Ondanks hoge verwachtingen van het tegendeel, blijft Zuid-Korea toch bij haar negatieve houding tegenover ICO’s, crypto-beursgangen. Ze waren verboden en blijven verboden. Onverwacht en een tegenslag voor de cryptosector. Maar een heel ander paar mouwen is wat sinds enige tijd in de States gebeurt, naar verluid. ‘Honderden’ projecten voor ICO’s zien hun plannen gedwarsboomd door de Amerikaanse wetgever. Zouden zonder te weten wetgeving overtreden hebben, die ze niet kennen. Sterker nog: ze durven er slechts anoniem over spreken! Wat is er hier aan de hand?
Wetgeving: onduidelijkheid troef
Cointelegraph.com noemt het ‘regulatory ambiguity’ of dubbelzinnigheid in wetgeving. En zelfs een ‘crackdown’, wat hardhandig optreden betekent en meestal gebruikt wordt in de context van misdrijven of misdaden. Het is een rapport van 10 oktober 2018 vanwege Yahoo Finance en Decrypt Media dat de vreemde situatie naar buiten brengt. Het zou gaan om honderden crypto en blockchain startups die token sales deden. Waarbij ze (zonder te beseffen) effectenwetgeving overtreden hebben ‘despite their endeavors to comply with regulations.’ Een wetgeving die ze niet kennen.
Under pressure
Tientallen startups hebben toegegeven aan sterke druk vanwege de SEC, de Beurscommissie, om geld terug te geven aan hun investeerders. En boetes te betalen ook nog. Waarbij diezelfde SEC verboden heeft om over dit alles te spreken. Het lijkt wel een roman van Kafka, een die zich afspeelt in de huidige moderne Verenigde Staten. “Everybody’s holding their breath,” aldus een anonieme advocaat. En wacht, vraagt, verzoekt dringend om duidelijke regels en wetten. Wel is het zo dat van de ICO’s die in 2017 werden aangeboden, volgens onderzoek meer dan 80 procent een vorm van oplichting was. Mogelijk is de SEC overijverig geworden en wil ze investeerders beschermen aldus? Scheert zij iedere nieuwe ICO over dezelfde superstrenge kam?