De Nederlandse huizenprijzen daalden in maart opnieuw. Deze keer werd een gemiddelde koopwoning 1,1% goedkoper in vergelijking met een jaar geleden. Alle soorten Nederlandse woningen waren in maart goedkoper dan een jaar eerder. Vrijstaande woningen daalden met 2,7% het meest in prijs, tussenwoningen met 0,2% het minst. Dit blijkt uit de cijfers van het CBS en het Kadaster
Hieronder een video waarin Hugo Priemus uitlegt dat het beleid de oorzaak is van het falen op de Nederlandse woningmarkt. De woningmarkt moet volgens hem afkicken van alle steunmaatregelen om zo weer gezond te worden. Video via MeJudice.
In alle provincies daalden de prijzen, met uitzondering van Limburg. Het grootst was de prijsdaling in Drenthe met 2,6%, gevolgd door Noord-Brabant met 2,5%. In Limburg steeg de prijs van een gemiddeld huis met 1,4%. De prijsdaling van de Nederlandse huizen is in maart kleiner dan in februari. Toen daalden de verkoopprijzen nog met 1,5% op jaarbasis. Op maandbasis was er een (heel) klein lichtpuntje. Tenopzichte van de voorgaande maand steeg een gemiddelde koopwoning met 0,2%. Het is voor het eerst in zeven maanden dat de Nederlandse huizenprijzen op maandbasis stijgen.
In maart wisselden ruim 10.000 bestaande woningen van eigenaar. Dat is ruim 6% minder dan in maart 2010. In de eerste twee maanden van 2011 was het aantal transacties juist hoger dan in 2010. In totaal lag het aantal transacties in het eerste kwartaal van 2011 ruim 2% hoger dan in het eerste kwartaal van 2010.
Ah, dus de bubbel is maar 20% opgeblazen 🙂 Yeah right. De correctie gaat komen door het klappen van de schuldenbubbel, niet door beleidswijziging.
oh ja cijfers van het CBS, zeker te vertrouwen…
Maar 20%??? In Duitsland zijn de huizenprijzen 50% lager en daar moet je al 20000 a 30000 euro’s gespaard hebben, voordat je een hypotheek krijgt.
Dit betekent dat NL naast een bubbel ook te maken heeft met een woningschaarste, wat de prijzen nog eens verder opdrijft en alleen met fikse subsidies kan de financiele onderlaag in de samenleving nog wonen. (Wat aan de andere kant ook weer de prijzen opdrijft…) Het feit dat de duurdere koophuizen in prijzen dalen betekent dat de druk op de goedkopere deel van de woningmarkt inclusief de sociale huursector alleen maar toe zal nemen. Mensen zullen toch moeten wonen.
En het is wachten tot het klappen van de volgende schuldenbubbel; immers Nederlanders staan met hun **** vol schuld en sommige hypotheken zijn aanzienlijk hoger dan de waarde van het huis en dit kan tot een boel financiele problemen leiden.
Dus ik denk dat er veel NL banken in problemen gaan komen met het klappen van de tweede schuldenbubbel, de prijzen snel gaan dalen en de overheid geen middelen meer heeft om de crisis te bestrijden.
M.a.w. Sinds 2008 is er niets opgelost, behalve dat schulden van banken naar de belastingbetaler is gegaan en geld met grote voorraden uit het niets is gecreerd en dit gaat waarschijnlijk binnen een paar jaar goed fout.
Dus ik zie niet hoe een geleidelijke aanpak tot 2040 in de huizenmarkt vormgegeven kan worden.
Inderdaad S7P, ik denk alleen niet dat het nog een paar jaar gaat duren. Met de dollar index op 74 en griekenland in problemen.
Ik sluit me verder helemaal bij je verhaal aan. Banken gaan drievoudig geraakt worden:
De run op grondstoffen en edelmetalen zal geld wegtrekken bij de banken, een langzame bankrun zeg maar. Landen zullen omvallen waardoor banken moeten afwaarderen. Vervolgens zullen de huizenmarkten klappen krijgen, wat de banken nogmaals raakt.
Een triple whammy burger voor de banken die op een gegeven moment niet meer gered kunnen worden met monopoly geld.
En dan hebben we domino d day voor de banken.
maar peetar, de banken hebben de overheid en de burger aan de ketting liggen, dus de gewone burger wordt het slachtoffer.
@5 Uiteindelijk wel, want die kunnen ook niets zonder de banken en de overheden. Toch moet het een keer gaan gebeuren, iedereen weet eigenlijk dat het een keer helemaal mis zal gaan, maar niemand weet precies wanneer. Het zal een fikse herhaling van eind 2008 worden, of misschien nog wel ergers.
ik denk nen vrees veel en veel erger dan in 2008