Er is een versnelling van de deflatie in de eurozone te constateren. Het gemiddelde prijspeil is op jaarbasis met 0,6% gedaald. Vorige maand was de deflatie in de eurozone nog 0,2%. Dalende energieprijzen zijn de voornaamste reden van de prijsval.

deflatie eurozone

 

De Duitse inflatie kwam in januari 2015 uit op -0,3%.

— Biflatie.nl (@Biflatie) 29 januari 2015

23 reacties

  1. Rustig laten verder lopen, hoe hoger de deflatie, hoe meer ‘rente’ op je spaargeld. Gebeurt automatisch, op die manier zien we veel beter hoe geld voor ons kan werken.

  2. Werner, leuk dat men op de spaargelden meer ‘rente’ ontvangt. Mooi meegenomen. De totale uitstaande (vooral hypotheek) schulden worden alleen alsmaar groter. Dus de meeste mensen zijn helemaal niet gebaat bij een deflatie die verder oploopt. Hoe kan geld nu voor je werken als je steeds meer moet afbetalen?

  3. Conclusie van MeJudice: “Europa zit al heel dicht bij een slechte deflatie en het monetaire kruit van de centrale bank is al verschoten. Kwantitatieve verruiming zal nauwelijks enig effect op de reële economie hebben en het gevaar is reëel dat dit vooral tot het ontstaan van verdere financiële zeepbellen zal leiden. Monetaire financiering, het ultieme paardenmiddel in dit soort gevallen, is in Europa bij verdrag verboden toen we nog dachten dat inflatie het grootste probleem was. Als we echt in een aanhoudende deflatie geraken zijn er vrijwel geen beleidsopties meer en hebben we een heel groot probleem. Er is geen enkele reden om daar al te luchthartig over te doen. Daarom is het des te relevanter dat het plan Juncker snel wordt uitgevoerd, maar dan enkele malen groter dan de door hem voorgestane 300 miljard euro, gefinancierd door de EIB met obligaties die worden opgekocht door de ECB.”

    Eindelijk eens een goede analyse van economen met een nuchtere visie. 2 – 1 = 1 – 1 = 0. Overigens is deze website z’n tijd ver vooruit gelopen, want de echte biflaten hadden dit al lang zien aankomen. Toch goed om het eens “wetenschappelijk” uitgelegd te krijgen.

    Als we nu eens naar de situatie in NL kijken met onze enorme schuldenberg van overheid en particulieren dan gaan we hier nog wat meemaken. Als percentage van het BBP zal onze schuld wel eens behoorlijk zwaar kunnen gaan drukken. Steeds meer huiseigenaren lossen extra af omdat langzaam aan burgers wakker worden met het besef dat we schuld moeten aflossen. In een periode van schuldafbouw door aflossing zullen we zien dat veel geld wordt onttrokken aan de economie met alle gevolgen van dien. Krimpende bestedingen, krimpend MKB, krimpende inkomens, krimpende belastingopbrengsten. De rest mag iedereen voor zichzelf invullen. Wat betreft het plan Juncker om daarvan het bedrag flink op te voeren zal wel eens helemaal stuk kunnen gaan lopen met het oog op de ontwikkelingen rondom Griekenland. Er zal zeker een grotere verdeeldheid ontstaan wat een grotere besluiteloosheid tot gevolg heeft op te nemen beslissingen. De negatieve spiraal is alom aanwezig.

    1. Beste Piet, biflaten weten dat inderdaad al lang, zolang ze in de minderheid blijven zal het echter niets baten, zo werkt democratie nu eenmaal. Daarom dat we nood hebben aan die zgn kritische massa, wetenschappelijk lossen we alle schulden op met wiskundige precisie op basis van … jawel, deflatie. De waarheid komt uit een kindermond? F=1+S/Q, het wordt nu moeite doen om er nog naast te kijken 🙂

      https://biflatie.nl/artikelen/verdieping/waarheid-uit-een-kindermond/

  4. Eerst deflatie, dan hyperinflatie. Het wachten is op de man met de helicopter, het elitair gezelschap wil nl. maar al te graag druk op de ketel houden, d.m.v. schuldgroei en inflatie, om haar machtspositie te behouden. Meer waarde voor je geld zet niet aan tot ‘presteren’ en leidt niet tot groei; althans niet de groei gewenst door multinationals –>> de facilitaire dienst van haute finance. Grappig dat edelmetaal goed ‘presteert’ in beide scenario’s.

    World debt/gdp > 320%

    Good luck…

    De mensen die aan de touwtjes trekken krijgen een tikje op de schouder dat de winsten onder druk komen te staan en massa ontslag dreigt… ach, die multinationals; tot over hun oren in schuld om eigen aandelen in te kopen, en toen daalde de koers van het aandeel… en steeg de rente op hun schuld, en ach en wee, die overproductie die blijft liggen door uitstel van executie, pardon, uitstel van aankopen…

    Ze gaan de pompen steeds verder open zetten Werner, maar da’s mijn take. Ik wacht wel op $300 olie.

    1. Zit veel in Houtskool, de vraag is niet langer dat heel het systeem zal transformeren, de vraag is wat de impact zal zijn van allerhande stuiptrekkingen. Uiteindelijk kan een dergelijke transformatie fluweelzacht verlopen, enkel als het beleid niet mee wil kom je zeer bedrogen uit. En hier staan we dan, er is geen probleem maar toch blijven we denken dat het er wel is. In de vakliteratuur lezen we hoe dergelijke processen werken, ongekend is natuurlijk onbemind.

      1. Peak oil blaast het papieren systeem op. Daar hoeven we niets aan te doen. Wellicht vinden de Grieken de democratie opnieuw uit en gaan we een goede toekomst tegemoet. Ik bereid me voor op een transitieperiode en sta te popelen om te zien hoe het financiele circus voor de leeuwen wordt geworpen, en daarmee de hebzucht, de leugens en de opgedrongen ambities.

  5. Geweldig grappig ook is dat de aandelen keihard stijgen door de QE4eva van de centrale banken, maar de pensioenfondsen ondanks dit gegeven allemaal weer in de gevarenzone komen door de maar blijvende dalende rentes. http://www.z24.nl/economie/lage-rente-domper-voor-pensioenfondsen-hopen-op-geldpers-draghi-533753 Nee, met deflatie zijn die pensioenfondsjes zeker niet blij.

    Is inmiddels zover dat ze alleen nog maar kunnen hopen op Draghi en vrinden.

    En ze zullen binnenkort wel weer pleiten voor wederom een nieuwe berekening van de dekkingsgraden. Game is rigged biflaten.

    Pensioen is de allergrootste illusie. (als je nu nog onder de 40 bent).

    1. Beste Dre, voor pensioenfondsen geldt hetzelfde bij deflatie. Om dat duidelijk te krijgen kan je best even een extreme voorstelling maken. Stel dat we morgen alles delen door een factor 10, je spaargeld wordt dan relatief 10x meer. Omdat spaarders dat wel leuk vinden, geven ze spontaan 50% van dat bedrag aan die pensioenfondsen. Tegelijkertijd heb je die rente niet meer nodig, met deflatie krijgen we gratis woekerrentes. Zou het niet kunnen dat we ons allen laten ringeloren door een economie die geamputeerd werd van haar basisbeginselen waardoor we nog slechts inflatoir kunnen denken? Hersenspoeling?

  6. Even een reality check, heeft iemand iets gemerkt dat alles echt structureel goedkoper wordt? Ik heb het niet over benzine-prijs (die fluctueert nou eenmaal zoals olie op en neer gaat), maar ik bedoel in zijn geheel, als je alles bij elkaar optelt, zijn we dan nu echt goedkoper uit dan 1 jaar geleden?

    1. Ik denk dat je gelijk hebt en dat wat hierboven nu het deflatiecijfer wordt genoemd is in mijn ogen een optelsom van inflatie en deflatie. Zolang dit positief is heet het inflatie, zo gauw het onder nul komt heet het deflatie. En alles hangt af van wat er in het mandje zit om dat cijfer te bepalen.

      1. Wat betreft de dagelijkse levensbehoeften lijkt deflatie wel aanwezig. Ga soms met vrouwlief naar de buurtsuper. De schreeuwende aanbiedingen vallen zelfs mij op. Loop in mijn lunchpauzes een half uurtje door de winkelstraten en zie al maandenlang in de kleding- en schoenenzaken en ook bij V & D opruimingsprijzen met kortingen tot 70 procent. Lijkt haast structureel te worden. Dit beeld was er al voor de dalende brandstofprijzen. Kortom, per saldo zouden we meer kunnen overhouden, althans voor mijn gevoel. Echter vrees ik dat we hierdoor niet meer gaan uitgeven. Het gevoel begint bij consumenten de overhand te krijgen dat we spaarzaam moeten worden en aflossingsvrije hypotheken behoren af te lossen. En juist daarmee creëren we meer deflatie. De spaarcenten op de bank brengen weliswaar nauwelijks rente op maar doordat er bijna geen inflatie meer is wordt ons saldo niet echt minder waard maar zelfs meer waard. Als meer mensen dit zo gaan zien dan zal het uitstelgedrag bij aankoop van duurzame goederen wel invloed hebben op dalende prijzen.

    2. Ik ben een ouderwetse huisvrouw die supermarktprijzen bijhoudt in Excel. Puur prijsvergelijk bij welke super een product het goedkoopst is. Koffie is heel veel duurder geworden, tomatenpuree ook. Wc-papier en brood goedkoper. Groente is ook erg goedkoop. Met appels en sinaasappels wordt echt gestunt. Ik probeer groente en fruit te kopen beneden een Euro per kilo en dat lukt bij steeds meer soorten. Met aardappels wordt ook gestunt. Vorig jaar was vlees vaak in de aanbieding. Dat gebeurt nu niet meer. Vlees is ook duurder geworden. Ik zoek nu vaak varkenshazen en biefstukken met een 35% sticker. Zodat ik toch nog op 10 eu per kilo uitkom, net als vorig jaar.

      1. Dat is waardevolle informatie Gea. Leuk en vooral financieel nuttig om dat bij te houden. Ik heb daar zelf echt geen zicht op, maar vind het wel interessant. Heb je nog meer gegevens? Misschien leuk om dit eens op Biflatie te delen in een artikel??

        1. Dat zou interessant zijn inderdaad, heb me ooit eens laten wijsmaken dat door de invoering van de gezondheidsindex een kloof ontstaan is van 30%. Door de uitvaart naar lage loonlanden zal ook dat in rekening gebracht dienen te worden, alvast benieuwd naar die analyse dus.

      2. Ik heb jarenlang de uitgaven van ons gezin bijgehouden met daarin een zeer nauwkeurige uitsplisting. In tegenstelling tot Gea deed ik alleen de vaste lasten inclusief onderhoud auto etc om een gevoel te houden over het vrij besteedbare inkomen van huize SW. Mijn oudst nog bewaarde overzicht is van 2009 en de nieuwste maakte ik vorige week. Daarmee zijn de meeste prijsaanpassingen van ziektekostenverzekering, wegenbelasting etc over 2015 wel bekend. Het overzicht is niet geschikt om exacte conclusies te trekken immers, gezinssituaties veranderen constant. Maar in grote lijnen concludeer ik dat alle kosten zijn gestegen en het vrij besteedbaar budget is gezakt in de afgelopen 7 jaar uitgaande van een redelijk constant inkomen. Daar waar SW actief heeft ingegrepen valt het meeste te behalen: serieus bijverwarmen met de houtkachel, zelf hout zagen ipv inkoop, zelf zonnepanelen installeren, eigen onderhoud van woning en voertuigen, je kent het wel. Geen diensten inkopen dus. De kosten van energie, arbeid en heffingen (overheid en lokaal) maken voor mijn gezin het verschil tussen een normaal consumptiegedrag en een grondhouding als in “blijven zitten waar je zit en veroer je niet”. Just saying.

        1. In aanvulling nog dit: de waardevermindering op de WOZ heeft natuurlijk een tijdelijk gunstige invloed op het plaatje zolang de gemeente haar tarieven niet aanpast om gederfde inkomsten te compenseren. Maar het raamwerk daarvoor staat m.i. al in de steigers: het energie-label. Gaat niet lang duren Biflaten of de volgende belasting komt eraan! Uw huis heeft een (hoog) label? Bijpassende compensatiefactor is op ingewikkelde wijze bepaald en volgt. De gemeentelijke belastingen kunnen weer omhoog. De wet, weet u wel? Zien jullie het patroon?

          We krijgen GRATIS een VOORLOPIG energielabel, wat zeuren we nou? Bij mij is niemand langs gekomen maar ach: hier in de buurt zijn alle huizen toch gelijk? Ga nu maar eens aantonen dat jij wel HR++, rondom spouwmuren, kelderisolatie, zonnepanelen etc hebt en van mening bent een beter label te verdienen… Riep daar iemand Kafka?

    3. Off Topic: ik zou wel willen, Weg Uit Nederland maar zou niet weten hoe. Is het voor jou wens of werkelijkheid? Gezonde interesse 😉

      1. Zoals met veel in het leven, het is moeilijk om in het diepe te springen en alle zekerheden achter je te laten, maar de mens is wonderbaarlijk flexiblel, en vaak komen we op onze pootjes terecht, en zelfs op een betere manier, en vragen we ons af waarom we die sprong niet eerder gemaakt hebben. “Weg uit NL” was voor mijn vrouw en ik in 1ste instantie een avontuur (de wereld zien), en hebben we werk en reizen gecombineerd. Dat opent je ogen, en je verandert, en tevens wordt je flexibel waar je je uiteindelijk wil vestigen. Zoals ik op dit forum heb gelezen, er is bij velen een wens op meer “rust” op te zoeken, zowel in leefruimte, natuur maar ook minder “controle” door overheid. En gelukkig is dit te vinden, zoals in Zweden, Hongarije, of verder weg. Voor 10-20k Euro heb je al een huis, schuur, land, en je hebt niet veel nodig om van te leven (consuminderen is ook een trend), je plaatst zonne-panelen en zonne-boilers, en je bent er klaar voor. Als je maar de basics hebt (internet inbegrepen voor mij), dan kun je al met 1000 euro per maand rondkomen. Dat is 12k per jaar, maal 30 = 360k Euro die je nodig hebt (dit simpele rekensommetje komt van verschillende websites die gaan over financiele onafhankelijkheid). Natuurlijk als je werk kan vinden, heb je minder spaargeld nodig om te vertrekken. Je hebt dus geen miljoenen nodig, maar wel “lef” om de NLse zekerheden achter je te laten. Wat je terug krijgt, is vrijheid en rust, een meer simpel maar kwalitatiever level, minder afhankelijkheid van het “systeem” (geen slaaf van het steeds meer consumeren en maar hard doorwerken om het te betalen), enz.. Ben je hier van overtuigd, dat is het vrij gemakkelijk om die stap te maken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: