Het bewijs is binnen! Toenemende inflatie en economische crises leidden in 2018 tot een stijgend gebruik van bitcoin. En nog enkele andere cryptomunten. We maken hier nu een big deal van, maar in feite is wat we vaststellen niet meer dan normaal. Bitcoin is onder meer daarom ook ontworpen. Dit is immers wat Satoshi Nakamoto schrijft in zijn white paper uit 2008. ‘Once a predetermined number of coins have entered circulation, the incentive can transition entirely to transaction fees and be completely inflation free.’ Dat was de theorie. En we stellen vast dat bitcoin ook precies zo werkt in de praktijk. Vergezel ons voor het bewijs zo u wilt op een reis rond de wereld…

Venezuela

Met 80.000 procent (slik) geldontwaarding einde 2018, dachten velen dat de top van hyperinflatie in Venezula was bereikt. Helaas maar waar: de economische toestand is nog verergerd in de eerste maanden van 2019. Want ondertussen zijn er sancties vanwege de VS bijgekomen. En is het land politiek nog meer verdeeld geraakt. Buiten de zittende president Maduro is er een tweede, zelfbenoemde president opgestaan. De inflatie is opgelopen tot 139.000 procent. Meer en meer Venezolanen verglijden naar bittere armoede.

Vlucht in cryptomunten

Tegelijkertijd zien we dat locals in toenemende mate bitcoin en andere cryptomunten kopen. We toonden dit reeds aan met volgende grafiek op Biflatie.nl. Die trend wordt nu bevestigd in januari en februari van 2019. De handel is nog fel verhevigd naarmate die inflatie toeneemt. Dit is een eerste (en nu bevestigde) link tussen een vlucht in cryptomunten en (nog) hogere inflatiepercentages. Het bewijs is de nog toegenomen crypto activiteit op onder meer de LocalBitcoins beurs. Het wordt tevens zo vastgesteld in de statistieken van CryptoCompare. We zetten onze reis voort naar andere oorden. Ook daar heerst in meer of mindere mate hoge inflatie. Ook daar gaat het economisch minder tot zeer slecht. U volgt? Deze kant uit aub…

Turkije

Ook dit land, op de scheidingslijn tussen West en Oost, kampte in 2018 met hoge inflatiepercentages. Van wel 25 procent in september 2018. Sindsdien iets teruggevallen tot 20 procent. Nog altijd voldoende toch om op jaarbasis een munt zoals de lira te ontwaarden met een vijfde. Niemand die graag ziet dat zijn en haar geld met 20 procent in waarde daalt, toch? Vandaar ook dat de Turkse bevolking meer en meer cryptomunten kocht. Digitaal geld was en is reeds lang populair onder de Turken. Maar de hoge inflatie heeft hen aangezet tot een nog omvangrijker vlucht uit de lira. Richting bitcoin en andere cryptomunten. Dit is dus een tweede bewijs of link tussen economische crises en inflatie enerzijds. En anderzijds een vlucht naar een deflatoire munt als de bitcoin.

Turken zijn slim

De Turkse bevolking die digitale munten koopt, snapt wel dat crypto’s volatiel zijn. Dat ze risico loopt op verlies op korte termijn. Maar liever dat nog dan zeker zijn van elk jaar 20 procent koopkracht kwijt te zijn. Dit wanneer ze lira’s aanhoudt. ‘(…) underlining the extent to which an unstable national currency can drive people toward crypto.’ Op naar een volgende natie: India.

India

Ook dit immense land had in 2018 te lijden van zeer hoge inflatie. En het werd net als Turkije (maar dan indirect) getroffen door verhevigd protectionisme vanwege de VS. In september 2018 verloor de roepie wel 12 procent sinds het begin van dat jaar. Dit ging zo door tot in december 2018. Ook hier weten we nu dankzij CryptoCompare dat de handel in cryptomunten tegelijkertijd is verhevigd. Met percentages tot wel 66,3 procent. Opnieuw dus die link tussen hoge inflatie en serieuze economische problemen, en méér crypto’s verhandeld. Inderdaad: ‘(…) the nations where it was more tangible were those that were experiencing periods of financial turbulence and uncertainty, like India, Turkey and (especially) Venezuela.’

Iran en Nigeria

Nog twee andere landen doen we aan tenslotte. Wanneer Iran in het nieuws komt is dat als ‘aartsvijand’ van de VS. Of zoals recenter in een zoektocht naar een eigen cryptomunt om de sancties ingesteld door die Verenigde Staten, te omzeilen. Want het zijn net die handelsbeperkingen die Iran in economisch onweer brengen. Ook hier zien we dezelfde toename in handelsactiviteit voor cryptomunten. Tot wel plus 23,8 procent. Dit terwijl de volle omvang van genoemde sancties nog niet is doorgewerkt in de Iraanse economie. In Nigeria dan zien we meer van hetzelfde. Het Afrikaanse land lijkt in 2019 stilaan uit een vijfarige recessie te komen. Het inflatiepercentage daar lag op 11 procent einde 2018. Voor 2019 wordt 13 procent verwacht. De handel in BTC zag in die periode een toename van tot wel 52 procent.‘Once again, at a time when similarly sized economies are seeing stagnation or even a downturn in their Bitcoin market, a country in financial crisis is seeing an upturn.’

0 procent inflatie

Met dit alles wordt wel uitvoerig bewezen dat al zeker bitcoin (BTC) een remedie is tegen inflatie en economische crises. Of in ieder geval toch zo gezien wordt door kopers. Dat diezelfde kopers nog liever het risico lopen van (soms extreme) volatiliteit. Dan te blijven zitten in een fiatmunt waarvan ze zéker zijn verlies te lijden. Bitcoin bestaat pas 10 jaar in 2019. In juli 2018 reeds was het inflatiepercentage ervan gedaald tot ‘slechts’ 4,25 procent. Wat uiteindelijk zal dalen tot 0 procent. Zoals technisch voorzien en ingebouwd door de creator Satoshi Nakamoto. Met het verstrijken van de jaren tot 2140 kunnen steeds minder coins gemijnd worden. Wanneer in dat jaar alle 21 miljoen BTC op de markt zijn, stopt elke vorm van inflatie. Gedaan met geldontwaarding. Gedaan met regeringen die geld uit het niets creëren. De drukpersen stoppen. Tenminste: voor al diegenen die bitcoin en/of altcoins gebruiken. Om te kopen en te verkopen. Om in te beleggen en als spaarpot. Allemaal digitaal!

Dank verschuldigd

Ere wie ere toekomt. Het intensieve researchwerk van Cointelegraph gaat aan bovenstaand artikel vooraf. Dus dank u uit naam van ons allen, dames en heren van Cointelegraph.com!

Eén reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: