Een korte impressie van wat er momenteel gebeurt op de financiële markten. Of beter gezegd wat gebeurt er op onze aardkloot? Het Coronavirus dat een tijdje geleden van naam muteerde en nu COVID-19 wordt genoemd beheerst het dagelijkse leven in de hele wereld. In de landen waar het virus nog niet heeft toegeslagen wacht de bevolking met spanning af. De fanfare staat er klaar voor. Er komen berichten voorbij in de alternatieve media dat het virus zou kunnen muteren en dan agressiever wordt. Als dat zou worden ‘bevestigd’ in de mainstream media dan zou de angst kunnen omslaan naar paniek.

Aandelen: duikvlucht of glijvlucht

Echter kopen we niets voor paniek en moeten we ons hier beperken tot de feiten. En die liegen er niet om. Ook beleggers kopen niets meer maar verkopen alleen maar. Op de beurzen heerst niet alleen de virusangst maar ook de angst voor een beurscrisis. Vandaag(27-02-2021) gingen de koersen weer hard naar beneden. Nog niet in een duikvlucht maar meer in een glijvlucht. Hoewel het aandeel Air France-KLM wel in duikvlucht ging. Voor een noodlanding wordt gevreesd als het virus de westerse landen nog meer in zijn greep krijgt. De eerste 1500 ontslagen zijn al aangekondigd: https://www.telegraaf.nl/financieel/58050465/air-france-schrapt-komende-drie-jaar-1500-banen 

Sluipcrash

In een week tijd verliest de AEX bijna 10 procent aan beurswaarde. Op dit moment (27-02-2020) nog niet voldoende om te definiëren als een beurskrach. De huidige daling spreidt zich uit over meerdere dagen en wordt een “sluipcrash” genoemd. Veel beursanalisten kijken in dit soort situaties naar de beurscrashes in het verleden en zoeken naar overeenkomsten. Persoonlijk denk ik dat je daarmee een verkeerde conclusie kunt trekken omdat behalve de financiële markten en maatschappij, ook de technologische factoren zodanig zijn veranderd dat daardoor financiële markten anders  kunnen reageren dan in het (verre) verleden. Waar we alert op moeten zijn dat zijn de maatschappelijke gevolgen van een aanhoudende beursdaling. Als de beurzen zich in een ‘berenmarkt’ bevinden met een gestage daling dan zijn de economische gevolgen redelijk voorspelbaar. Echter een te snelle daling die een beurscrash kan veroorzaken kan onvoorspelbare maatschappelijke gevolgen teweeg brengen.

Europese bankencrisis

Kijken we even naar 2008/9 toen de kredietcrisis een bankencrisis veroorzaakte. Met een diepe ellende naar de samenleving zoals faillissementen en werkloosheid. Ik let zelf op de signalen die uitgaan van de rentebeweging op de geldmarkten. Nu de indexen flink dalen in Europa zien we dat beleggers ‘vluchten’ in het veilige staatspapier van Duitsland en NL. Gevolg een ongemakkelijke rentedaling van 0,026 (Dld) procent. Stand op 27-02-2020. Echter gaat de rente op staatsleningen in Italië verder omhoog met 0,041. De rentespread tussen deze 2 EU-lidstaten loopt alsmaar verder uit elkaar. Dat klink niet goed. Dat gaat ten koste van het vertrouwen in de Italiaanse bankensector. Deze signalen blijf ik volgen omdat hiermee een crisis in de maak is. Als straks Italië een beroep moet doen op de EU-Bankenunie dan gaat dat spannend worden.

Hoeveel geld in de crisiskas

Er wordt geheimzinnig gedaan over de miljarden die zijn verzameld in de crisiskas van de bankenunie. Na wat googelen kreeg ik geen antwoord op de vraag hoeveel geld er in kas zit. Zou het bedrag voldoende zijn om de Italiaanse bankensector straks te redden? De bankenunie is juist opgericht om  te voorkomen dat wij belastingbetalers niet meer opdraaien voor het redden van de banken. Dat doen de aandeelhouders en rekeninghouders van de bank zelf. Maar dat wordt lachen. Als rekeninghouders de bui zien hangen dan weet ik wel wat ik zou doen als mijn geld daar geparkeerd stond. Daarom is het opletten geblazen. Als het verschil in rente tussen Italië en Duitsland te groot wordt dan staat ons een heuse Europese bankencrisis te wachten. Kortom, spannende tijden. Wordt vervolgd!

GW

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: