Naar aanleiding van enkele interessante discussies, zowel hier op Biflatie.nl als op feestjes, verzand ik soms wel eens in moeilijke situaties. Ik kom er dan niet meer uit. Nu is de discussie voor sommigen van jullie vast gesneden koek, maar ik vind het moeilijk. Vandaar dat ik hier mijn licht erover laat schijnen en dan mogen jullie losgaan in de comments. Het gaat over het vraagstuk van de aard van ons systeem. Wat is het voor systeem waar wij precies in leven?
Een gecontroleerd systeem
Voordat je kan vertellen wat het is, is het volgens mij belangrijk om bewust te zijn van het feit dat we in een door mensen bedacht, ontwikkeld en gecontroleerd systeem van instituten leven. Met wetten, regels en zogenaamde opgelegde normen en waarden om ons binnen de grenzen te houden. Zowel qua gedrag als gedachten. Met de media als grenzenbepalend middel om ons denken te sturen en in mijn ogen te beperken. Voor sommige mensen was dit overbodige informatie, maar voor sommigen misschien ook niet.
In wat voor systeem leven wij nu?
De discussie draait vaak om het volgende: leven wij in een socialistisch systeem, een kapitalistisch systeem, of toch in een systeem met een neoliberale manier van denken? Of is het van dit alles een beetje? Is communisme nu echt zo anders dan kapitalisme? Het draait uiteindelijk om één ding: macht. En macht wordt onder andere verkregen door geld. Of is deze gedachte te zwart/wit? De eerder genoemde discussies gaan hier vaak over en om de vraag te beantwoorden in welk systeem wij tegenwoordig leven verzanden we vaak in een wapenstilstand.
Verschillende systemen
Socialisme: draait om gelijkheid en het belang van het collectief. Zo weinig mogelijk verschil tussen arm en rijk, oftewel het einde van de klassenmaatschappij waar de macht bij het collectief ligt door middel van arbeiderszelfbestuur.
Liberalisme: draait om zoveel mogelijk vrijheid voor de burger binnen het idee dat de overheid alleen de taken heeft om grote projecten te regelen zoals het leger en de openbare werkzaamheden. Scheiding tussen kerk en staat en een vrije markt waarin de overheid terughoudend is. Vrijheid, zolang het de ander niet in zijn vrijheid beperkt.
Kapitalisme: Enkele speerpunten zijn de vrije markt, winstmaximalisatie en een zo groot mogelijke individuele vrijheid. Een quote via Wikipedia: “De politieke filosofie van het libertarisme ziet het kapitalisme als het logische gevolg van vrijheid. De vrije markt, ofwel het kapitalisme, is volgens deze visie een systeem waarin alle relaties tussen mensen (zoals die tussen werkgever en werknemer; koper en verkoper) vrijwillig zijn. Kapitalisme bevordert daarmee het ideaal van menselijke vrijheid. De oorspronkelijke betekenis in de 19de eeuw verwees naar een politiek en economisch systeem waarbij het kapitaal eigendom is van enkelen.“
Banken blijven buiten schot
Bovenstaande begrippen zijn kort samengevat toch wel vaak de pijlers van de discussies omtrent het soort systeem waar wij in leven. Maar wat het antwoord nou precies is? Als je wat verder kijkt dan deze bovenstaande punten, dan moet je ook nog een andere macht erkennen. Dit punt mis ik vaak in de discussie. Het zijn de banken. En al die andere instanties die daar zo omheen hangen: het IMF, Worldbank, BIS, JPMorgan en Rothschild Banking. Deze partijen hebben uiteindelijk toch veel meer invloed op de maatschappij dan een politieke partij of stroming? Sterker nog, vaak lijkt het erop dat deze instituten een paar kruimels brood naar de maatschappij strooien waarover al die politici en burgers dan mogen debatteren en discussiëren. Over één onderwerp gaat het (bijna) nooit: de banken zelf. En de macht die ze hebben.
De buitenste ring
Uiteindelijk is het voor mij niet van belang, ik zie het zo: de cirkel waarin wij leven bestaat uit enkele ringen. De buitenste ring, welke nooit veranderd en in de schaduw wordt gehouden, bevat het monetaire systeem met geld als belangrijkste machtsmiddel. Hoe kleiner de ringen, hoe minder macht het heeft op de mens maar waarover wel weer meer gepraat en gedacht wordt. Denk aan politiek, maar ook over andere onderwerpen waar de media over praat, schrijft of discussieert.
Democratie is niet mogelijk
Momenteel ben ik het nieuwe boek van Willem Middelkoop aan het lezen en waar ik me nog het meeste over verbaas, is over hoe vaak ik nog verbaasd ben. Het onderzoek en de uitleg over de manipulatie en bedrog van banken en de invloed dat dit heeft op onze samenleving… Het is niet uit te leggen hoe onbeschoft en respectloos deze instituties ons behandelen en hoe dit toch zo buiten schot blijft. Socialisme of kapitalisme, het zal me uiteindelijk een zorg zijn. Deze stromingen en gedachten bestaan zodat ze ons een idee van democratie en vrijheid kunnen geven, maar in mijn optiek is democratie in dit monetair systeem niet mogelijk.
In wat voor systeem leven wij , deze vraag heeft u zelf al beantwoord in de laatste alinea’s , namelijk de macht van het ( groot ) kapitaal.
Willem Middelkoop is daar in zijn eerste boek ook al duidelijk in geweest ( Als de Dollar valt ) .
De foute regering die nu regeert VVD & PVDA zijn bezeten van dezelfde macht vandaar dat zij uitdrukkingloos of schaamteloos zoals u wilt de banken en hun vrienden buiten schot houden en de pijn leggen bij de burgers om in een goed voetlicht te staan voor eventuele baantjes die te behalen zijn op top niveau van de bancaire wereld .
De heer Gerrit Zalm VVD prominent is hier een mooi voorbeeld van en een Wim Kok of een Wouter Bos alle ook minister van financiën geweest hebben de macht van het grote geld omarmd .
VVD en de PVDA rest alleen nog maar kiezersbedrog , hun idealen van voor de verkiezingen gaan in rook op en smelten samen als een giftige slang die de afgrond zal luiden voor vele zwakkere onder ons in deze verrotte maatschappij.
We leven in het systeem van economische groei. Als moet in een verdienmodel gegoten worden. Wellicht komt dit omdat dit de wens of wil is van banken en multinationals.
Wat mij opvalt is dat banken overal ter wereld de grootste en duurste panden hebben in elke binnenstad.
Zij kunnen een bedrijfstak maken of breken. Zij kunnen een land en maatschappij maken en breken.
Het wordt wat dat betreft dat we echt eens gaan praten in de 2e kamer dat de maakbare samenleving gecreeerd kan worden mits je de geldprinter hiervoor gaat inzetten.
Met op de juiste manier inzetten van de geldprinter kun je:
– kwaliteitsvlees produceren met weinig co2 uitstoot, ammoniak etc.
– kun je kwalitatief hele goede huizen bouwen voor een redelijke prijs en deze redelijke prijs garanderen.
– autoos produceren die veel minder belastend zijn voor het milieu.
een nadeeltje is dat banken tegenwoordig ook internationaal opereren. (Hier hebben we de nadelige gevolgen van ondervonden in 2008. Het bleek dat Fortis, ABN, ING en de rabobank hypotheekleningen van amerikanen op de bankbalans hadden staan waar geen rente en aflossing over werd betaald en waarvan de lening uiteindelijk niet meer werd afgelost.)
Kwalitatieve inzet van de geldprinter zou dan ook een onderwerp moeten zijn op de europese agenda. Of je zou als land moeten zeggen dat banken die de kwantitatieve geldprinter inzetten geen voet aan de grond krijgen in een land.
De 2e kamer kan aan de DNB de kwalitatieve wetten opleggen die de DNB moet uitvoeren. Kwalitatieve wetten aangaande kwalitatieve geldproductie.
