Hoéven de VS wel ‘gered’ te worden? We zouden zeggen van yes please! Als voorlopig nog grootste economie ter wereld is het nog altijd een sturend land. (We denken dat China nu snel de eerste plaats zal innemen). Zoals het Amerika vergaat, heeft dit nog steeds een determinerende invloed op de rest van de wereld. Ook als in cijfers zwaarst getroffen land aan Corona zieken en doden, moet de toestand van de VS iedereen nauw aan het hart liggen. Er is dan ook grote nood aan hulp, met 30,3 miljoen werklozen in de afgelopen zes weken. Dat is 18,6 procent oftewel bijna een vijfde van alle Amerikaanse werkenden! Dat is wat het Coronavirus in gang heeft gezet. Dat natuurlijk slechts de druppel was die de spreekwoordelijke emmer deed overlopen. We schrijven woensdag 6 mei 2020.

Het wordt eerst erger…alvorens nog erger te worden

Daarbij komt dat dit aantal werklozen nog verwacht wordt toe te nemen, vast al in de komende weken en maanden. Dat het virus nog lang niet uitgewoed, of zelfs maar onder controle is. Ook wetend dat het cijfer van officiële besmetten ettelijke malen hoger kan liggen. Omdat er nog weinig getest is. En we berichtten reeds dat een uitgelekt document van de Trump administratie er rekening mee houdt dat er wel 3000 overlijdens per dag kunnen bijkomen tegen juni 2020. Not good, not good. Het is ook meer dan het enorme aantal werklozen. Het betekent huur niet meer kunnen betalen want ervoor moeten lenen. Met ongeveer de helft van de Amerikaanse woonhuizen in privébezit, rekenen die eigenaars op deze inkomsten. Nodig om zelf rond te komen. En om het allemaal nog wat erger te maken het volgende. Wie werkloos wordt in de VS, zit meestal al vlug zonder ziekteverzekering. Stel u al die toekomstige drama’s voor… Is dit het Amerikaanse volk dat voor enige wederopbouw moet zorgen?

Lenen aan jezelf

Als het dan niet van de nog werkende burgers kan komen, zal het aan de regering zijn om bij te springen. Dus: is er geld nodig. Niet onze woorden of uitspraak maar vanwege de Amerikaanse regering. Véél geld. Alsof met geld alles te koop is, zelfs gezondheid? Maar we laten haar in de waan. Hoeveel precies? 2999 miljard dollar. Zoveel zoekt het VS bestuur. Asap. Waarom deze keer? Blame it on Corona! En wie gaat haar dat onvoorstelbare bedrag lenen? 3 Biljoen uitlenen aan een schuldenaar die reeds 25 biljoen dollar in het rood staat? Niemand dus. Daarom leent de regering het maar aan zichzelf. Hoe makkelijk! Praktisch ook. Je hoeft de handen nergens op te houden, als een bedelaar. Neen, want in feite ben je voor eeuwig (?) superrijk, toch? Je mààkt dat geld immers zelf. Je hebt een centrale bank in the pocket die je whatever it takes leent. Vroeger, ja vroeger, toen je nog een redelijk betrouwbare (nou ja) schuldenaar was, als land. Dan leenden China, Rusland en Japan je nog wel eens wat. Maar die gulle leners/gevers van toen houden de deur anno 2020 gesloten. De telefoon ligt van de haak (of de smartphone staat op mute). Trek uw plan zeggen ze. Dus dat doe je dan maar.

Instemmen

Wie heeft het buitenland nodig? Wie heeft er eigenlijk hulp sowieso nodig? Want net zoals Zimbabwe en Zaïre (het huidige Congo) je voorgingen, druk je zoveel geld bij als je nodig hebt. Die 3 biljoen is trouwens slechts voor april tot en met juni 2020. Het zal in één kwartaal meer lenen betekenen dat heel het jaar 2019. Maar wat zou je stoppen, wie zal je stoppen? Dus kondig je gelijk maar aan van juli tot september 2020 (hoe vooruitziend kun je maar zijn?) nog eens 677 miljard dollar nodig te hebben. Het kan niet meer op. Zet de staatsruiven vooral wijd open. Zodat iedereen naar hartelust kan graaien. Npr.org: ‘Meanwhile, with the economy cratering and unemployment climbing to levels not seen since the Great Depression, Congress has authorized trillions of dollars in relief payments, unemployment benefits and loans to small businesses, as well as money for vaccine research and coronavirus testing.’ Die Congress leden, zelfs al zullen er bij zijn dit tegen beter weten in te doen? Die durven natuurlijk niet anders dan instemmen. Zowel Democraten als Republikeinen. Tegen stemmen zou…onamerikaans zijn. Niet vaderlandslievend. En je wilt ook nog wel eens herverkozen worden. Dus doe je maar mee.

Wake up call

Van inflatie, laat staan hyperinflatie zoals in Venezuela, Colombia, Iran et al., hoef je niks geen schrik te hebben. Niet zolang het buitenland blijft dollars kopen, naar de dollarmunt vlucht zelfs. In tijden van crisis. (Zalig zijn de onwetenden). Zoals tijdens deze Coronacrisis. Neen, de echte vijand zit van binnen. Is inherent aan de economische constellatie vandaag. Die echte vijand heet: deflatie. Dertig miljoen and counting werklozen hebben wel wat anders aan het hoofd dan nieuwe meubels kopen. Het laatste type iPhone of het recentste model Chevrolet pickup aanschaffen. Wij denken dat dit virus een wake up call wordt voor de Amerikaanse consument. En met 70 procent van de economie afhankelijk van de binnenlandse vraag? Misschien hebben de Verenigde Staten toch nog wel hulp nodig. Van een heel andere soort dan nog. Uit een heel overwachte hoek, die van de cryptowereld misschien?

Crypto to the rescue?

‘United States’ pain points can be solved by crypto if problems are accepted’ kopt Ambcrypto.com. Volgens cryptobeurs Binance.US’ CEO Catherine Coley zouden de VS beter het voorbeeld van China volgen. ‘The U.S has not been actively looking into crypto’s potential, like China has, with the Asian country steps ahead of the U.S in not just nitpicking issues with crypto, but also applying its use-cases to make a better financial system.’ De dollar mag dan nog wel tot nader order (begrijpe wie begrijpen kan, en voor zolang het nog duurt) de wereldreservemunt zijn. Al zeker op het gebied van remittances (grensoverschrijdende betalingen) ligt er een wereld van besparingen, snelheid en gemak open. Net door digitale munten daarvoor te gebruiken, zoals tal van andere landen doen.’The U.S dollar has been the leading currency used for international trade. However, when the United States-based company has to pay its counterparty company based in India or Madagascar, there is a problem the countries face in payments.’ Besparen! ’t Is weer eens wat anders dan ongebreideld uitgeven. Want besparingen zijn zeker ook een manier om meer over te houden. Dat weet elke goede huisvrouw en huisman te vertellen. Maar ja, wie gaat Donald Trump dat even wijsmaken, daar aan de deur van het Witte Huis?

Dokters overdrijven

Hoogleraar, zakenman en gevraagd spreker Michael Ashley doet ook een Amerikaanse duit in het spreekwoordelijke zakje. Hij komt op Forbes.com eveneens zijn regering te hulp. Er bestaan namelijk drie manieren om de economie uit het Coronaslop te halen, schrijft Ashley. Al vinden wij zijn goede raad nogal…bizar. De hoogleraar vindt namelijk dat de beroemde nationale virusspecialist Dr. Fauci niet zo’n prominente rol zou mogen spelen. ‘Do No More (Needless) Harm‘, is dan ook zijn (Ashley’s) eerste advies. Net als een dokter, zijn eerste ‘remedie’. Maar echte dokters hebben nogal eens de gewoonte om te willen ‘behandelen’. (Ja beste lezer, dit is wat deze hoogleraar stelt, zelf de geneeskunde niét beoefenend!) Wie het artikel leest, kan het nakijken. We overdrijven hier geenszins. Eigenlijk zegt hoogleraar Ashley…dat dokters als Fauci ‘overdrijven’. Forbes.com: ‘Doctors are cautious by nature and want to ‘treat.’ But they’re not economists. They treat illnesses. They are supposed to ‘do no harm’. As all of the above proves, the ‘treatment’ is worse than the disease.’ Met andere woorden: het Coronavirus diende al vanaf het begin bestreden te worden door…een econoom. Niét door dokters die ‘overdrijven’, die vooral willen ‘behandelen’. Nou ja…

Alle mensen tellen

Zijn tweede advies is al even gek. ‘We Are ALL Essential‘. Amerika zou moeten beseffen dat iederéén belangrijk is. Iederéén draagt bij aan deze maatschappij. Dus: niet alleen de dokters en verpleeegsters die zieken helpen en redden. Dixit deze professor, die nochtans geacht wordt hooggestudeerd te zijn. Tja, blijkbaar kunnen pas Amerikaanse professoren tot zulke diepe inzichten komen. Tussen de lijnen door lezen we dus in dit vod, pardon: artikel, dat de zorgsector helemaal niet zo ‘bijzonder’ of ‘essentieel’ is. Nou breekt mijn klomp, wat u? Hij laat deze ontstellende opinie volgen met nog wat warrige, wollige praat. ‘And while there is no doubt that nurses, doctors, police officers, retail clerks, and delivery drivers have carried the hardest, riskiest load in this crisis, we mustn’t discount the importance of all people. We’re all needed in the same way every species contributes to the rich, living tapestry of this planet.’ Dus: al die hulpverleners, die redders van mensenlevens, stelpers van pijnen, ook dokters (Michael Ashley hééft iets tegen dokters, geen idee wat die misdaan hebben)… Ja ze zijn wel belangrijk hoor. Maar niet belangrijker dan elke andere werkende Amerikaan! Dan pakweg een bouwvakker. Die hij dan ook in dit artikel aan het woord laat, als klager. Zo, nu hoort u het eens van een ander… (Zou er misschien een halflege whiskyfles wel verdacht dicht in de buurt gestaan hebben, toen hij dit neerpende, of intikte?)

Schrap

We zetten ons al schrap voor nog meer van dit soort ‘advies’ of ‘raad’. Om de Amerikaanse economie uit het slop te halen dan nog, zoals hij belooft met de titel van zijn stuk. Maar daar komt de professor alweer. ‘We Must Support Small Businesses‘ gaat hij verder. Zijn laatste ‘remedie’ en misschien wel zijn, hmhm, beste, hopelijk toch? Nou ja, daar kunnen we het niet oneens mee zijn. De Amerikaanse tegenhanger zowat van ons MKB, vooral dan het Klein Bedrijf. Zeker en vast is dit de levenslijn van een economie. Het is dat toch wat hij bedoelt, deze hooggestudeerde Ashley, hopen we? Nou, zoiets toch: ‘Are we willing to let them fail? No. The new story we must tell, beginning today, is that all of us matter. All of us compose a vibrant ecosystem that rises and falls based on how we support one another. To get our recovery right, to save this country and our way of life, we must remember our collective responsibility to one another.’ Praat voor de vaak, wollig, iets zeggend en niets zeggend. Anders kunnen we dit betoog waarvoor Forbes zoveel plaats vrijhield, niet benoemen. Zou hij het ook aan president Trump gaan tonen?

God bless

Het lijkt in ieder geval een welkom bericht voor het Witte Huis. Zo’n soort praat die uit de mond van Donald Trump zelf zou kunnen komen. Want hierrmee besluit de professor zijn eeuh…belangwekkend, ook zeer leerrijk schrijfsel.’We are in this life together. And we shall overcome the worst. Together.’ We shall overcome. We zullen dit te boven komen. Alleen het neerschrijven zo, moet al goed aanvoelen. Vast. De wens wordt dan de vader van de gedachte. Ondergetekende onthoudt vooral het volgende, gretig als we zijn naar kennis, inzicht en raad van professoren als Michael Ashley. ‘Bouwvakkers zijn even belangrijk in een gezondheidscrisis als dokters en verplegend personeel. Die dokters hebben trouwens fel overdreven met te willen behandelen. Beter had een econoom het land hier doorheen gegidst.’ En: ‘we, ze zullen dit overleven. Het Coronavirus overwinnen. De duizenden betogers die gewapend eisen om aan het werk te mogen hebben gelijk.’ Zo, dat vat de drie punten ter leringhe ende vermaeck van deze hooggestudeerde wel samen. Ter bevordering van de nationale, Amerikaanse economie. Alleen mis ik persoonlijk nog één dingetje, dat er nog wel bij had gekund. In een PS, of een addendum desnoods? Iets echt ‘Amerikaans’, iets authentiek vaderlandslievend. Daarom verwondert het ons lichtjes dat hoogleraar Ashley het niet vernoemt. Die allerlaatste zin zou eigenlijk horen zijn: ‘So help us God’. Of: ‘God bless us’. Wat u, beste lezer?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: