Huizenkopers komen volgend jaar nog moeilijker aan een hypotheek. Ze kunnen vanaf 1 januari 2012 minder lenen en dat heeft grote gevolgen voor de huizenprijzen, met name in Amsterdam. Het Nibud zal adviseren dat Nederlanders in 2012 minder mogen lenen voor een hypotheek. Kenners verwachten een daling van gemiddeld zo’n vier tot vijf procent.

Hypotheekverstrekkers zijn verplicht de adviezen van het Nibud te volgen bij het vaststellen van de maximale hypotheek. Slechts in uitzonderingsgevallen mogen ze hiervan afwijken. Het instituut maakt eind dit jaar de nieuwe hypotheeknormen bekend: welk percentage van hun inkomen mogen Nederlanders aan hypotheekrente en -aflossing besteden. Nu al verwacht het Nibud tot een verlaging over te gaan, bevestigt de  woordvoerder. Reden hiervoor is de slinkende koopkracht in Nederland vanwege de bezuinigingen. Alleen minder bezuinigingen van de regering kan een verlaging voorkomen,  maar dat acht het Nibud niet waarschijnlijk. Lees verder op de website van Het Parool.

5 reacties

  1. Het land wordt systematisch kapot gemaakt en het bestuur verstopt zich achter allerhande stichtingen en clubjes. Ik kan niet wachten tot het geheel in elkaar stort en complete anarchie daar is. Geef het volk brood en spelen en je kunt er alles mee doen.

  2. Heerlijk korte termijn denken een zin uit het stukje:
    ‘Reden hiervoor is de slinkende koopkracht in Nederland vanwege de bezuinigingen. Alleen minder bezuinigingen van de regering kan een verlaging voorkomen’
    Volgens meniggeen moeten we meer schulden maken want dan komt er meer koopkracht…..dat soort figuren moet Nederland nou besturen?

  3. Dit is juist heel goed nieuws, we moeten naar een systeem als Duitsland heeft toe werken. Een percentage van het hypotheekbedrag zelf meebrengen bij de aankoop en een lager hypotheekbedrag. Maar dan moet de overdrachtsbelasting wel komen te vervallen en een hypotheekrente aftrek afbouw plan is nodig.

    De prijzen zullen verder dalen en dat is goed, maar wanneer komt de politiek nou een keer met een totaal plan. Je ziet dat ze op elk terrein alleen maar losse regeltjes aanpassen terwijl een langere termijn visie nodig is.

    Ik sluit me verder bij Polderman aan, we zijn inmiddels meer gebaat bij een reset van het financiele systeem en totale anarchie.

    Schoon schip maken.

  4. @Flluminis Het is een denkfout, dat ben ik met je eens, maar het is een feit dat de groei, de koopkracht, de economie draait op schulden, of we dat nu leuk vinden of niet. Het afbouwen zal jaren en jaren gaan duren en gaat gepaard met krimp of nulgroei. Of het hele systeem moet in één klap veranderen door een nieuwe crisis, dan gaan de huizenprijzen zo -20/-30% en kunnen starters ook ooit weer een betaalbaar huisje kopen.

  5. Dre ziet het goed in het tweede deel van zijn verhaal, het hele systeem gaat door een nieuwe crisis ineen storten en huizenprijzen zullen 30% dalen; hopen dat je werk blijf houden. Politiek zal pas in beweging komen met echt goede maatregelen als het te laat is, tot die tijd verhinderen al de partijbelangen dat de juiste dingen gedaan worden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: