De centrale bank van IJsland, Sedlabanki, heeft de renstestand met 100 basispunten naar beneden bijgesteld tot 7%. Het is de 11e keer dat de centrale bank de rente verlaagt sinds het Noord-Europese land een noodlening moest krijgen van het internationaal Monetair Fonds. Toen piekte de rente nog op 18%. Eind 2008 crashte het financieel systeem van het land, als gevolg van het ter ziele gaan van het Amerikaanse Lehman Brothers. ’s Lands drie grootste banken – Kaupthing, Glitnir en Landsbanki – gingen failliet, en trokken heel IJsland met zich mee.
Als gevolg van het ineenstorten van het banksysteem verloor de nationale munteenheid, de kroon, twee derde van zijn waarde. De inflatie steeg naar 20% en een recordaantal mensen verloor zijn baan. Om de munteenheid te ondersteunen en de inflatie terug te dringen, piekte de rente op 18%. Lenen werd zo de facto te duur, waarop het IMF en enkele Scandinavische landen IJsland een financiële reddingsboei van ruim 4 miljard euro toewierpen.
De elfde renteverlaging in nog geen twee jaar tijd, geeft aan dat het ondertussen aan de beterhand is met de IJslandse economie. ‘We hebben genoeg indicaties dat de bodem achter ons ligt’, zo verwoordt gouverneur van de centrale bank Mar Gudmundsson het. De kroon noteert ondertussen 22% boven zijn dieptepunt, terwijl de inflatie vorige maand 0,9% zakte tot 4,8%. De economie zou dit jaar nog wel 2,6% krimpen, maar in 2011 naar groei terugkeren, zo schat de centrale bank.
Analisten reageren ietwat verbaasd op de grootte van de renteknip, maar denken niet dat dit het einde is van de versoepelingsperiode. ‘Ik geloof dat op het einde van het jaar de rente op 6% zal liggen’, zegt een analist aan persagentschap Bloomberg.
Via: De Tijd