Het wordt een beetje eentonig, maar wederom zijn de Nederlandse huizenprijzen gedaald. Inmiddels staan er volgens Funda ruim 243.000 Nederlandse huizen te koop, zo’n 5000 meer in vergelijking met een maand geleden. In mei 2011 lag de prijs van een gemiddelde Nederlandse woning 1,8% lager ten opzichte van een jaar eerder. Dit blijkt uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Door de nieuwe regelgeving van de overheid en het feit dat banken op het gebied van hypotheekverstrekking een stuk voorzichtiger zijn geworden sinds de kredietcrisis, kopen steeds minder starters een huis. Steeds minder starters kunnen zich gewoonweg een koophuis niet veroorloven. Hierdoor daalt de gemiddelde vraag naar woningen, terwijl het aanbod flink stijgt. Gevolg daarvan zijn dalende huizenprijzen. Vanaf februari 2009 is er nog geen maand geweest dat de Nederlandse huizenprijzen zijn gestegen.

Alle soorten huizen werden in mei goedkoper. Vrijstaande woningen daalden met 2,2% het meest in prijs. Een hoekwoning met 0,9% het minst. Met uitzondering van Utrecht en Groningen, daalden in alle provincies de gemiddelde prijs van een woning. Het grootst was de afname in Friesland met 4,4%. In Utrecht en Groningen waren de prijzen respectievelijk 0,5% en 0,3% hoger dan een jaar eerder.

Op maandbasis daalden de verkoopprijzen met 0,3%. Daarmee was de afname even groot als voorgaande maand. In mei wisselden bijna 10.000 bestaande koopwoningen van eigenaar. Daarmee was het aantal verkopen ongeveer even groot als een jaar eerder. Er werden minder appartementen verkocht, maar meer eengezinswoningen. Van deze laatste categorie nam het aantal verkochte vrijstaande woningen met bijna 11% het meest toe.

Het aantal aan starters verkochte woningen lag in dan 2009 maar liefst 28% hoger dan in zowel 2009 als 2010. Deze situatie remt de doorstroming op de woningmarkt en staat enig herstel in de weg. Deze cijfermatige conclusie trekt het Wegwijs Kenniscentrum uit het cijfermatige onderdeel: “Het aantal verkochte woningen per leeftijdscategorie”. In april 2009, het eerste jaar na de kredietcrisis, was het totaal aan woningverkopen ongeveer gelijk aan de woningverkopen per april 2011, 10.073 (2009) om 10.068 (2011). Het aantal woningtransacties bij de groep starters lag in 2009 echter 28% hoger dan nu in 2011, 2.173 versus 1.692.

Het aantal verkopen aan starters in april 2009 (2.173) en april 2010 (2.146) waren nog praktisch gelijk. De problemen bij de startende woningkoper zijn dus daarna ontstaan. De kans is groot dat door de aanhoudende daling van de huizenprijzen starters nog voorzichtiger worden met het aankopen van een huis.

 

8 reacties

  1. En het einde nog lang niet in zicht.
    Nu ruim 8% daling in prijs in twee jaar
    Einde dit jaar, begin volgend jaar staan we op 10% en zullen ben ik bang volgend jaar eindigen rond de 25 tot 30% daling.
    Depressie.

  2. je kan beter geen huis kopen op dit moment laat eerst maar uitbodemen anders zit je met een restschuld en dat zeggen die bank criminelen je niet dan verkopen ze geen huis meer.

  3. Nico
    Vraag mij af of banken nog huizen willen verkopen aan mensen zonder topinkomens -want daar lopen ze ook op de langere termijn geen of weinig risico- Het onderpand wat zij krijgen -de woning- daalt nl in warde en blijft in waarde dalen.
    DE reden dat de woningmarkt op slot zit, naar de absurt hoge prijzen

  4. Sinds ik het fenomeen Generatiehypotheek ging begrijpen, wist ik eindelijk zeker dat het voor mij niet meer verstandig was om een huis te gaan kopen. Ik ben toen is gaan zoeken naar een blog met gelijkgestemden en ik kwam uit bij:

    http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/

    Ik lees al een paar jaartjes met ze mee en ik ben er een hoop wijzer van geworden.

    Veel leesplezier 8)

  5. De lucht loopt er langzaam uit Ronfin. In Amerika en Engeland zag je in één keer een klap van 30-40% en daar lijkt het nu te stabiliseren. Nederland heeft nog een lange weg te gaan. Helemaal als de HRA zal worden afgeschaft. Dan krijgen wij ook een 30% duik naar beneden. Het zit inderdaad op slot, omdat een huis gewoon nog ontzettend duur is! De markt, de banken en de burgers hebben deze situatie zelf gecreëerd.

  6. @carine De systeembanken laten ze niet omvallen en je krijgt er ook nog een paar procent rente. Je hebt een grote kans dat je geld minder waard wordt als je nu stenen koopt. Voor mensen die al een huis hebben is het anders, die paar procent die er nu vanaf gaat is niets met de stijging die al is geweest. Maar nu een huis kopen is geld inleveren.

  7. Dré
    Met die lucht zit het wel goed.
    In de UK en USA lijkt het nu te stabiliseren?
    Op welke planeet leef jij?
    Laten we afspreken over drie maanden te evalueren, als je durft..

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: