Een dubbele dip, of een tweede opeenvolgende recessie, is atypisch voor crisissen. Maar deze crisis is anders. ‘Als de export niet snel groeit, vergroot het risico op een dubbele dip.’ Dat zegt de Amerikaanse econome Carmen Reinhart, dé expert in de naweeën van de financiële crisis.
Carmen Reinhart, econome aan de University of Maryland, bevestigde haar reputatie als autoriteit in financiële crisissen door onlangs samen met topeconoom Kenneth Rogoff ‘This Time is Different: Eight Centuries of Financial Folly’ te publiceren, een gedetailleerde studie over acht eeuwen van opeenvolgende zeepbellen en daaropvolgende financiële crisissen. Reinhart is volgens de Google Scholar de meest geciteerde vrouw in het nog als mannenbastion te boek staande economenwereldje.
Reinhart waarschuwt in haar werk voor een realiteit die de markten vandaag in de ban houdt: escalerende overheidsschulden in de nasleep van bankencrisissen. Het ideale antwoord van overheden hangt volgens Reinhart af van de ernst van de situatie. Griekenland, Spanje en Portugal hebben ‘amper opties’.
De VS en het Verenigd Koninkrijk hebben meer manoeuvreerruimte, maar worstelen met een dilemma. Ze heeft het ook over ‘too big to fail’ en over het zinloze verzet van de Federal Reserve tegen pogingen van Washington om toezichtbevoegdheden weg te halen bij de centrale bank.
Via: De Tijd