Vers van de pers. Eurostat, het Europese statistiekenbureau, heeft de nieuwe inflatiecijfers van de verschillende Europese landen gepubliceerd. De prijzen in de Europese Unie zijn in februari op jaarbasis met 2,8% gestegen. Het inflatiepercentage in de landen van de euro steeg met 2,4% ten opzichte van vorig jaar. Ook op maandbasis steeg de inflatie. In vergelijking met januari 2011 steeg de inflatie in Europa met 0,4%. Vorig jaar rond deze tijd bedroeg het inflatiepercentage in de eurozone nog 0,8% en in de gehele EU 1,5%.

De kerninflatie, dus de inflatie zonder energie, voeding, tabak en alcohol, bedroeg 1,0% op jaarbasis en 0,3% ten opzichte van voorgaande maand. De inflatie staat nog steeds ruim boven het streefdoel van de ECB, die het liefst een inflatie van rond de 2,0% ziet. De rente wordt overigens nog steeds op 1,0% gehandhaafd. Meer statistieken over de huidige inflatie, maar ook over  de historische inflatiepercentages kunt u hier vinden.

Tussen de Europese landen is er nogal wat verschil te zien. De landen met de laagste inflatie waren Ierland (0,9%), Zweden (1,2%) en Frankrijk (1,8%). De hoogste inflatiecijfers werden gemeten in Roemenië (7,6%), Estland (5,5%) en Bulgarije (4,6%). Volgens Eurostat bedroeg de inflatie in Nederland op jaarbasis 2,0%. Dit komt aardig overeen met  de cijfers van het CBS, die onze inflatie op 1,9% heeft vastgesteld in februari. De jaarlijkse inflatie steeg in 15 van de 26 landen van de EU. In acht landen daalde de inflatie en in drie landen bleef het prijspeil nagenoeg gelijk.

De hogere inflatie in Europa is toe te schrijven aan een aantal zaken. Huisvesting werd in Europa gemiddeld 4,9% duurder, de prijs van alcohol en tabak steeg met 3,5% en de prijs voor transport steeg met 5,7%. Dit komt mede door de stijging van de olieprijs. Kleding (-2,6%), communicatie (-0,4%) werden goedkoper. De energieprijzen hadden het grootste effect op het inflatiepercentage. Autobrandstoffen, heating oil, electriciteit en gas lieten de inflatie met in totaal 1.06 procentpunt stijgen. Ondanks de hoge prijs van katoen hadden kleding en schoenen een drukkend effect op het Europese inflatiecijfers.

In het Verenigd Koninkrijk hebben ze sinds kort de inflatieberekeningen aangepast. Smartphones, apps en zelfs online dating worden nu ook meegenomen in de berekening van het inflatiepercentage. Lees het gehele artikel: ‘Cost of smartphones and online dating are added to inflation basket‘.

K. Dil

2 reacties

  1. Net zoals het cbs in nederland past de ecb de wegingen van het inflatiemandjer aan. Olie en brandstoffen en dergelijke wegen steeds minder mee, daardoor blijft de inflatie ‘laag’, terwijl de reeele inflatie natuurlijk eerder het dubbele of zelfs drie dubbele is. Let zelf maar eens op de prijzen!!

  2. Inflatie is tegenwoordig “uitsluitend” voor mensen die….
    niet eten,
    niet drinken,
    niet roken,
    wel een auto hebben maar nooit tanken,
    nooit kachel aan hebben als het vriest,
    wel een fornuis hebben maar nooit eten koken,
    nooit douchen met warm water,
    wel internet en tv hebben maar geen stroom gebruiken,
    ’s avonds altijd in het donker zitten,

    [u][b]Speciaal voor deze mensen is de inflatie 2,4%.[/b][/u]

    Volgens CBS leven alle Nederlanders zo.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: