De hyperinflatie in Venezuela loopt steeds verder uit de hand. Uit recente cijfers blijkt dat het inflatiepercentage inmiddels ruim boven de 20.000% uitkomt. Onderstaande grafiek via ZeroHedge. In 2017 lag het hyperinflatiepercentage nog op 1600%. Een onomkeerbare trend is ingezet. Volgens de VN zijn tussen 2015 en 2017 al ruim 1 miljoen Venezolanen het land ontvlucht. Niet zo gek als de waarde van je geld elke dag, of zelfs elk uur in waarde blijft afnemen.

venezuela hyperinflatie

1 euro is inmiddels 1 miljoen Bolivar waard

De Venezolaanse Bolivar is al geruime tijd in vrije val. De waarde van 1 euro in Bolivars is inmiddels door de grens van 1 miljoen gebroken. Volgens Dolartoday.com is 1 euro nu 1.002.165 bolivar waard. Voor één dollar koop je nu ongeveer 855.000 bolivar. De waarde van de Venezolaanse valuta daalt zo snel, dat de prijzen in Venzuela op dit tempo elke 17 dagen verdubbelen.

Maduro wint verkiezingen maar heeft grote problemen

Maduro heeft, ondanks de penibele situatie in zijn land, deze week de verkiezingen gewonnen. De herverkiezing van de Venezolaanse president is discutabel. Hij kreeg 67,7% van de stemmen, maar de verkiezingen zouden gemanipuleerd zijn. Amerika heeft al aangekondigd economische en diplomatieke maatregelen te nemen. De hele wereld is het er wel over eens dat het geen vrije en onafhankelijke verkiezingen zijn geweest in Venezuela.

Drie nullen eraf

Door de enorme geldontwaarding moet Maduro maatregelen nemen. Maduro liet weten dat er vanaf 4 juni drie nullen van de bankbiljetten zullen worden gehaald. Volgens Maduro zelf zal dit geen effect hebben op de waarde van de bolivar, maar dat is natuurlijk wishful thinking. Eind 2017 werd nog een nieuw bankbiljet van 100.000 Bolivar geïntroduceerd. De hoogste Venezolaanse coupure was toentertijd nog ruim 2 dollar waard, maar inmiddels is de waarde gedecimeerd. Vaak blijkt het schrappen van nullen op bankbiljetten een noodgreep. In 2008 schrapte Zimbabwe maar liefst 10 nullen, maar dat bleek ook niets te helpen.

Oorzaken van de crisis in Venezuela

De oorzaak van de hyperinflatie in Venezulea en de val van de Bolivar is onder andere onderzocht door het International Monetair Fonds (IMF). Zijn schreven twee jaar geleden al een rapport genaamd: ‘Inflation and the Black Market Exchange Rate in a RepressedMarket: A Model of Venezuela‘. Dit 52-pagina tellende document is hier (PDF alert) te vinden. Kort en bondig, dwe situatie komt door o.a. het ingewikkelde wisselkoersbeleid en de val van de olieprijs.

Venezuela wil schulden laten kwijtschelden

De socialistische regering van Venezuela heeft de afgelopen jaren geprobeerd om voor arme burgers het leven beter te maken, maar dat is niet gelukt. Het land heeft te maken met steeds grotere voedseltekorten en de staatsschuld van Venezuela is enorm toegenomen. De rente op die staatsschuld was lange tijd goed te betalen door de inkomsten uit de olie-export, echter toen de prijs van olie in rap tempo daalde was de situatie niet meer houdbaar. Nu wil het land zelfs de staatsschulden laten kwijtschelden. Het land kan amper nog kapitaal ophalen in de markt, vanwege haar erbarmelijke financiële situatie. Om toch het hoofd boven water te houden werd en wordt er geld gedrukt, héél veel geld. En daar merken ze nu alle gevolgen van.

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: