Het sloeg in als een bom toen de uitspraak van het Poolse Constitutionele Hof wereldkundig werd gemaakt. Het Hof oordeelde dat de Poolse wet boven het Europees recht gaat. De schrik sloeg de eurofiele politici om het hart. De aanhangers van de Europese eenmaking hadden een slechte nachtrust. Het vertrek van GB uit de unie was hun eerder al een doorn in het oog. De stellingname van Polen is “een aanval op Europa,” zo riep de Franse minister van Europese Zaken. Hij riep op om economische sancties toe te passen op het opstandige Polen. Met die oproep zou je de Poolse bevolking juist opzetten tegen de EU-toorn. Poolse burgers zijn van oorsprong nogal kritisch op de houding en regeldrift van de Europese Commissie(EC) die veel druk uitoefent op de binnenlandse politiek van soevereine lidstaten, die nog altijd beschikken over een eigen regering en parlement.
Geen baas over eigen geld
Het is kenmerkend dat de laatste jaren meer kritiek opwelt vanuit de EU-lidstaten waar oppositiepartijen een vuist ballen tegen het beteugelende beleid van de EC. De oorspronkelijke gedachte dat de EU was opgericht voor economische samenwerking wordt steeds meer verdrongen door het gegeven dat de EU toegroeit naar een politieke unie en ook fiscale unie. Vooraf gegaan door een monetaire unie die ons een gemeenschappelijke euromunt heeft bezorgd. Onder leiding van de ECB wordt een steeds zwaardere druk op ons geld gelegd. De euro’s rotten weg op onze bankrekening door een veel te lage rente. Door bankkosten en inflatie teren we snel in op onze zuur verdiende centen. Ons geld is in beslag genomen door de ECB. We zijn geen baas meer over ons eigen geld. De ECB voert een repressief monetair beleid om te voorkomen dat de euro in waarde daalt ten opzichte van andere valuta. Een devaluatie van de euro zou hogere inflatie betekenen door duurder wordende import. Olie gerelateerde producten worden dan nog duurder en ook de prullaria in de Action, tenzij de Chinese Yuan mee devalueert. Dat zijn eenmaal de nadelen van een muntunie waarin ook economisch zwakke lidstaten meedoen.
Vervang democratie door technocratie
Het is niet alleen de muntunie maar het is ook de politieke druk vanuit de EC en de Europese Ministerraad die graag invloed uitoefenen op de ‘onderdanige’ lidstaten. De EU streeft naar een Europees machtsblok die een tegenhanger moet vormen tegen andere imperiums. Je kunt alleen sterk zijn als je de absolute macht hebt zonder tegenwerking van opstandige lidstaten met een eigen regering en parlement. Vervang daarom democratie door technocratie. Heel toevallig kwam de coronacrisis. Een crisis die een sterke aanpak vereist van “onze leiders.” Een gezondheidscrisis die geen crisis is getuige het sterftecijfer. Echter zijn er zogenaamde beschermende controlemiddelen ingesteld die goed van pas komen om volgzame burgers te checken op hun gezondheidsstatus. Controles kunnen later goed van pas komen als er nog eens andere crises uitbreken. Bijvoorbeeld een klimaatcrisis gepaard gaande met een energiecrisis. En wat zouden burgers doen als de euro in gevaar komt en euro’s omwisselen voor bijvoorbeeld dollars, goud of cryptovaluta? De ECB zal wellicht vervroegd digitaal centrale bankgeld(CBDC) invoeren ter versteviging van de muntunie.
Zelfbescherming en zelfontplooiing
En wat als opstandige lidstaten opstaan tegen een dictatoriaal EU-beleid dat omwille van de macht uit is op totale controle. Zo zijn er veel zaken te benoemen die indruisen tegen de democratische principes van autonome lidstaten. Er worden regeltjes en wetten opgelegd door ongekozen regenten die ver van de burgers af staan. Nu worden Poolse burgers geconfronteerd met boze EU-regenten die vinden dat niet de Poolse wet maar het Europese recht boven de lidstaten staat. Gelukkig zijn er autonoom denkende burgers die opkomen voor hun eigen hachje en zich verzetten tegen EU-regenten die een repressief (financieel) beleid voeren ten koste van medezeggenschap. De oproep om solidair te zijn met arme lidstaten is vergelijkbaar met de oproep van overheden om covid-19 vaccins te nemen, wat je ook doet voor een ander. Het is tegenwoordig altijd voor een ander. We mogen niet meer zelf centraal staan omdat zelfbescherming en zelfontplooiing niet meer past in tijden van wokeness, inclusie en diversiteit.
Referendum moet terug
Het is beter voor je toekomst om je te onderwerpen aan het centraal gezag. Hoe verder het gezag van ons af staat, hoe meer wordt gecontroleerd op bewegingsvrijheid en zelfbeschikkingsrecht. Als iemand dat anders ziet dan graag uw commentaar hieronder. Mijn betoog lijkt wel duidelijk zo. Ik stel mij gelijk met ieder ander persoon maar zorg wel eerst voor mijzelf zodat ik vanuit een goede gezondheid en financiële situatie meer kan betekenen voor de gemeenschap. Onze eigen soevereiniteit behoren we niet op te offeren ten gunste van hoog geplaatste functionarissen die eigen idealen nastreven. Idealen van machtsgeile politici zijn niet ontstaan uit medeleven met arme burgers maar komen aanwaaien van bovenaf. Het is de drang naar macht, naar een plekje aan de vergadertafel van de supranationale en gouvernementele organisaties. Aan de borreltafel van VN en WEF en andere ondemocratische organisaties. Was ik maar de politiek in gegaan, dan had ik geen columns geschreven maar wetten gemaakt. Heb een hele goeie in gedachten. Een wettelijk verbod op doorslaande globalisering en meer ruimte creëren voor kleinschaligheid ten bate van de middenklasse. Eerlijke democratie met een referendum voor wetgeving inzake burgerzaken.
GW
Er staat nog een stevige portie armworstelen met Polen voor de boeg.https://www.brusselstimes.com/news/eu-affairs/188502/eu-law-or-polish-constitution-which-takes-precedence/
Ursula spreekt toch echt niet namens mij. Ik heb haar en haar mede-regenten niet gekozen.
“De EU is een gemeenschap van waarden en wetten”, zegt ze in de verklaring . “Dit is wat onze Unie samenbindt en sterk maakt. We zullen de grondbeginselen van de rechtsorde van onze Unie handhaven. Onze 450 miljoen Europeanen vertrouwen hierop.”
Ik voel mij niet echt een Europeaan maar een inwoner van NL dat toevallig in Europa ligt en meedoet in een Europese Unie. Een unie die oorspronkelijk was bedoeld voor economische samenwerking met open grenzen. Toen de euro kwam o.l.v. de ECB is het gesodemieter begonnen. Met een repressief monetair (rente)beleid en enorme uitbreiding van de ECB-balans moet de euro overeind blijven. “Whatever it takes,” zei ooit Mario Draki. De lidstaten zitten er inmiddels zo diep in dat uittreden enorm kostbaar zal zijn. Doormodderen kent een nog hogere prijs.
De kans is aanwezig dat er zelfs een fiscale unie (en bankenunie) moet worden opgetuigd om de muntunie een geloofwaardig bestaan te geven. Dat zijn vele stappen te ver omdat de lidstaten nog steeds autonoom zijn. Er zullen grote bezwaren zijn bij het afstemmen van een gelijkwaardig fiscaal beleid op 450 miljoen bewoners van 27 verschillende lidstaten. De fiscale wetgeving in de verschillende lidstaten is zeer divers. Als we in NL bijvoorbeeld de inkomstenbelasting(met loonheffing als voorheffing) moeten omruilen voor een gelijksoortige Europese belasting dan zal de belastingdruk voor bepaalde inkomensgroepen behoorlijk veranderen. Met de huidige meningsverschillen zal een fiscale unie nog ver weg zijn. Daardoor zal de muntunie het op termijn niet redden. Een gemeenschappelijke munt is alleen gemeenschappelijk als daar ook een gemeenschappelijke politieke unie en gelijkmatige belastingdruk aan ten grondslag ligt.
Nu ik hier toch wat zit te mijmeren wil ik in dit verband nog wat verder doordenken. Stel dat de euro op termijn verder onder druk komt en de ECB met monetair beleid nog weinig kan doen vanwege de extreem lage rente. Het rente-instrument is uitgewerkt. Dan zou invoering van digitaal centrale bankgeld de laatste redding zijn omdat daarmee een vorm van centrale belastingheffing via de ECB een stapje dichterbij komt. Misschien maar eens in een nieuwe column nader op ingaan.
We zien dat de BOJ en de ECB hun balansen nog steeds opdrijven terwijl de VS voorzichtig begint af te bouwen https://www.yardeni.com/pub/balsheetwk.pdf Een CBDC invoeren met afschaffing van het chartaal geld zou het inderdaad mogelijk maken om negatieve rentes toe te passen op de aangehouden tegoeden. Of komt er ooit helikoptergeld?
Hoe meer mensen in het krijt staan, hoe voller de lei wordt en hoe meer er van die lei moet worden weggeveegd om terug een schone lei te krijgen.
Hallo Ivo echt de VS gaat ook gewoon door met ouderwets printen die kunnen ook echt niet anders want het kaartenhuis is erg instabiel.
Er is een probleem met invoeren van volledig digitaal geld. Dat weten
de geldwisselaars als geen ander natuurlijk. In Zweden en die zijn echt ver zal ook papiergeld blijven rouleren. En ook in China wordt papiergeld nog gebruikt. Het grote probleem dat bestaat met verplicht digitaal geld is dat het niet wordt geaccepteerd door de markt/volk. In zo,n geval is het een grote flop met ernstige gevolgen.
Daar komt bij de groeiende schuldenberg kan niet geneutraliseerd worden door een digitale munt dat is gewoon een droom. Wat ze wel makkelijker zouden kunnen doen is meteen 99% onteigenen a la tientje van Lieftink. Hoe dan ook de centrale banken hebben er een geweldige puinhoop van gemaakt. NL had natuurlijk nooit haar financiele onafhankelijkheid moeten overdragen aan de ECB de blunder van deze eeuw en velen zullen het voelen als hun extreem mager pensioentje ooit wordt uitbetaald.
Dag Pieter. Natuurlijk zal een digitale munt het probleem van de schuldenberg niet oplossen. Wel kan het een ultiem wapen zijn om de bevolking meer te laten consumeren en de inflatie aan te jagen. Ze kunnen dan gewoon een bewaarvergoeding invoeren voor het geld dat jij aanhoudt.
We weten niet wat Nederland zou gedaan hebben indien ze buiten de euro waren gebleven. Per slot van rekening hebben de Britten ook aan monetaire verruiming gedaan. Moest de gulden nog bestaan dan was die misschien waanzinnig duur en hinderlijk voor de export en wie weet zou de beleidsrente van de Nederlandse Bank nog lager zijn dan die van de ECB.
Het zal wel te laat zijn, maar wat een zegen zou het zijn als ook Polen en Hongarije en Kroatie de diktators in Brussel vaarwel zeggen.
Niemand heeft voor deze graaiers gekozen .
Nederland zou ook gezegend worden als we naar een nieuwe EEG zouden gaan. Geen torenhoge afdrachten meer aan Rupsje Nooitgenoeg!
“Eerlijke democratie met een referendum…” (?)
Klinkt als een requiem bij een doop.
Bah, negatieve energie. “Moving forward!”, zegt mijn buurman. Hij kan het weten, want hij werkt als verhuizer bij DSM.
NL heeft Brussel en open grenzen hard nodig; de wereldberuchte DNT (Dutch Narco Toko) rules the waves.
Maar er is meer: niet Poetin, maar Rutte zat aan de gaskraan. Natuurlijk had de voormalig krokettendraaier van Mora-Snacks niks in de gaten. Gevolgen: Slochteren dicht en heel de EU zit in de kou en de inflatie.
Make a deal en trek die verdomde Russische pijp even door naar de Eemshaven. De Duitsers zijn veel te conservatief en maken er toch maar ruzie over, terwijl wij pragmatisch precies weten hoe het moet.
Het is nu of nooit: onder de kordate, eurofiele leiding van onze Nederlandse Sigrid Thatcher nemen wij progressief het roer van de zinkende EU-schuit in onze knuisten.
Iedereen mag mee, onder één keihard, oer-Hollands beding: voor wat hoort wat en voor niks gaat de zon op.
Een (h)eerlijk commentaar!