Mukesh Ambani, Voorzitter van Reliance Industries (RIL) en de rijkste inwoner van India, vertelt de aandeelhouders dat het bedrijf in de blockchain technologie stapt. En de man ziet het ineens ook groot. Tijdens de 42ste Algemene Vergadering in augustus 2019: “Over the next 12 months, Jio [Reliance Jio Infocomm] will install across India one of the largest blockchain networks in the world with tens of thousands of nodes operational on day one.” 

“It’s the data, stupid!”

In de Middeleeuwen werd rijkdom gemeten aan het bezit van grond. (En goud, gouden munten natuurlijk, maar dat is sinds mensenheugenis al het geval.) Ook werd en wordt kennis wel gezien als (niet tastbare) rijkdom en macht. Dat is ook nooit anders geweest. Een gezegde luidt zelfs: de pen is machtiger dan het zwaard. Dat klopt, want het is het eerste wat niet-verlichte despoten doen: de pers, het vrije woord aan banden leggen. Anno 2019 is het al data wat telt. Wie de data, de gegevens beheert, beheerst, is machtig, is rijk. Kijk bijvoorbeeld naar de miljarden dollars die gebruikers indirect aan Facebook doorspelen elk jaar, en almaar meer.

Data = rijkdom

Dat is precies wat de heer Ambani stelt. En wie erin slaagt de rijkste van 1,370,370.490 (live getal, op moment van schrijven, dinsdag 13 augustus 2019) Indiërs te worden, verdient méér dan onze aandacht. Het land vertegenwoordigt wel 17,74 procent van de wereldbevolking. Hij vindt ook dat die rijkdom, die data dus, beslist in eigen land moet blijven:

“On the back of Jio’s [engineering] talent we are now investing in scaling-up advanced technologies in our country even ahead of the rest of the world…And using blockchain, we also have an opportunity to invent a brand-new model for data privacy where Indian data especially customer data is owned and controlled through technology by the Indian people and not by corporates, especially global corporations.” 

fxstreet.com

Digital Rupee

Is de regering dan zo goed als anti cryptomunten; de blockchain technologie legt ze tot op heden helemaal niets in de weg. Het is nog niet zeker dàt digitale munten er verboden worden. Maar een (wel heel sterk) negatief advies vanwege een commissie doet dit wel vermoeden. Met gevangenisstraffen tot tien jaar! Nog een vermoeden, en ook een heel sterk, van schrijver dezes dan. Bedoelde commissie liet wèl een opening voor een eventueel nog te creëren ‘digital rupee’. Een digitale staatsmunt. En dàt zou dan wel eens de weg kunnen opgaan die China bewandelde. Cryptomunten officieel en streng verbieden vanwege de Staat. Om zelf het alleenheerschap te verkrijgen. Slim, slim…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: