Eerder deze maand bleek uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) dat de Nederlandse huizenprijzen in het tweede kwartaal van 2012 met 6,3% op jaarbasis waren gedaald. Dit was de sterkste daling sinds het begin van de crisis. Vrijdag 20 juli blijkt uit nieuwe stats van het CBS dat de daling van de huizenprijzen doorzet. In juni 2012 lag de prijs van een Nederlandse koopwoning 4,4% lager in vergelijking met een jaar eerder. Inmiddels zijn de huizenprijzen in Nederland de afgelopen 42 maanden op jaarbasis elke maand nog gedaald.
De prijzen van Nederlandse koopwoningen lagen in juni 2012 ruim 12% onder het niveau van augustus 2008. Toen bereikten de huizenprijzen in Nederland een hoogtepunt. Na de kredietcrisis is de daling ingezet en heeft de politiek, door middel van verschillende maatregelen, geprobeerd om de prijsdaling te stoppen. Deze maatregelen hebben echter alleen op korte termijn wat effect gehad. Dat is duidelijk te zien in de grafiek hierboven. Zoals we al eens eerder hebben geschreven, heeft de politiek voor een ‘huizencrash in slow motion‘ gezorgd. Waar de huizenprijzen in Spanje, Ierland, het Verenigd Konikrijk en Amerika in korte tijd fors daalden, dalen de huizenprijzen in Nederland heel gestaag.
Dat geldt echter niet helemaal voor de provincie Drenthe. Daar daalden de huizenprijzen in juni 2012 met 7,2% op jaarbasis. Dat was tien jaar geleden wel anders. Als we even in de data duiken dan zien we dat de huizenprijzen in Drenthe 10 jaar geleden nog met 7% gestegen op jaarbasis in plaats van dat ze daalden. Tien jaar geleden was het in juni ook feest voor de Zeeuwse huizenbezitters. Toentertijd steeg de waarde van een gemiddeld huis in Zeeland met 13% op jaarbasis. Als we nog 5 jaar verder terug gaan in de tijd, komen we bij nog beter cijfers uit.
In juni 1997, jawel, precies 15 jaar geleden was er een heuse huizenboom gaande. Het kon niet op. In Noord-Holland stegen de huizenprijzen toen nog met 13,7% en de prijs van een gemiddelde woning in Noord Brabant steeg op jaarbasis met 14%. Maar niets kleurde zo groen als de cijfers in 1999. Net voor de millenniumwisseling stegen de huizenprijzen op jaarbasis in sommige Nederlandse provincies met meer dan 25%.
Tijden van weleer. Anno 2012 staan er op de groote huizensite van Nederland bijna 265.000 huizen te koop. Sinds april 2012 staat de prijsindex van de huizenprijzen weer onder de 100, waarbij 100 gelijk staat aan de prijzen van 2005 (in 2000 was het 75,4 en in 1995 rond de 40). De ‘te koop‘ borden zijn niet meer uit het Nederlandse straatbeeld te denken en de gemiddelde tijd dat een huis te koop staat stijgt nog altijd. Op naar maand 43.
En nog steeds is een eigenhuis onbereikbaar voor mensen met een modaal inkomen (macro-econoom Kees de Kort – BNR)
De huizenprijzen moeten nog erg veel zakken eer ze aan een betaalbaar niveau komen en zaken als het aanpakken van de hypotheekrente aftrek doet er uiteindelijk alleen maar goed aan, omdat dit de huizenprijzen dwingen te dalen. Ook brengt dit de huurprijzen omlaag en kunnen uiteindelijk ook de belastingtarieven omlaag omdat er niet meer opgehoest moet worden voor de hypotheekrente aftrek.
En hiermee beperk je ook de schuldniveaus van de huishoudens.
Iets anders wat goed zal zijn is dat je eerst gedwongen wordt om etterlijke tienduizende Euro’s te sparen voordat je een huis kunt kopen. Zo voorkom je een boel hypotheekleed, zoals ze dit in Duitsland doen.
En er is niets tegen huren en er zal gewoon een goed huurstelsel moeten zijn.