Ofwel een varkensboer krijgt pas een lening als die kwalitatief varkensvlees gaat produceren die het beste zijn voor natuur, arbeid en kapitaal.
Het is bijzonder opvallend dat politici over alle onderwerpen een mening hebben bevalve over het bankensysteem en kwalitatieve geldproductie.
De enige politicus in mijn leven die ik hier over gehoord heb, moest de politiek verlaten omdat ze als ietwat overemotioneel werd bevonden.
(resp. agnes kant)
@1 ik zou echt die middelkoop eens met een korrel zout gaan nemen. Hij a) hangt doemverhalen op over de economie, en b) handelt in goud. Daar is helemaal niks objectiefs aan te ontdekken. Typisch geval van iemand die over 10 jaar roept dat ie ‘met de kennis van nu iets anders had gedaan.’
Plus: Middelkoop met zn goudstaafjes heeft volslagen maling aan Jan Modaal. Hi is gewoon een goudboer die zn sh*t aan goedgelovigen kwijt probeert te raken.
Verder: Helemaal niemand weet in wat voor systeem wij leven. Wrsch geen systeem. Iedereen doet en ouwehoert maar wat. En er is geen econoom op deze wereld die weet hoe de economie werkt. Dus het antwoord dat het dichtst bij de waarheid in de buurt komt is:
TOTAL CHAOS…
Mijn visie, meneer Teun, met dank voor je persoonlijke bijdrage, is deze. Dat we uberhaupt in een systeem leven is het probleem. Systemen worden uitgebuit, niet meteen, maar gedurende haar bestaan zullen individuen elk ‘systeem’ uitbuiten, of het nu kapitalistisch is, communistisch, whatever.
Ik houd niet van systemen, die bepalen teveel wat goed voor haar is, wat goed is voor het systeem (lees: voor haar primaire belanghebbenden).
Denk daar maar eens over na.
Daarom pleit ik ook voor een meer-systemen samenleving: de basis economie en een kapitalistische ’tegenpool’ om excessen en ‘buitensporig’ belang te neutraliseren.
Oh ja, het huidige systeem. Een oligargisch, centraal bestuurd wangedrocht van zichzelf achterhalende valse beloften.
Ik denk als ondernemer er wel eens aan om de hele boel te laten en niet meer mee te doen aan het spel.
Ik stop met betalen van enige belasting, ik stop met de bank en het liefst, en het mooist zou zijn als ik ook mijn vermogen zou vernietigen want waar doe ik het allemaal voor wat waardeloze vodjes papier waar ik s’nachts van wakker lig.
Gewoon verbranden al die troep (geld) en alleen zorgen dat ik morgen wat te eten heb. Ik stop er gewoon mee, ik laat me niet meer gebruiken en uitmelken !!!
Dave krijgt hier steeds de minnetjes, nochtans is er niets mis om zijn mening als hij onze goedgelovigen biflaten meedeelt dat de tptb het spel naar hyperinflatie(voor jan modaal !!!) speelt. Ik zou U willen vragen u hierdoor niet te laten ontmoedigen… en verder uw reacties te spuien. Aanhangers van deflationisme (U allemaal dus met uitzondering van …) hebben natuurlijk overschot van gelijk, in theorie althans, maar u vergeet dat het elite-profitariaat dat wat u wenst nooit zal laten gebeuren. Dave waarschuwt u telkenmale hiervoor!!!! Ook ik behoor tot het kamp van deflationisme (jullie dus) maar respect voor deze roepende in de woestijn….
@6
Zelf zou ik ook me het liefst onttrekken aan dit systeem van : fiatgeld, hebzucht, meer als een ander en het individualisme.
Toch waanzin als je ziet hoe mensen rennen voor geld, gedachte rijkdom en andere wortels (wortel-ezel verhaal) die er verzonnen en voorgehouden worden.
Zelf voel ik me hierdoor wel eens alleen in mijn opvatting hierover in mijn familie/vriendenkring .. (biflatie laat me zien dat ik niet de enige ben 😉
Vraag ook deze mensen wel eens … wat jaag je nu na ?
Geld … weet je wel wat geld is …, waar het vandaan komt, hoe het gemaakt wordt (ingetypt) .. ? Een nog nieuwere auto ?
Een nog stressvoller baan met nog meer nieuwe wortels .. en hierdoor nog minder je kroost zien opgroeien …
Een vreemde blik krijg je hierna van de persoon voor je ….
Deze gedachtevorm zie ik zelf onderhand als oud economisch denken … totaal gebrainwasht en alles als zoete koek slikken.
Najagen wat je niet kan krijgen ..
Zelf denk ik dat de hebzucht het huidige systeem op den duur zal opblazen … wanneer ?
Na een plof zal er pas een ander systeem mogelijk zijn… maar welke …?
@7 ik ga voor een stabiel monetair stelsel met een munt die waarde behoudt, op een goudstandaard. Niet DE standaard, er zijn vele opties. Een deflationair scenario is onwenselijk, de wereld debt/gdp verhouding ligt rond 300%. Ook mijn respect voor mensen die tegen de stroom inroeien maar ik kan mij meestal niet vinden in de inhoud van dave’s reacties. Hoewel we hetzelfde doel hebben min of meer, en da’s dan wel weer leuk.
Zoals al eerder hier aangegeven. De oplossing ligt in samenwerking. Een toelichting…
De mens is van nature een dier met een grote intelligentie.
Welk systeem we hebben, het maakt voor het resultaat niet veel uit. Er is vanuit een dierlijk instinct een bruikbaar systeem ontwikkeld. Probleem is echter dat de mens vanuit zijn natuurlijke overlevingsdrift kiest voor zichzelf en niet voor het belang van de groep. Als wij al onze intelligentie zouden gebruiken en meer als groep zouden samenwerken waarbij het groepsbelang voorop staat, dan is er een redelijke kans dat er een van de genoemde systemen een kans van slagen heeft. De beoogde samenwerking is echter zeer onwaarschijnlijk.
Systemen worden namelijk dwingend opgelegd aan de burgers. Er is geen keuze. In elk systeem zijn goede en slechte eigenschappen. De kunst is dus om uit alle systemen het beste te gebruiken. Met onze intelligentie en op basis van de geschiedenis zijn we in staat om deze te benoemen en het huidige systeem te veranderen. Punt is wel dat er nu mensen zijn die veel voordeel hebben aan de huidige situatie en die er niet aan denken om hun privileges op te geven. Het wordt dus of Revolutie of …… wachten tot het systeem klapt.
Ik kies voor het eerste omdat het tweede me ook geen pretje lijkt,
Arie Mulder
Het systeem waarin wij leven is een op geld gebaseerde economie. Geld waarvoor nog eens geldt dat het onvoldoende wordt afgedekt door edele metalen, omdat banken fractioneel bankieren. Een op geld gebaseerde economie kijkt naar winst en is in de basis corrupt, want geld is in de basis corrupt. Een economie die geen rekening houdt met wat de aarde kan bieden, maar gewoonweg roofbouw pleegt op haar grondstoffen.
Daarnaast geldt dat de huidige economie in handen is van een kleine groep grote bedrijven die wereldwijd de dienst uitmaken. En het merendeel van het geld (bezit) is eveneens in handen van een kleine groep particulieren die uiteindelijk aan alle touwtjes trekken.
Jaques Fresno is al decennia lang een voorvechter van een op grondstoffen gebaseerde economie, waarbij het uitgangspunt is wat onze aarde kan leveren zonder roofbouw te plegen. Daarnaast is hij een voorstander van technische oplossingen in plaats van politieke.
Marcel
“The Gold War” by Jim Willie :
Yes, THE Jim Willie … bitchez …
http://www.silverdoctors.com/jim-willie-immutable-gold-laws/
Broodje kwootje :
******************************************
” The new important part of the Gold War comes with the Allocated Gold Account scandal which will dwarf the LIBOR and MFGlobal scandals.”
&
” (…) the combination of ZIRP & QE lead to capital destruction and systemic breakdown. Observe the fast falling Money Velocity while money supply grows at a staggering pace.”
&
” With Gold goes the geopolitical power. As huge amounts of Gold are shipped Eastward, with huge tonnage leaving London for points East like China, so goes the important shift in geopolitical power. A Paradigm Shift is in progress, at work.”
” The central bank franchise system is broken. The global monetary system is broken. The big Western banks are broken. The financial markets are broken. The safe savings vehicles are broken. The all-important confidence factor to support fiat paper currencies is fast vanishing. The arrival of the Gold Standard as the solution is being slowly manifested in the form of a gold-core trade settlement system, which will drive a global Gold Standard. The new system will dictate bank reserves practices, and render the USTBond as a rejected toxic paper relic. It should arrive early in 2013. In the process, the Western nations will become impoverished, as they desperately cling to the failed system. Anger will rise. Disorder will prevail. The USDollars inside the United States will be trapped, then devalued as the public watches in shock. The power will shift East inevitably, with the shipment of Gold. A new era will begin.”
******************************************
Samengevat : [u]niet[/u] te versmaden kost !
-edit- Reactie verwijderd / Off topic
-edit Reactie verwijderd / Off topic
gek zijn over het huidige is misschien wel slim in het echte?
Lees nou maar.
http://loveforlife.com.au/files/7743129-ANASTASIA-Vladimir-Megre.pdf
Echt. Lees t. Helemaal. Wanneer je klaar bent zul je madTM zijn.
Google het niet.. dat is gekleurd…lees het. En laat los wat je geleerd bent.
Er is namelijk geen lepel…
http://www.youtube.com/watch?v=uAXtO5dMqEI
-Edit- Reactie verwijderd
Bomen groeiden 30 jaar lang tot in de hemel. Aangezien ze de hemel nu bereikt hebben beginnen ze om te buigen. Maar daar willen wij niets van horen. Ook wij burgers hebben dankbaar gebruik gemaakt van dit systeem waarin veel mocht en kon. Nu dient de denkwijze te veranderen en daarvoor zullen nieuwe leiders op moeten staan. Ik had de hoop dat er na 2008 rigoureuze maatregelen genomen zouden worden maar helaas. Het gros van de kopstukken zit nog op zijn/haar plaats, druk bezig met oplossingen te verzinnen van de gevolgen van de financiële crisis . Ik hoor steeds dat de banken op de goede weg zijn maar ik hoor dit iets te vaak. (van diezelfde kopstukken). En daarom wacht ik maar weer eens op een nieuwe financiële crisis want blijkbaar was die uit 2008 nog lang niet erg genoeg
Telkens wanneer ik het hier over de illuminatie heb, wordt het weer verwijderd. Is dit soms een verboden onderwep om over te spreken?
Ik vind Dave wat kort door de bocht met zijn opmerking hier.
Die goudstaafjes van Willem Middelkoop bevallen de heer Middelkoop denk ik goed en dat zal voorlopig wel zo blijven.
Dit kapitalistische systeem loopt momenteel een flinke deuk op. En door foutief handelen van de CB’s en onze edelgestrenge heren in Den Haag alsmede die in het buitenland zie ik niet snel verandering komen in het huidige beleid EN dus ook niet in de fundamentals voor de koersen van de edelmetalen.
Waar ik wel in mee zou kunnen gaan is de mogelijke, hetzij minieme kans op confiscatie door de overheid van goud. Daar kan hij een punt hebben.
Ergo, het huidige beleid zal doorgaan omdat de elite dit wil. En of dit nou illuminatie zijn of de HEMA-rookworsten, zal me een bal gehakt zijn, we/ze gaan door tot het helemaal kapot is.
De angst regeert. Angst voor de gevolgen van het ineenstorten van de huidige wereldeconomie en het financiële stelsel. Eén van de vorige reacties repte al over de zon die elke dag weer opkomt. Het huidige systeem is gebakken lucht. Maar wel zo gebakken dat het welbevinden van menigeen daarvan afhankelijk is gemaakt. Tsja, die lepel bestaat echt niet!
Soms is het aandoenlijk om te zien dat er mensen zijn die echt denken dat het tussen je oren zit. Als we maar weer positief gaan denken zal het probleem snel opgelost zijn, is het idee bij dergelijke gelukzalige.
Daar kun je nog zoveel data bijslepen, het oogt negatief en bevalt daarom niet dus wil die club positivo`s er niet eens naar kijken.
Vandaag kwam ik weer zo`n artikel tegen waar menigeen toch de stuipen van zal krijgen:
http://www.edelmetaal-info.nl/2012/12/kondratieff-super-bubbel/
De boer ploegt voort en het resultaat ligt achter hem.
[quote]IN WAT VOOR SYSTEEM LEVEN WIJ ?[/quote]
In het [u]onvrije centralisme[/u]. Het heeft niets met socialisme en kapitalisme te maken, zoals je zelf aangaf: alles om macht en het gepeupel controleren.
[quote]Met de media als grenzenbepalend middel om ons denken te sturen en in mijn ogen te beperken.[/quote]
Er is geen vrijheid, en stemmen: dat mag alleen omdat het toch geen zier uitmaakt. Vroeger moesten de radioboten: Veronica, Noordzee aan banden omdat de jongeren alleen nog naar hun luisterde en niet naar de staat! De radiomakers hadden te veel vat op de flowerpower-jeugd, dus Veronica etcetera moesten naar Hilversum. Hilversum staat onder controle van Den Haag met z’n subsidies en infiltratie van politieke partijleden.
En nu? Wat gebeurt er met Internet? Hetzelfde alles moet gecontroleerd worden, daar dit de macht van Den Haag/Brussel ondermijnt. [b](Uhm, lees: zodat met de boel lekker dom kan blijven houden, te verwarren en te verdelen zodat ze blijven heersen om zo de macht te (ver)delen onder en door lobbyisten, belangengroepen, bankiers en multinationals die m.b.v. het fabeltje van de democratie het gepeupel besteelt van z’n tijd, energie, geld en vrijheid).[/b] Stel je toch voor dat het gepeupel na gaat denken, wat moet dat worden met het centralisme, waar gaat het toch heen met al die betweters en grootverdieners die zo gelukkig worden van de status quo, het centralisme?
Het bezuinigen blijft doorgaan daar het onbetaalbaar geworden is om het fabeltje van democratie, zorg- en heilstaat langer in stand te houden. Uiteindelijk zal het systeem toch stoppen met bestaan daar steeds meer mensen het zo zullen gaan ervaren en zien; namelijk dat DIT systeem niet voor HUN werkt. Dat de pipo’s in Den Haag en Brussel niet voor hun werken.
We leven in een systeem dat vol zit met weeffouten. Te noemen roofbouw, bevolkingsgroei, technologische groei (gevaar voor onze banen), economische groei en gaat u maar door. Ik ben het volstrekt eens met houtskool wanneer hij het volgende zegt: “Een oligargisch, centraal bestuurd wangedrocht van zichzelf achterhalende valse beloften.” We zijn marionetten geworden van de media en andere elitaire groepen, zoals banken en overheden. We leven in een systeem dat op vele vlakken een enorme bubbel heeft gecreëerd, die een keer moet knappen. Ik zie het somber in. Vandaag weer zo’n naar bericht: Barclay’s schrapt 3700 banen, omdat ze de winstgevendheid willen vergroten en de Liborboete een beetje recht willen trekken. Het klopt gewoon niet, het gaat niet meer om de mens. Het is compleet uit de hand gelopen en er is een radicale verandering nodig. Het is jammer om te zien dat mensen maar gewoon leven zonder dat ze ook maar enig idee hebben van wat er nou aan de hand is. Dat is angstaanjagend om te zien..