huizencrisisDe woningmarkt zit muur en muur vast. Daar hebben we al genoeg artikelen over geschreven. Er wordt de laatste tijd door de media steeds meer aandacht geschonken aan de malaise op de Nederlandse woningmarkt. Er staan steeds meer woningen te koop en de huizenprijzen dalen. Vanwege financieringsbeperkingen en onzekerheid over het politieke beleid is de doorstroming gestokt. Bijna 90% van de huishoudens heeft geen verhuisplannen. Daarvan geeft 14% aan niet te kunnen verhuizen en nog eens 3% durft niet te verhuizen. 39% van de huishoudens die niet durft of kan wijt dat aan onvoldoende financiële middelen. De banken zijn namelijk een stuk moeilijker geworden met het verstrekken van een hypotheek. 17% kan niet voldoende hypotheek krijgen en 9% wacht op duidelijkheid rondom de regelgeving. Dit alles blijkt uit een jaarrapport van WoonKennis.

Huizenmarkt komt tot stilstand

Tot nu toe zijn er in 2012 ruim 81.000 huizen verkocht. Dat is 8% minder dan in dezelfde periode vorig jaar en zelfs ruim 40% minder dan in januari tot en met september 2008 (de goede oude tijd voor de crisis). Ook het aantal nieuwe verkochte woningen staat op een dieptepunt. Daarbij komt dat de woningprijzen fors dalen. Dit is nadelig voor huidige woningeigenaren, want die kunnen niet altijd zonder restschuld doorstromen. Starters hebben wel baat bij een groot aanbod en lagere prijzen, maar zij worden belemmerd door de strengere financieringseisen van banken en de politieke onzekerheid. Het rapport van Woonkennis gaat na hoe groot de verhuisbereidheid op dit moment precies is.

Angst en beperkingen

Slechts 8% van de huishoudens heeft verhuisplannen. Bijna negen op de tien huishoudens heeft geen verhuisplannen en nog eens 4% weet het niet. Van de huishoudens zonder verhuisplannen wil het grootste deel (nu) niet verhuizen (78%). Een niet te onderschatten deel kan het (nu) niet (14%) of durft het (nu) niet (3%). Momenteel zijn er ruim 7,3 miljoen huishoudens in Nederland. Dat betekent dat omgerekend ruim 900.000 huishoudens denken niet te kunnen verhuizen en nog eens bijna 200.000 durven niet.

Verhuizen zit er niet meer in

Is de terughoudendheid in de verhuisplannen bij alle huishoudenstypen even groot? Partners zonder kinderen hebben het minst vaak problemen. Van hen heeft 88% geen verhuisplannen. Een relatief klein deel daarvan kan of durft momenteel niet te verhuizen (13%). Bij de andere gezinstypen ligt dat aandeel iets hoger. Bij partners met kinderen, alleenstaanden en eenoudergezinnen komt dat aandeel uit op respectievelijk 19%, 21% en 21%. Dit is ook niet verwonderlijk: partners zonder kinderen hebben relatief lage kosten en vaak twee inkomens. Dat maakt hen minder gevoelig op het financiële vlak, waardoor zij minder vaak gedwongen niet kunnen of durven te verhuizen.

Onvoldoende financiële middelen

Aan de huishoudens die niet kunnen of durven verhuizen is verder gevraagd wat de redenen hiervoor zijn. De meest genoemde reden is dat zij over onvoldoende financiële middelen beschikken (39%). Daarnaast noemt circa één op de vijf een veelvoud aan redenen, variërend van het niet verkocht krijgen van de huidige woning, hun persoonlijke situatie, een onzekere werksituatie, het niet kunnen vinden van de ideale woning of het kunnen krijgen van onvoldoende hypotheek. Deze groep wil mogelijk wel een overstap maken, maar wordt tegengehouden door een mix van institutionele, persoonlijke of financiële redenen. Het toont tegelijkertijd een behoorlijke latente verhuisbehoefte.

muur en muur vast

Politiek ingrijpen

Al de genoemde redenen worden versterkt door de economische situatie in Nederland, de oplopende werkloosheid en de financieringsproblemen op de woningmarkt. Vanaf 1 januari 2013 worden de financieringseisen nog strenger als de afspraken in het Lente-akkoord gehandhaafd worden. Verder zal budgetinstituut Nibud de woonquote naar beneden bijstellen, waarmee de maximale woonuitgaven van consumenten lager worden.

Muur en muur vast

Gezien de problemen onder huishoudens zou het voor de doorstroming op de woningmarkt zeer onverstandig zijn om deze strengere eisen zomaar door te voeren. Demissionair minister Spies lijkt in te grijpen door een voorstel in te dienen bij de Tweede Kamer waarin staat dat de overheid volgend jaar zal bepalen hoeveel geld banken mogen uitlenen voor hypotheken. Dit plan is echter één van de vele geopperde plannen om de woningmarkt open te breken. De enigen die op dit moment ervoor kunnen zorgen dat het slot op de woningmarkt wordt geforceerd zijn Rutte en Samsom die na de formatie duidelijkheid kunnen scheppen. Bovenstaande uitkomsten onderstrepen de aanzienlijke latente verhuisbehoefte binnen de huidige Nederlandse woningmarkt. Duidelijkheid en eventuele verruiming van de financieringsmogelijkheden zullen de doorstroming weer op gang kunnen brengen. Voor meer informatie over het WoonKennis Jaarrapport 2012/2013 kunt u hier hier terecht.

34 reacties

  1. Huizenmarkt ? [i]A disaster in progress [/i] ; het ergste meot allemaal nog komen, dus hand op de knip, Ruben , [u]don’t buy [/u] !

    -Edit- Reactie verwijderd //offtopic

  2. @KTM: door machtswellust zijn dit soort schandalen juist in de upper class te vinden. De beerputten gaan open.
    Door strengere regels zal de hypotheekverstrekking verder stagneren. Doordat de prijzen nog verder zullen kelderen, 70-85% t.o.v. 2008, zullen de meeste hypotheken onder water verdwijnen en is de ramp niet meer te overzien.

  3. @cynicus,

    De huizenprijzen gaan niet zakken tot niveau 2008 -70/85%! Tenzij de rente naar 9 a 10% gaat met afschaffing HRA natuurlijk. Het blijft vraag en aanbod en als de overheid de vraag kan sturen door de huurprijzen te laten stijgen komt vraag vanzelf wel weer bij aanbod uit. Er zijn zeker problemen maar net als in de aandelenmarkt wordt de neerwaardse beweging overdreven. Kopers wachten af, prijzen blijven zakken, als de prijzen stabiliseren komen de kopers weer terug. En als de prijzen ergens in 2013 of 2014 10% lager liggen dan nu is een koopwoning voor een starter gewoon weer goed bereikbaar en moet je eens nagaan hoeveel transacties er vervolgens weer volgens omdat een starter heeft gekocht, dat kunnen er wel 10 per starter zijn die allemaal haast hebben omdat hun woning al is verkocht.

  4. @2 Eind jaren ’70 en begin jaren ’80 daalden de huizenprijzen toch ook fors? Dat had toen toch ook ersntige gevolgen voor huiseigenaren de de woningmarkt? Of is het nu erger?

    Het zou best goed wezen dat de huizenmarkt compleet instort en dat geen enkel persoon nog verhuist! Dan zal de regering eens echt achter de oren moeten krabben!

  5. @3 Ik denk dat de overheid zich echt wel achter de oren krabt maar wat doe je eraan om de markt weer gezond te maken? Je kan niet mer terugwerkende kracht ten tijde van de extreme stijgingen de HRA afschaffen want dat hadden ze destijds moeten doen. Omdat nu te doen is wel hoogst ongelukkig maar daar moeten we toch echt wel een keer naartoe. Ik denk dat er eerst weer stimulatie nodig is om vervolgens bij stabilisatie van de prijzen dit weer snel af te schaffen. Voor zover ik weet daalden de prijzen in de jaren 70/80 doordat de rente toen hard opliep vanwege de problemen destijds. Dat is nu (nog) niet van toepassing. Zet je rente 20 of zelfs 30 jaar vast en los de hele hypotheek in die periode af en je lasten kunnen heel goed concureren met huurprijzen en na die periode ben je hypotheekvrij. Zolang de rente niet fors gaat stijgen stort de huizenmarkt niet helemaal in. Het nieuwe kabinet gaat starters faciliteren, let maar op. Dat gaat ervoor zorgen dat de boel weer een beetje in beweging komt.

  6. Per 1 januari 2013 alleen maar hypotheken die in 30 jaar worden afgelost. Gemiddelde woning 220.000 euro.
    Dit is dan 611 euro per maand aflossen. Hypotheekrente 4,2% voor 10 jaar. Om dit te kunnen betalen, moet je 2 x modaal verdienen.

    Als ik zoek op funda, wat ik voor dit bedrag kan kopen in de randstad, dan wacht ik nog wel even.

    Probleem in deze maatschappij is dat iedereen voor eigen parochie predikt en niemand aan het algemeen welzijn wil denken.

    Deze wereld bestaat uit een oerwoud aan regels en stuk voor stuk zakken wij in het moeras.

    De meerderheid heeft 12 september gestemd voor meer slavenij en niet voor oplossingen.

    De kaasschaaf zal nieuw leven worden ingeblazen door VVD en PvdA.

  7. Ach ach, over 4 jaar 10% inflatie per jaar. Als we geluk hebben, als we pech hebben is het veeeel meer. Gewoon even stilzitten tot iedereen weet wat fiat geld betekent.

    http://www.thesilvermountain.nl/blog/

    en een bietje goud en zilver voor extra aflossing: http://www.zerohedge.com/news/2012-10-23/how-iran-evades-western-blocakde-turkey-dubai-iran-petrogold-triangle

    Wees toch eens een beetje creatief, stelletje zeikerds. Anti-cyclisch, weet je nog?

  8. Nog in dit millenium… Ik weet het nog zooo goed. Je bent op een verjaardagsfeestje, altijd dat zelfde gezeik (baan, kinderen, huis) met een glas wijn in hun hand. Ze hadden toch zo’n goeie baan en dat ze de juiste beslissing hadden genomen om toch maar dat erg leuke huis te kopen. En dan zo’n zelfvoldane blik. Oh jij huurt nog ? (bijna Oh gus…)

    Ja, had ik moeten zeggen. Wacht maar tot het 2008 wordt en 2009 en 2010 en 2011 en 2012 en…..

  9. Nee, maar eigenlijk heel ernstig dat ik vorige opmerking maakte, want kopen moet natuurlijk wel een serieuze optie zijn.
    Wat ik erg vind is dat je zo gestuurd kan worden en dat ze je altijd bij de ballen hebben.

    Nou ja, dan drijven we huurprijzen toch gewoon een beetje op.

    Soms denk ik wel eens, alleen al om de overheid dwars te zitten ga ik in een bus wonen een omvormertje en wat camping spullen. Maar ja, dan heb ik de overheid wel dwars gezeten maar dan krijg je vroeg of laat weer herrie met de politie omdat je ergens niet mag staan.

    Nee linksom of rechtsom, je moet in een door ‘hun’ gekozen hokje wonen. Je mag kiezen huren of kopen.

  10. @R stukje land kopen en zo veel mogelijk zelfvoorzienendheid. Niet in nl, te dicht bevolkt.

    De enige oplossing volgens mij.

    Maar wel mooi dat je er net als mij ook zo over denkt..en vooral dat je er ook qua observatie “uit”
    kan stappen en het zgn van buitenaf kan observeren.

  11. @Madman : Hier op Biflatie zitten alleen maar [i]outcasts[/i], al leiden de meesten (uiterlijk) een keurig burgerbestaan.

    Ben je geen ‘buitengeworpene’ tussen je oren, dan hou je het hier niet uit hihi …

    Zelfstandig denken in deze barre, staats-geprogrammeerde tijden staat gelijk aan deze [i]mindset[/i] …

  12. staat binnenkort ook te koop:

    https://maps.google.com/maps?q=Pastoor+Drehmannsstraat+41,+Herten,+Nederland&hl=en&ll=51.177298,5.968773&spn=0.005953,0.013357&sll=51.177704,5.968134&layer=c&cbp=13,202.78,,0,6.34&cbll=51.177795,5.96816&hnear=Pastoor+Drehmannsstraat+41,+6049+AS+Herten,+Roermond,+Limburg,+The+Netherlands&t=h&z=17&panoid=FGkyOC0bGkMz4KJav328yA

    om dit:

    http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2012/10/he_alweer_een_livepersco_over.html#comments

  13. @dks,

    Je klinkt alwetend. 😆

    De alwetenden worden soms ook opgenomen.
    Vooral als ze veel wiskas hebben genuttigd voor langere tijd.

  14. @moon : Breng een bod uit van 16 rooitjes. En even vasthouden. Wedden dat je je huis binnen een maand hebt ?!

    Zolang de euro nog wat waard is dan, hè ?

    Vlug zijn dus, want Hongarije heeft twee maanden geleden besloten niet tot de ‘geurige zone’ toe te treden … en wel om hélé goede redenen … En liever een Orban dan een Rotte Pinda aan het hoofd van een natie ; Orban heeft namelijk de afgelopen zes maanden een paar zéér pittige uitspraken gedaan die mij nogal aanspraken … maar goed, die weet dan ook waar ie ’t over heeft als hij het over een communistische dictatuur als ‘alternatief’ heeft (dat komt door zijn jeugd zeggen ze) , maar hier in het ‘vrije’ Westen moeten we blijkbaar weer opnieuw zèlluf constateren dat een vierkant wiel een nachtmerrie is om mee te rijden-gn-gnn …

    Nee, geef mij [i]IMF-rejecting [/i] Orban maar … al was het maar omdat hij [u]dondersgoed beseft wie[/u] en wat er achter dit ehh … (k-) … ehh .. ‘Instituut’ zit …

    So Hungary will be an excellent investment, Moon !

  15. Het probleem is niet alleen in de huizenmarkt maar ook om andere dingen te verkopen is een probleem, zo staat mijn horeca bedrijf al 4 jaar te koop. Mijn auto al 2 jaar en mijn motor ook al 3 jaar en de gegadigden zijn op 1 hand te tellen. Dus het probleem is niet alleen in de huizenmarkt.

  16. @dks/ktm
    Ja… Zo erg is het ! Brigitte Kaandorp (http://www.livlig-online.com/index.php/het-zware-leven-van-brigitte-kaandorp/) is er niets bij.

    Nee nog on topic dan:
    Ik zeg het nog maar even. De flexabilisering van de arbeidsmarkt helpt ook zo erg mee voor die woningmarkt. Er wordt gewoon op aangestuurd dat je hier of daar maar een (flut)baantje moet aannemen of meerdere (flut)baantjes al dan niet voor een beperkte periode. Nee, daar zit een financierder ook echt op te wachten.

    Of zo’n opmerking van minister Kamp: “Dan verhuis je toch gewoon eventjes naar daar waar werk is” Zo iemand is toch gewoon alle zin van realiteit kwijt ?

  17. @R: er wordt beweert dat er werk genoeg is. Dat is er ook wel maar van die verdiensten kan je geen hypotheek betalen omdat de beloning van de gewone baantjes in bv de land- en tuinbouw ver onder modaal ligt en worden vervuld door Oost-Europeanen. Flexibilisering en demotie verklaar ik hierbij synoniem. Om weer vertrouwen in de woningmarkt te krijgen is een duurzaam vertrouwen in de economie ook nodig en die komt er voorlopig niet meer. Daar komen de problemen van de vergrijzing nog bij al is het effect hiervan op langere termijn lastig te meten.

  18. @cynicus
    Nou ja, wat ik bedoel. En wat ik steeds meer om mij heen hoor. De mensen die nog een baan hebben. Angst om hun baan te verliezen, spanning op de werkvloer. Zo ziek als een hond en toch maar naar het werk. Beoordelingen naar beneden bijgesteld etc. etc.

    @Koen
    Trouwens, ergens rond eergisteren was er in het NOS journaal een stuk over robotisering. Philips zou weer extra robots hebben aangeschaft. Dat zou dan nog weer goedkoper zijn dan uitbesteding in Azië. Is dat een onderwerp ? Economie, robots, werkgelegenheid ? Mijn zus zou mogelijk haar baan kunnen verliezen als gevolg van softwaresystemen.

    Het is toch vreemd ? Aan de ene moet je aan het werk want dan lever je inkomstenbelasting op. Maar bedrijven willen zo liefst mogelijk zo weinig mogelijk werknemers want dat kost weer klauwen vol geld. Wat een tegenstrijdigheden. Ben benieuwd hoe je in de toekomst met ‘niets doen’ je huis gaat betalen.

  19. @R: het zit allemaal vol tegenstrijdigheden en velen zullen nog voor 2014 hun baan kwijtraken en dat is voor iedereen zuur.

  20. @13 dave,
    Hihihi, enigste villa in een typische vinexwijk en nogwel aan de kop hihihi. Een echte regent, uitkijkend op al het gepeupel.
    Ik zou ook neigingen krijgen hoor, zowel in zo’n afschuwelijk rijtjeshuis als in die mooie villa.

