht van verkoop verkrijgt). De gemiddelde hypotheeksom ligt ten opzichte van een jaar geleden zo’n €20.000,- lager.
Bijna 260.000 huizen te koop
De stijging van het aantal executieveilingen viel overigens wel mee. In februari 2012 werden er 167 huizen geveild, terwijl dat er een jaargeleden 156 waren. Nu is het natuurlijk ook zo dat we hier in Nederland niet zo maar even de sleutel van ons huis bij de bank kunnen brengen. Dit kan in de Verenigde Staten wel en zorgde tijden de huizencrash aldaar voor een stormvloed aan ‘foreclosures‘. Ziet u ook steeds meer ’te koop’- borden om u heen? Dat kan wel kloppen, wanr er staan momenteel er ongeveer 260.000 Nederlandse huizen te koop.
Koen Dil
Prachtig die prijsdalingen ! Laten we maar eens ontkomen aan die wurggreep. De verhoudingen in hetgeen we verdienen, we aan belasting moeten betalen en de bedragen die we aan huisvesting kwijt zijn, zijn hier in Nederland mijn inziens buitenproportioneel.
tsja we gaan nu de neerwaartse kant zien van de parabool.
Was het na WOII een langdurige opwaartse trend.
Zal de trend nu neerwaarts gaan de komende 20 jaar.
Met kans op volledige instorting zoals al die goudliefhebbers redeneren.
Maar dan heb je de grote massa nodig die dit ook kunnen en willen inzien en helaas is dat niet het geval.
Dus als je zwaar in goud zit, moet je je gaan afvragen wanneer men het ruilmiddel gaat opgeven.
Vaak is dit als de overheid grote schulden heeft en dat dit gaat omslaan naar de reeele economie namelijk dat de prijzen gaan stijgen.
Wie weet wat stap 3 zou kunnen/moeten zijn?
Hadden we hier ook dat het foreclosure systeem an Amerika en niet een overheid die met man en macht de markt probeert te sturen. Als iets naar beneden moet moet het naar beneden!!! De lucht moet uit de zeepbel, dat zeggen de meeste economie zelfs, maar de politieke heeft voor een langzame dood gekozen. Ik heb zelf ook al tientallen jaren een koophuis, in de jaren 90 ging het op een gegeven niet meer om wonen maar om winstbejag. Als we dat niet hadden alten gebeuren, viel het nu allemaal wel meer.
We hadden naar de Duitsers moeten kijken, daar is alles nog gezond en betaalbaar en dalen de huizenprijzen niet!
@Dre. Fijn om het eens te kunnen zijn met iemand die zelf een koopwoning heeft. De uitleg die je geeft is precies zoals ik erover denk.
Mooie ontwikkeling!
Laat alle speculatieve lucht er maar uit. 500 euro kale huur voor een jaren 60 slecht onderhouden flatje. Hetzelfde flatje wat in de jaren 90 nog geen 300 gulden per maand kostte. 150.000 euro voor een jaren 30 arbeiderskot in een ‘gezellige’ wijk. Het kot waar mijn ouders in de jaren 90, nog geen 80.000 gulden voor hebben betaald.
De prijzen voor vastgoed zijn zo enorm en niet op de werkelijke waarde gebaseerd, dat ze inmiddels onacceptabel zijn. Want waar gaat het nu om, om een paar simpele bakstenen met een tuintje en ook niet meer dan dat.
@Berg : Aan de (waanzinnige) huizenprijzen wordt ‘gewerkt’. Misschien wel harder dan je nu (nog) bevroedt…
Honderdduizenden NL-ers ‘under water’ achterlatend … oftewel, gezien de huidige economische ‘perspectieven’ voor het Westen, met name Europa, [u]volmaakt failliet[/u] …
Er zijn op dit moment (minimaal) 2 ‘dingen’ die u ècht even moet laten, teweten onroerend goed aanschaffen en een Kindje op deze (verrotte) wereld zetten …
sorry
@Knowtoomuch
Ben je bekend met de ‘denktank’ LEAP/E2020? In hun maandelijkse nieuwsbrief zijn ze meestal positief over de euro, Europa en de toekomst; negatief over de angel-saksische wereld.
http://bit.ly/FOy18U
Citaatje:
[i]
Therefore, in LEAP/E2020’s view, five devastating storms will mark the summer of 2012 and thus accelerate the process of world geopolitical swing:
1. US relapse into recession against the background of European stagnation and BRICS slowdown
2. dead end for the central banks and interest rate increases
3. storm on the foreign exchange and Western sovereign debt markets
4. Iran, the war « too far »
5. new crash in the markets and financial institutions.[/i]
Dat « too far » is mij onduidelijk.
Nog een aanrader voor iedereen: interview met Brecht Arnaert, over de onvermijdelijke crash van het geldsysteem. Eerst de euro, dan de dollar.
http://goudisgeld.wordpress.com/2012/03/16/brecht-arnaert/
@VanZaken : ’too far’ ? Nou, net als die WO2-film over ‘A bridge too far’ (de John Frost-brug geloof ik).
Eén oorlog teveel dus. Tipping point toestanden, collapsing dollar, R.I.P.- Pax Americana, implosie wereldwijde (pampieren) geldsysteem, imploderende overheden, anarchie, burgeroorlog, voedseltekorten, revoluties en oorlogen, ziekte-uitbraken in stedelijke gebieden enz.
Door de dollar te laten klappen kun je de rest van de wereld in anarchie doen ondergaan, heel simpel.
Kunnen ‘ze’ The Endgame introduceren via hun vertrouwde Ordo ab Chao-technieken, op weg naar de Rotten NWO.
‘Ze’ zullen de mensheid zelfs laten schreeuwen om deze ‘oplossing’.
Kijk, zo voer je een revolutie !
Dus die Leap-gasten zouden het wel eens (weer) bij het goede eind kunnen hebben, net als in hun editie van maart 2007 toen ze ‘Lehman’ voor herfst 2007 voorspelden.
Daarom zet ik ook mijn vraagtekens bij je pannekoekhuis-met-uitzicht-theorie 😉
Door de scheefgroei in huur en koopwoningen/appartementen, zal de woningmarkt een probleem blijven. Veel ouderen kunnen hun huis niet uit wat te groot is omdat de huren te hoog zijn en de koopprijzen niet meer van deze tijd. Het zijn alleen mensen met hoge inkomens die dergelijke dure huren of koopappartementen kunnen betalen. Veel appartementen staan leeg wat economisch verlies betekent. Vandaar geen doorstroming. Men wil wel maar men kan niet. Nu de ouderen ook nog op hun pensioentje met 5 % belasting door de regering gekort worden hebben ze nog minder te besteden. Veel ouderen wordt hierdoor onrecht aangedaan. Betaalbare senioren woningen zouden meer op hun plaats zijn. Ook voorzieningen bij de huizen voor ouderen is een must.Ook sociaalgezien komen ouderen hierdoor tekort. Vergeten wordt dat de generatie die nu oud wordt of is, niet die luxe kende die nu zo gewoon is. Vergeten wordt hoe ze elk dubbeltje omdraaide om de huur of hypotheek te kunnen betalen. Als je toch weet dat de vergrijzing er aan zit te komen, dan handel je daar vanuit de politiek toch naar. Dat zou alleen maar werk moeten opleveren. Nu het economischesysteem verlies draait, wordt de gewone burger via de belastingdienst gepakt. Het zijn niet de burgers die het veroorzaakten maar wel in de huizen moeten blijven zitten omdat politici geen oplossing weten voor het probleem op de huizenmarkt. Wat volgt er na de huizenmarkt? Wanneer mensen minder te besteden hebben, zullen ze ook minder gaan uitgeven. Als mensen niet kunnen verhuizen of doorstromen dan is dat maatschappelijk en sociaal niet verantwoord. Wie, wat nu allemaal speelt in ons land en elders begrijpt is een genie. Het vertrouwen is in ieder geval behoorlijk beschadigd.