    @14 dontknowshit
    Oh god, heb je em weer hoor.
    Een bijtje, één fucking bijtje.
    De wereld vergaat want een bijtje is niet helemaal lekker.
    Wat is dat voor spul???

    @ all…

    Niet helemaal ontopic;

    http://www.zerohedge.com/news/2012-10-23/when-brazilian-model-brothers-come-miami-and-buy-rent-top-near
    Vooral reaguurder Peter Pan snapt het:

    “We may not fully realize it, but the reality is that we are currently
    witnessing the end of ownership. People do not own the political
    process(they have no real choice other than the one they are served)
    they do not own their cars (leased), they do not own their houses
    (rented, in forelosure or underwater), they do not own their bank
    accounts( Bernanke pays less than inflation rate), they do not own their
    privacy (big brother is watching and reording everyone and everything),
    they do not own their borders (everyone and everything from illegals to
    drugs can get in), they do not own the right to a job (because big
    business can export factories to maximise profits)……..and they do
    not own their lives because the president can decide to have you
    terminated without any process whatsoever.”

  21. @25 R
    Ja, ik heb het al vaker gezegd, ook voor de andere lezers dan.
    Begin jaren tachtig had men het nog over een werkweek van 20 uur.
    Ook op http://www.visionair.nl zie je regelmatig discussies langskomen over een basisinkomen voor iedereen.
    Feit is dat een geautomatiseerde en geïndustrialiseerde maatschappij niet iedereen aan het werk kan houden. Maar zo is het slavensysteem wel opgezet. Veel meer dan emancipatie van de arbeiders en stemrecht voor vrouwen zijn wij niet gekomen. Wij leven nog steeds in een feodaal systeem. Eentje waar een aantal clubjes en families in de u-naai-us-steeds om de heerschappij vechten.
    Volg het geld…

    Zaak om je los te maken maar zoals #9 R schrijft, je hebt geen keuze.
    #8 R Inderdaad, vreselijk benauwend zoals je dat omschrijft; zum kotzen… Mij zie je allang niet meer op dat soort onechte toneelspelletjes wie er het meeste glimt, OPROTTEN stomme sjonnies en anities…
    Van conceptie tot het graf of tegenwoordig steeds meer ‘hergebruik’, ben je bezit van HOL-land BV. Jullie mogen mij een gestoorde vent vinden maar als je zoals ik uit de matrix stapt, echt voor jezelf denkt en je fysiek en geestelijk los maakt van de consensus, dan lijkt jullie maatschappij in en in ziek. Een wurg korset, een tredmolen, een dwangbuis, een normatief bestaan waar je afhankelijk van waar je wiegje heeft gestaan of tot de happy few behoord of tot het leger aan loonslaven, cq productie en consumptie vee.
    Sorry Koen, ik voel weer walgneigingen opkomen.
    Net als Knowtoomuch aka dontknowshit ff stom afblazen:
    Strafkamp HOL-land BV, je chronisch en mentaal ziek rennen op de vierkante meter voor bank, baas, belasting en bilderbea.

    50% NL nu chronisch ziek
    40% EU nu hersenaandoening
    700.000 NL nu burnout
    1,7 miljoen NL nu bijna burnout
    7 miljoen rechtszaken per jaar in NL

    Brazilië is arm hè, nou nou, poe poe, 3% van de huizen heeft hypotheek…
    en 33% Brazil nu chronisch ziek, rest slechts in de marge, fractie van jullie cijfers…

  22. @28 moerstaal
    Dank voor de reactie.
    Die cijfers zijn echt schrikbarend !

    Ga er even vanuit dat de huizen in Brazilië ook veel zelf worden gebouwd. Moet je hier mee aankomen. Een ex-collega had een huis van een tante geerft. Had besloten om af te breken en opnieuw te bouwen. Je wil niet weten waar hij aan moest voldoen. O.a. de dakpannen konden opnieuw besteld worden, want die paste niet in het straatbeeld daar. etc. etc. etc.

  23. @29 R
    Waar ik aan moet voldoen?
    Nou ja, me houden aan de grenzen zoals vastgesteld in het kadaster. Tenzij je echt in een wetteloos gebied woont maar helemaal gek zijn ze niet hoor.
    Electra was illegaal afgetapt maar nu moet ik toch betalen.
    Ik wil beetje comfort dus dak moet wel waterdicht zijn.
    Niet teveel tocht dus plastic schuifraampjes voor de tralies (dat is tegen de inbrekers, slaapt lekker rustig).
    Iets van dakgoot en afvoer.
    Stevig betonnen fundament.
    Gewoon van die basis dingen.
    Common sense heet zoiets.

    En laat me niet lachen over die polder.
    Allemaal eenvormige huisjes.
    Het heeft net iets meer smaak dan de communistische volkswijken in voormalige USSR.
    Geef mij de gezellige en rommelige lappendeken hier maar.
    Menselijke maten!
    Ik wil niet in een werkkamp wonen.
    Ik wil vrijheid.
    Wanneer gaan jullie dat begrijpen?
    Wanneer komt er een revolutie?
    Ik roep dat al jaren.
    Zouden het dan toch chemtrails zijn?
    Of combi aspartaam en fluoride?

    Man, mijn botten gaan nog niet terug…
    Wie hier een maand komt onthaasten in een hangmat begrijpt mij volkomen!
    Wedden?

  24. @R, gisteren een paar vrienden gesproken, ja die heb ik hahaha. Even zonder dollen.
    Eentje werkt bij een schadeherstel bedrijf, zit duimen te draaien.
    De tweede werkt in de convectie en is bang dat hij dat niet lang meer zal doen.
    De derde werkt als filiaalleider bij een grote supermarkt, mag geen mensen meer aannemen; als er iemand vertrekt moet dat intern opgevangen worden.

    In alle lagen dus een terugloop. Ik zal binnenkort wat foto’s maken van de Kalverstraat, Magna Plaza nu er nog winkels zitten. Volgend jaar komt de leegstand en dan pas zullen er hier mensen ineens wakker gaan worden. Of ze de straat op gaan? Misschien, maar hangt af van hun voorraad in de koelkast.

  25. @23:
    [quote]Of zo’n opmerking van minister Kamp: “Dan verhuis je toch gewoon eventjes naar daar waar werk is” Zo iemand is toch gewoon alle zin van realiteit kwijt ?[/quote]

    Laat het nieuwe kabinet dan bij de grote steden massaal USSR-stijl woonwijken met grote huurflats bouwen waar het gewone volk in kan wonen. Zo kun je wel gemakkelijk verhuizen voor een flutbaan. Dit zal de bouw uit het slop halen en levert enorm veel werkgelegenheid op.

    Welkom in de EUSSR!

  26. @32 Moin
    Nou, da’s helemaal niet zo’n gek idee. Heb ik ook wel eens over lopen denken. Wat ik zo -bijna arrogant- vind. Hier waar ik woon zijn wachttijden van 8, 10 jaar voor een sociale huurwoning doodnormaal. In het lokale nieuwsblad had iemand het zelfs over 18 jaar. ‘Ze’ laten je de keus. Heel veel geduld, niet teveel verdienen OF redelijk verdienen en vrije sector OF kopen. Maar volgens mij vinden ze het wel best zo, zo als het nu is. Volgens mij doen ze het gewoon expres. ‘Ze’ blaten wat en willen de problemen eigenlijk helemaal niet oplossen.

  27. @33 R
    Hier in Brazilië bouwen wij er een kamertje, verdieping of heel huis bij.
    Zo gepiept, niemand vraagt wat en kosten heel laag, vaak doen we dat met vrienden. Vrijwel elke familie heeft een zoon met handjes. Het wat zwaardere werk besteden wij altijd uit aan de zware jongens in de favela hier. Die komen staal vlechten en beton storten. Vraag niet hoe maar het blijft altijd staan!!! En hypotheekvrij hè!
    Ik heb twee hypotheekvrije optrekjes waar ik om heen kan lopen.
    Je moet om je eigen huis heen kunnen lopen!!!

    En wat zie je hier in de steden? Die omhooggevallen middenstand gaan in het beste geval in een rijtjes huis op een condominium wonen en in het slechtste geval 3 hoog achter in zo’n achterlijke woontoren. En maar rennen en verder stilzitten achter de tralies. Zo’n leven is nog duurder dan in dat HOL-land! Hek om de condominium, hek om het huis, tralies voor de ramen… Veel te dure leasebak voor de deur, maximaal rood staan op de credit cards.
    http://www.ibtimes.com/brazil-shows-how-too-much-consumer-debt-can-threaten-economy-723428

    Maar die zogenaamde arme sloebers hebben een goed leven hier. Nauwelijks vaste lasten, een tuin vol eten en echte noaberschap. Ja voor de jonkies onder ons, zoek dat maar eens op.

    Tchau!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: